0
LIENKE by Lienke

Aantal obesitas kinderen verdubbeld. Hoe dan?

Vanmorgen werd ik wakker met het bericht dat het aantal kinderen met obesitas wereldwijd in veertig jaar is vertienvoudigd. Vertienvoudigd!!! Lees je dat goed?
Ik schrok ervan, ik las het bericht op weg naar de gym en kon alleen maar denken: hoe is dit mogelijk?

Mijn eerste -ietwat harde- reactie was dat het de schuld van de ouders is. Of dat helemaal waar is zullen we natuurlijk nooit weten, want obesitas ontstaat door verschillende factoren. Meestal een combinatie van die verschillende factoren.

Obesitas in Nederland

Nederland scoort relatief goed: in de leeftijdscategorie van 4-17 jaar is bij 2,7 procent sprake van obesitas blijkt uit cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid.
Dat doet me goed. We doen het als klein kikkerlandje onwijs goed. Maar alsnog is die 2,7 procent teveel. Veel teveel. Deze kinderen hebben nog een glansrijke toekomst voor zich, met zoveel mogelijkheden en mooie kansen. Ze kunnen alles bereiken wat ze willen. Maar het idee dat ze rond hun twintigste al medische klachten zullen krijgen als ze obese blijven en ze al hun geld moeten besteden aan medicijnen, is toch te zot voor woorden?

En weet je? De meeste kinderen hebben daar geen flauw benul van. Die hebben obesitas nu, maar denken niet na over later. En dat snap ik. Zo was ik ook niet. Ik leefde als kind, vrat ik wilde en dacht echt niet na over mijn gezondheid als ik ouder zou worden. Nu mag ik mezelf totaal niet vergelijken met obesitas kinderen want ik heb nooit overgewicht gehad en heb “het geluk” dat ik alles kan eten zonder mega aan te komen.

obesitas

Lekker random plaatje weer. En nee, dit is zeker niet de boosdoener!

Wiens schuld?

In het nieuwsbericht wordt geschreven dat de oorzaak ligt bij de vele reclames die laten zien hoe goedkoop fastfood is. Aan het begin van deze blog gaf ik aan dat ik vaak denk dat het aan de ouders ligt. Of ligt het aan de leraren die te weinig opletten? We kunnen wel blijven zoeken naar de oorzaak, maar ik denk dat we met z’n allen beter kunnen nadenken over hoe we die stijgende obese lijn kunnen voorkomen.

Ik zou zelf helemaal gek worden als ik me als kind bezig moet houden met eten, met wat gezond en ongezond is. Wat goed en slecht voor me is. Ik geloof er in dat er zoveel meer en vooral leukere mogelijkheden zijn.

Voorbeeldfunctie

Wij zijn allemaal een stuk ouder en als je mijn blog leest denk ik dat jij ook een sporter bent. Althans, dat je je sowieso wel eens bezig houdt met je voeding, je gezondheid en je shape. Ik geloof er echt in dat wij allemaal gewoon al laten zien hoe goed we ons voelen met onze levensstijl. Door lekker door te gaan met wat je doet en daar wellicht een tikkeltje trotser op zijn.

En misschien net iets vaker om je heen vertellen hoe goed je in je vel zit (als dat zo is natuurlijk) en hoe heerlijk het is als je getraind hebt of voor jezelf gekookt hebt. Die kleine dingen. Die kleine dingen die voor ons zo normaal zijn, maar voor vele (kinderen) zeker nog niet. Met enthousiasme, verhalen en uitstraling kom je zoveel verder dan je denkt.

Bizarre feiten

Als de huidige trends blijven aanhouden, verwachten de onderzoekers dat er wereldwijd spoedig meer kinderen met obesitas dan met ondergewicht zullen zijn.

Een schokkende conclusie toch? In 2016 waren 192 miljoen jongeren ondervoed. In hetzelfde jaar was bij 213 miljoen mensen sprake van overgewicht, hoewel een groot deel niet zwaar genoeg was om van obesitas te spreken.

Dit kan écht niet langer zo. Zullen we ons vaker sterk maken? Vaker een voorbeeld zijn? Laten zien dat een biertje drinken, een burger eten en snoep eten prima samen gaan met een workout, een appel of een glas water?

Samen staan we zoveel sterker en kunnen we misschien zorgen voor een gezonde toekomst voor de kinderen van nu. En als deze kinderen dat besef hebben, dan zullen ze dat ook weer doorgeven aan hun kinderen. En op die manier hopelijk de stijgende obesitas-lijn ombuigen naar een gezonde lijn.

Liefs, Lienke

Lienke LIENKE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF