17
LIENKE by lienke

Wat is een fitgirl?

Ha lieve Jenny, vandaag gooide jij een blog de wereld in met de quote “F*CK FITGIRLS”. Dat trok mijn aandacht. Ik begon je blog meteen te lezen.
Je bent heel duidelijk in je blog. Je schrijft heel helder en mooi. Vooral ook een realistisch beeld. Dat vind ik als blogger heel tof om te lezen.
Echter viel me meteen op dat je bij de”F*CK FITGIRLS”-foto praat over dat je een gezonde levensstijl hebt in plaats van dat je er door word geleefd. Maar is dat de definitie van fitgirls? Wat is eigenlijk een fitgirl? Ik heb geen idee, weet jij het? Volgens mij worden we allebei vaak fitgirls genoemd, maar wat het precies inhoud… I dunno. Waar ik van mening van ben, is dat een fitgirl juist alles behalve iemand is die leeft alleen voor voeding en sport.

Je schrjft: “..met alle verkeerde informatie op het web en natuurlijk de fitgirls online.”  Wat ik lees in jou blog is dat je klaar bent met het fitgirls gebeuren omdat je het koppelt aan Orthorexia. Het is jammer dat dit nog geen erkende ziekte is want dit is daadwerkelijk een groot probleem. Ook ik ondervind in mijn omgeving veel meiden die met Orthorexia kampen en ik denk dat wij – jij en ik – met ons groot bereik een steentje aan kunnen bijdrage om te laten zien dat een fitgirl alles behalve is dan Orthorexia-gedrag. Wij kennen genoeg dezelfde mensen waar we ons beiden zorgen om maken.

Een fitgirl zie ik als iemand die geniet van het leven, lekker sportief is en doelen najaagt. Iemand die zich fit en sterk voelt en daar elke dag mee bezig is. Omdat diegene dat leuk vindt. Een fitgirl zie ik als iemand die eet en drinkt wat zij wilt (en veel ook!) maar daarnaast juist dan extra kan genieten van een workout.
Maar wellicht is dat voor iedereen anders. Ik denk dat het daarom zo’n populair woordje is: iedereen is een fitgirl. Toch best mooi ook?
De fitgirls vind je veel op het Instagram, zeker in ons – of nouja.. de mijne – wereldje. Meiden die een workout-selfie plaatsen, een lekkere gezonde maaltijd, of dat feestje want ja that’s also part of the game, right?

Als ik je blog verder lees wordt het me duidelijk dat je een fitgirl heel anders interpreteert dan ik.

Snap ik.

Want het woordje is gewoon intens breed en voor alles wijs te maken.
Volgens jou is een fitgirl iemand die een sixpack moet hebben. Iemand die niet gelukkig is (je schrijft: “Denk je dat al die fitgirls op Instagram nou echt dol gelukkig zijn? Ik kan je zeggen dat dat niet zo is.”). Je schrijft dat een fitgirl iemand is met een ongezond vetpercentage. Dat een fitgirl iemand is die meedoet aan bikini fitness wedstrijden. Dat een fitgirl iemand is die om 07:00 uur in de gym staat en baalt als het 09:00 uur wordt.
Dat de meeste fitgirls meiden zijn met een eetstoornis.

Bij deze. Als dit de definitie wordt van een fitgirl dan ben ik vanaf vandaag geen fitgirl meer.
Ik vind het heftig om te lezen dat een fitgirl zo negatieve uitstraling heeft gekregen. Hier in snap ik je beweegredenen wel.
Ook ik maak me zorgen om vele meiden die ik ken via of van Instagram. Ook ik heb me zorgen gemaakt om mezelf, nadat ik klaar was met mijn wedstrijden.

Toen je sprak over 07:00 uurtjes en bikini fitness kan je vast wel raden dat ik me aangesproken voelde. 😉
Je volgt mij niet op social media dus je hebt geen idee wat mijn leven naast mijn onderneming Dear Good Morning is. Ook al hebben we een paar maanden samen als collega’s gewerkt, ik wil je graag duidelijk maken hoe een fitgirl geïnterpreteerd zou kunnen worden.

“Zoveel meisjes die nu willen deelnemen aan een bikini wedstrijd zonder de gevolgen hiervan te weten óf balen dat ze pas om 9 uur in de ochtend in de sportschool staan in plaats van stipt 7 uur.”
Ja, ik was vorig jaar zomer (2015) op zoek naar een nieuw doel. Een doel waar ik een paar maanden aan kon werken en wat me een uitdaging zou geven. Zo stuitte ik op bikini fitness. Dit heeft me zoveel gebracht. Negatief en positief. Negatief in de zin dat ik een paar maanden geen sociale dingen kon doen en positief dat ik meer geleerd heb over mezelf dan ooit. Je ontdekt wat je nou echt leuk vind, wat je echt wilt in je leven en wat nou écht toegevoegde waarde heeft. Dat heb jij denk ik met reizen?
Ik snap niet helemaal je context met orthorexia, fitgirls, klaar zijn met social media en het koppelen aan bikini fitness. Want met de juiste begeleiding en het sterk in je schoenen staan is bikini fitness een mooi doel waar je aan kan werken (netzoals het EK Atletiek vorige week. Allemaal jonge meiden die keihard gewerkt hebben voor hét moment, zij levens tevens op een streng dieet. Dit alles is simpel weg een topsport met een dieet, geen behoudende lifestyle. Die twee punten moet je goed onderscheiden en zeker niet over één kamp scheren).

Ik moest wel lachen om je “stipt 7 uur”. Dat is nu eenmaal mijn kernmerk. Ik ben een ochtendpersoon en toevallig openen de gymdeuren om 7 uur.
Logisch dat ik er dan wil zijn. Lekker rustig, lekker knallen op de vroege morgen en een goed begin van de dag. Dat geeft me juist een kick en enorm veel energie. Ben ik moe of heb ik geen zin? Dan ga ik niet. Dat gebruik ik mijn ochtend (ook 7u. ja ja) voor iets anders nuttigs. Ik heet niets voor niets Dear Good Morning. Ik snap trouwens wel als mensen balen dat ze er pas om 9u zijn. Weet je wel hoe druk het dan in de gym is Jenny?

“Zoveel meiden die denken dat alle fitgirls het perfecte leventje leiden, terwijl de meesten kampen met een eetstoornis, zonder hier zelf van af te weten. Van zoveel meiden weet je hun achtergrond niet of hoe ze daadwerkelijk in real life zijn. Fitgirls die niet meer van hun leven kunnen genieten omdat hun obsessie met trainen, eten en social media hun leven bepaalt. Als je geen sociaal leven meer hebt, niet meer uit eten durft, er als een zombie bij loopt, je hele weekend spendeert met mealpreppen en selfies maken, elke dag vreetbuien hebt of jezelf compleet uithongert – hoe kan je dan een voorbeeld zijn voor anderen?”
Zo, deze alinea moest ik even vier keer lezen en kreeg ook een paar hartkloppingen. Wederom is het jammer dat een fitgirl zo negatief wordt neergezet want gelukkig ken ik zoveel fitgirls – of zijn ze dat niet meer? – die zo genieten van het leven, doelen achterna gaan en elke morgen staan te rammen in de gym.

Zoals ik.

Tuurlijk. Ik heb ook een periode gehad dat ik problemen had met balans vinden in mijn sport- en voeding. Zeker na de wedstrijden. Volgens mij heb ik dat bij jou ook wel eens gelezen in een blog. Heel menselijk! Zolang we er maar eerlijk over schrijven en praten. Dat doe jij. Dat doe ik. Dat zijn al 120.000 mensen die we samen op Instagram kunnen inspireren om te genieten van het leven. Dat doe ik door elke morgen weer te laten zien hoe ik geniet van een productieve ochtend, dat doe jij met al je mooie reisjes, foto’s en lekkere gezonden recepten.

Jij toont je privé leven meer dan ik. Dat vind ik stiekem alleen maar leuk want ja, ik was ook zo’n chick die dacht: OMG, ZE HEEFT EEN RELATIE MET JELMER DE BOER WAT TOF!! OMG EN ZE GAAN SAMEN OP REIS. IK GA ZE STALKEN OP SNAPCHAT. En dat doe ik nog steeds. Ik laat mijn privé leven daarentegen minder zien. Al mijn afspraken in de avond, al mijn weekenden waar ik afspreek met vrienden staan geheel los van Dear Good Morning. Dear Good Morning is er voor de ochtend, en mensen enthousiast te maken.

Wellicht is dat iets om eens over na te denken Jenny. Fitgirls vond ik altijd zo’n tof en positief woord. Neem nou fitgirlchris, fitgirls.nl, fitwithmarit. Daar was jij toch ook fan van? Omdat zij ook onder fitgirls vallen, hebben zij nu ook Orthorexia, problemen, geen sociaal leven én geven het verkeerde voorbeeld?

“Ik wil hier dus heel graag verandering in brengen. Ik wil jou graag laten zien dat het leven zoveel meer is dan alleen maar trainen.”
Gelukkig, ik ook. Zitten we toch op één lijn. Dit doe je trouwens super tof met je nieuwe concepten zoals het vele reizen. En al je nieuwe recepten zijn ook welkom, want daarvoor ben ik je een aantal jaar geleden gaan volgen.
Ik breng graag verandering door te laten zie hoe je je dromen kan najagen door een productieve ochtend te hebben. Sorry Jenny, ik word gewoon gelukkig van een ochtendworkout. Stipt om 7u ja. Ik word gewoon gelukkig van een vroege productieve ochtend. Oh maar ik kan ook enorm gelukkig worden van uitslapen op de zondag en heerlijk in mijn bed een beetje YouTube-en.

Jenny. Ik weet zeker dat jij een verschil kan maken met je blog en social media. Dat moet je ook zeker blijven doen. Ik volg je graag.
Ook al volg jij mij niet, ik hoop je op een dag ook te inspireren een ochtendfreak te worden. 😉
En laten we beiden met ons groot bereik een voorbeeld zijn dat er inderdaad meer is dan elke dag bezig zijn met je voeding of trainen omdat het “moet”. Ook ik heb dit altijd laten zien tijdens mijn bikini fitness traject. Ik ben gewoon een eerlijke nuchtere Fries. Sorry. 😉
Doe omdat je het leuk vindt. Leef, en geniet van wat je wilt.

Op een dag hoop ik dat fitgirls weer kunnen aanschouwd worden zoals fitgirls vroeger waren: fit, sterk, energiek en fanatiek.
Dan sluit ik me graag weer aan.

Oh en de foto is een foto van al onze collega’s van Changing Life. Nouja ik werk er natuurlijk niet meer, maar gelukkig blijf ik altijd een beetje in contact met ze. Ze gebruiken bijna allemaal # fitgirl. Ze worden door buitenstaanders allemaal fitgirls genoemd. Maar zie je de gezelligheid? Het biertje? Het kan dus wel 🙂 En weetje, ik geloof in karma. De mensen die niet eerlijk of oprecht zijn op social media krijgen daar vanzelf mee te maken. Die vertellen hopelijk ooit aan al hun volgers dat ze een probleem hebben en nu even niet het juiste voorbeeld kunnen zijn.
Jenny, bij deze nodig ik je meteen uit voor een biertje – of drink je dat niet – om iedereen te laten zien dat wij heus fitgirls zijn maar wel de juiste fitgirls. Accepteer je mijn uitnodiging?

 

lienke LIENKE
Story about:

17 Responses to “Wat is een fitgirl?”

juli 13, 2016 at 1:30 pm, zonderzooi said:

Mooi verhaal Lienke. Ik had die van Jenny ook gelezen en vond het goed om te zien dat ze mensen wil duidelijk maken dat er meer bestaat in het leven dan heel erg strict alleen maar bezig zijn met sporten en voeding. Maar voor sommige mensen is het juist fijn om kei hard voor een doel te werken en hier helemaal voor te gaan. Juist omdat er zo heel soorten types fitgirls zijn maakt het dat juist mooi. De een sport elke dag, de ander om de dag. De een leeft op kip en broccoli, de ander op havermoutpapjes en avocado’s. Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen zijn eigen balans creëert en voor zichzelf zijn eigen doel opstelt. Doen waar je zelf gelukkig van word, dat is het belangrijkste voor iedereen!

Reply

juli 13, 2016 at 1:39 pm, fitgirlsandcupcakes said:

Heel goed Lienke, ik zie fitgirls inderdaad ook als krachtige vrouwen die zich dagelijks bezighouden met een gezonde levensstijl, maar ook vooral kunnen genieten van een drankje en een hapje. Wel ben ik het er mee eens dat er veel meiden zijn op social media die zichzelf fitgirl noemen, maar eigenlijk gewoon een eetstoornis hebben. Maar ik zie dat zelf snel genoeg, en zie die mensen dan ook niet als voorbeeld. Ik ga geen mensen volgen omdat zij zichzelf fitgirl noemen, maar omdat ik hen op deze manier zie zoals o.a. jou Lienke haha.

Reply

juli 13, 2016 at 1:44 pm, fitgirlsandcupcakes said:

Heb trouwens zelf jarenlang geleden aan het Binge Eating Dissorder, en het doel van mijzelf om fitgirl te worden heeft mij juist op track geholpen om weer gezond te gaan leven, en de houvast die deze levensstijl biedt heeft er ook voor gezorgd dat ik niet meer toegeef aan mijn eerstoornis.

Reply

juli 13, 2016 at 2:50 pm, Talitha said:

Heel mooi geschreven!! Ben het zeker met je eens (:
Er zitten meerdere kanten aan een ‘fitgirl’
En bij ‘fit’ zijn hoort ook een ‘fit mind’ toch? (;

Reply

juli 13, 2016 at 2:55 pm, Selena said:

Ik las vanochtend de blog van Jenny en ik wist niet zo goed wat ik ervan moest denken. Ik ben het met jullie eens dat een ziekte zoals orthorexia ernstig is en aangepakt moet worden, maar er zullen altijd mensen zijn die doorslaan met hun leefstijl. Heel veel modellen hadden invloed op de mensen met anorexia, maar dat betekent niet dat al deze modellen zelf anorexia hadden of hier schuld aan hadden. Net zoals dat waarschijnlijk veel fitgirls invloed hebben op de mensen met orthorexia, maar is het dan de schuld van de fitgirls? Ik vind van niet. Jullie kunnen je steentje bijdragen om de situatie te verbeteren, maar er zullen altijd mensen slachtoffers zijn van deze soort ziektes. Deze mensen met de ziekte hebben hier echter zelf invloed op en hen raad ik dan ook aan om zo gauw mogelijk hulp te zoeken. Het is niet de schuld van de fitgirl dat zij eraan lijden.
Ik snap dat Jenny de beste bedoelingen heeft, maar aangezien ze zelf ook ooit als fitgirl werd beschouwd, vind ik het tegelijk ook een krom verhaal.

Ik ben blij met je blog Lienke. Jij laat zien dat je gewoon trouw aan jezelf moet zijn en gewoon moet doen wat jou gelukkig maakt, ongeacht fitgirl of niet.

Liefs,
Selena

Reply

juli 13, 2016 at 3:24 pm, Hilde said:

wauw! Topper. Heb met ingehouden adem zitten lezen.. Alleen maar liefde voor Lienke!

Reply

juli 13, 2016 at 4:57 pm, Vivian said:

Niet om hatelijk te zijn, maar de laatste tijd zijn haar posts en blogs heel anders. Totaal niet degene die ik toen ben gaan volgen. Ik ben heel blij deze reactie van je te lezen en ben het helemaal met je eens! Als we ons nu eens niet meer vast zouden klampen aan een zelf gemaakt idee.. X

Reply

juli 13, 2016 at 5:02 pm, Claudia said:

Ik ben het compleet met Jenny haar blog eens, terwijl ik mij ook heel goed in jouw blog kan vinden. Ik heb alleen het gevoel dat je de verplichting voelt alles goed te praten terwijl het ook wel goed is om nu eens een keer de keerzijde van de hele fitgirl hype te laten zien. Want ondanks dat alle inspirerende meiden zoals jij zich er hard voor maken goed te blijven informeren over de ‘keerzijde’, dat het allemaal echt heel pittig is en (deels) niet gezond om in een lage vetpercentage te blijven, denk ik serieus dat er echt heel veel meiden zijn die die berichten lezen maar het echt niet realiseren en beseffen. Je geeft aan: ‘Ik geloof er in dat mijn volgers wijs en oud genoeg zijn om te snappen dat social media meer is dan een leven.’ Geloof mij, het is schrikbarend hoeveel meiden er nog steeds zwaar beïnvloed worden en denken dat social media het leven is wat jij leidt.

Natuurlijk zijn er gelukkig genoeg meiden die wel kunnen genieten van het hele proces en doelen stellen voor zichzelf omdat ZIJ daar gelukkig van worden. Gelukkig! En ja, misschien scheert Jenny nu wel even alle fitgirls over 1 kam, maar ik ben heel blij dat ze dit gedaan heeft omdat het daardoor kenbaar gemaakt wordt, ook voor buitenstaanders, dat we soms ook even de mensen in de gaten moeten houden die er onbewust wel onderdoor gaan en hierbij geen begeleiding (als in coach/PT/toezichthouder) hebben.

Ik blijf jullie beide volgen en ben dol op jullie, ik wacht met smart op de foto incl. bier! 🙂

Reply

juli 13, 2016 at 6:27 pm, Astrid said:

Ik sluit mezelf compleet aan bij deze comment. 🙂 Ik kan me in beide blogs erg vinden. En ja inderdaad, eigenlijk is het wel (waarschijnlijk onbedoeld) iedere firgirl over een kam scheren, soms zijn er even harde woorden voor nodig om iets tot iemand door te laten dringen..

Het is in ieder geval een goed moment om voor iedereen die in de fitgirl lifestyle zit om eens na te denken van “ben ik nou écht gelukkig zo?”. Is het antwoord ja, ga dan vooral zo door, volg je passie, doe wat je leuk vind! Is het antwoord nee, dan klopt er iets niet en moet je er toch echt iets aan gaan veranderen. 🙂

Reply

juli 13, 2016 at 5:11 pm, ByEems said:

Ik gebruik ook #fitgirl, ookal heb ik geen broekmaat 34/36 of een ander heerlijke minimaatje! Heb ook geen sixpack, behalve in de ochtend wanneer ik mijn buik inhoud en een rare houding aanneem, handig voor een misleidende foto natuurlijk! Kan ik soms zelf mega van genieten.. (haha, hoe heftig is dat eigenlijk..) Maar ben nu ruim een maandje bezig met mijn blog op Istagram en FB @ByEems. Ik ben namelijk altijd het dikkertje geweest en irriteerde me serieus dood aan al die te knappe, lange slankbenige meiden die voordat ze überhaupt zweette in de sportschool al mega slank waren. Na 3 maanden sportschool hun sixpack posten alsof ze direct volledig #fitgirls zijn. Maar ieder zo zijn ding, dat is mijn persoonlijke irritatie (lees: soms jaloezie)! Daarnaast kan ik wel super genieten van Lienke, want ik vind haar zo lekker eerlijk, zeker over het feit dat het niet altijd rozengeur en lekker eten is. Ook de dames die van de 150kg naar 100kg gaan en de # fitgirl gebruiken. Het zijn 2 verschillende voorbeelden en van beide kan ik mega leren en genieten! Heb hier ook super veel respect voor.. Ik ben zelf al ruim 5 jaar in de sportschool te vinden, alle diëten die er bestaan uitgeprobeerd, de helft van mijn haar verloren en weer keihard teruggekomen. Vorig jaar dmv Personal Body Plan een start gemaakt aan een gezonde levensstijl zonder dieet. En iedereen bepaald voor zichzelf wat deze gezonde levensstijl is! Inmiddels zelf op eigen houtje bezig en focus nu meer op het feit om me fit in het algemeen te voelen. Meer in de zin van, ik neem de trap, ik neem een sprintje voor de trein, och ik ga mee zwemmen want die uithoudingsvermogen heb ik nu, boodschappentas tillen ipv je kar helemaal meerijden naar je auto en de zelfverzekerdheid (is er nog niet mega veel van maar ach, ben ik een heerlijke vrouw voor).. Tuurlijk zou ik best een sixpack willen hebben maar vind het belangrijker om echt echt ECHT happy te zijn en daar hoort mijn wijntje af en toe bij! En acceptatie dat ik door mijn wijntjes misschien never ever die sixpack krijg, dat hoort ook bij het happy zijn, accepteren. Dat ik na een avondje wijntjes drinken, de volgende ochtend in de sportschool sta om intens te genieten van mijn zweetdruppels, die balans.. dat is mijn #fitgirls lifestyle! Toch vind ik het stukje van Jenny ook fijn om te lezen! Het is gewoon allemaal waar. Allemaal verschillende meningen en levensstijlen, dat maakt het juist interessant. Het blijft gewoon mega kut om jezelf volledig te accepteren, van je tenen tot je haar. Want de één heeft al lelijke tenen en valt daardoor al direct af (grapje).. tsja.. ieder zo zijn/haar ding! Laten we proberen elkaar wat meer te back-uppen/supporten! Sommige feiten over voeding, diegene die daar verstand van hebben, roep het wanneer er iets wordt geschreven wat niet klopt. Maar over wel/niet fitgirl zijn en welke types deze # allemaal gebruiken, boeit eigenlijk niet.
Want mijn motto is: FITGIRLSFITSALLSIZES!!! En als ik merk dat een fitgirl, in welke vorm, maat dan ook, erdoorheen zit, dan help ik! Als een echte fitgirl, met een work-out, reep chocolade of gewoon een janksessie!
KISS.. ByEems

Reply

juli 13, 2016 at 5:49 pm, Celine said:

Yoo lienke,

Na een lange tijd weer eens een reactie! Fijn stukje! Zowel het blogje van Jenny als die van jou kan ik mij in vinden. Jullie bedoelen het beide goed alleen de uiting is anders. Nou baal ik net zoals jij van de negatieve switch die de benaming ‘fitgirl’ vaak krijgt! Voor mij ging ik vanuit mijn anorexia naar orthorexia naar ‘fitgirl’ (nog altijd een brede interpetatie). Maar dit heeft mij balans gegeven! Workouts die heerlijk zijn, gezond eten maar ook taartjes kunnen eten zonder schuldgevoel, uit eten zonder te paniek en gewoon juist wel weer een sociaal leven te kunnen leiden! Fitgirl zijn is niet per definitie slecht, het kan je ook juist uit je eetstoornis trekken..!

Ik volg je ofcourse nog steeds, liefsss

Reply

juli 13, 2016 at 7:17 pm, Maaike said:

Ha Lienke,

Beide blogs gelezen, en de strekking is uiteindelijk hetzelfde (ook het om 7 uur gaan sporten is volgens mij geen aanval op de mensen die dat graag doen, maar ik ben het met Jenny eens dat het niet klopt als je boos op jezelf wordt als dat eens 9 uur is ipv 7 uur): een échte fitgirl zou iemand ‘moeten’ zijn die gezond leeft maar ook zeker geniet.
Toch heeft Jenny gelijk dat het vaak negatief wordt geportretteerd. Ook BV bij glamour zag ik een lijstje voorbij komen met ‘je bent een echte fitgirl als je…’, met dingen als ‘absoluut geen date naar de bios wilt of uit eten wilt gaan, want hey, goals enzo’… Ik schrok daar ook van, en ook voor mij gaat het echt veel te ver. Laatst nog vroeg iemand makkelijke maaltijdtips voor de lunch, ik noem een pastasalade met oa pesto, en daar wordt direct over gevallen, want ‘pesto bevat toch wel heel veel kcal die je mogelijk liever op een andere manier besteedt’…

Ook ik met een eetstoornisverleden vind het vaak heftig, het hele wegen van eten, tot de milligram nauwkeurig en wat nog meer. Ik heb daarentegen diep respect voor degenen die onder goeie (!) begeleiding bijvoorbeeld aan bikinifitness doen, en die tegelijkertijd heel goed weten dat de weken rondom de wedstrijden geen maatstaf zijn voor de rest van het jaar. Doelen nastreven, of dat nu bikinifitness of een marathon lopen is of wat dan ook, daar is niks mis mee. Maar ook dan is het altijd zaak om de balans in de gaten te houden. Even uit balans is niet erg, als je je er maar bewust van bent. Jouw blog en instagram vind ik absoluut inspirerend, zonder dat het per se voor mijzelf precies dezelfde levensstijl zou moeten betekenen!☺️

En laten we vooral met z’n allen dat fitgirl-concept écht gezond en leuk laten zijn, zodat niemand zich schuldig hoeft te voelen als er eens een onverwacht etentje oid voorbij komt! ☺️

Reply

juli 13, 2016 at 8:01 pm, Meike said:

Onwijs goed geschreven Lienke. Had het niet anders kunnen verwoorden.

Reply

juli 13, 2016 at 10:35 pm, Rianne said:

Dankjewel voor deze blog Lienke, goed geschreven! Ik zie fitgirls ook als sterke, fitte en gezonde vrouwen, die doen waar zij zich goed bij voelen. Die geen dingen doen omdat ze de druk voelen van social media, maar gewoon omdat ze het leuk vinden.
Jammer dat er nu zo’n negatieve lading aan het woord vast zit. Erg fijn om ook een tegenreactie te lezen.

Reply

juli 13, 2016 at 11:18 pm, Danielle said:

Hoi Lienke,

Ik lees je blogs altijd op de achtergrond.
Maar nu reageer je voor de tweede keer op een blog van iemand die een keer de ‘mindere’ kant van het hele bikini gedoe/fitgirl hype laat zien. Het komt over alsof je, je best aangevallen voelt en daardoor het goed MOET praten voor jezelf. Terwijl je het helemaal niet zo bedoeld. Ik heb haar blog gelezen maar ik zie nergens 7 uur staan (of ik heb er over heen gelezen) dus ik vind je reactie moeilijk te plaatsen.

Ik snap Jenny best wel goed. Tegenwoordig zie ik alleen maar healthy maaltijden voorbij komen en voel ik me bijna schuldig als ik milka oreo door mijn kwark gooi (hallo post workout meal).

Misschien is een deel van jouw volgers oud en wijs genoeg om in te zien dat jij ook geniet en rare eetcombinaties hebt 😉 Maar ik ben bang dat je, je vergist in hoe beinvloedbaar het grootste gedeelte van jouw volgens is! En dan niet alleen die van jou maar van veeel meer fitgirls. Door social media is alles veel toegankelijk geworden en worden we nog meer geconfronteerd met slank/fit/gespierd ed.En dat kan voor veel mensen een negatief zelfbeeld met alle gevolgen van dien opleveren.

Ik vind het goed dat jij het probeert te nuanceren maar probeer het dan daarbij te laten en laat het niet overkomen alsof iedereen het persoonlijk op jouw gemunt heeft.

Enne post gewoon die foto van je biertje! Want misschien moet je werk en prive gescheiden laten maar je schrijft wel over dat je zoek naar een balans. Laat dan dat soort dingen ook gewoon zien want dat hoort bij het hebben van een balans! Kip, rijst, broccoli en een biertje!

Verder vind ik je nog steeds lief hoor 🙂

Groetjes,
Danielle

Reply

juli 14, 2016 at 9:05 am, Kim said:

Hee Lienke,
Ik volg je niet omdat ik niet zo ben van het happy-bouncy-motivational-ochtend (of welk moment van de dag dan ook)-gevoel (what can I say 😉 ), maar ik lees je blogs af en toe wel omdat ze inhoudelijk interessant zijn :-). En ik vind dit echt een enorm fijne nuance op Jenny’s artikel, dat ik behoorlijk belerend en veroordelend vond. Echt super dat je haar definitie van ‘fitgirl’ in twijfel trekt en de term een stuk positiever benadert. Want ja, natuurlijk zijn er mensen bij wie het achter de schermen helemaal niet zo rooskleurig is als op Insta (ik denk dat dat in zekere mate voor iedereen geldt), maar of dat nu meteen betekent dat elke fitgirl kampt met een verstoord zelfbeeld, verstoorde balans, een obsessie met het ultieme fitte lichaam en een gebrek aan sociaal leven.. dat lijkt me wat zwart/wit. En moeten we daar dan ook meteen weer allerlei ES-termen aan hangen? Anyhow, lang verhaal kort: fijne blog dit!
Liefs!

Reply

september 11, 2016 at 3:56 pm, Esther said:

Hee Lienke, ik ken je blog en youtube kanaal nog niet zo lang (volgde nooit echt de ‘fit girls’, omdat ik voordat ik mij er in ging verdiepen dacht dat een fitgirl zo iemand was zoals Jenny in haar blog schrijft). Laatst zag ik je op televisie in een item over bikinifitness en dat dat (volgens de programmamakers) zo ongezond zou zijn. Toen trok je door je open en eerlijke houding wel mijn aandacht en sinds die tijd bekijk ik je video’s en lees ik af en toe je blog.

Ik waardeer ontzettend hoe open en eerlijk je vertelt over bepaalde zaken. Je schrijft misschien inderdaad niet heel veel over je privéleven, maar schrijft wel over de struggles waar je tegenaan loopt op o.a. gebied van eten, sporten, ‘wat wil ik nu’ en doet dat op een hele persoonlijke manier. Je laat zien dat die dingen bij het leven horen, je erkent dat bepaalde dingen misschien niet gezond zijn (zoals heel laag in je vetpercentage zitten voor een wedstrijd of veel lekkere ‘ongezonde’ dingen eten) maar legt uit dat zulke dingen je leven soms juist kunnen verrijken en dat jij je daar dan goed door kunt voelen. Dat vind ik heel mooi om te lezen en geeft mij persoonlijk ook veel herkenning en erkenning.

Ik sluit me aan bij de dingen die je schrijft in deze blog. Ik denk dat je het woord fitgirl inderdaad breed kan trekken en denk ook dat er mensen tussen zitten op instagram die wel een eetstoornis hebben. Nog meer denk ik dat er volgers zijn (die fitgirls mét en zonder eetstoornis volgen) die een eetstoornis hebben en instagram/social media gebruiken als een soort motivatie om dwangmatig hun (soms gezonde, soms ongezonde) doelen te bereiken. Zelf heb ik vroeger een eetstoornis gehad en nu werk ik naast mijn studie een aantal uur per week als ervaringswerker met mensen die nu een eetstoornis hebben. Ik zie veel meisjes die oprecht denken dat al hun problemen voorbij zijn als zij heel gezond eten en een sixpack hebben en veel trainen omdat dat o.a. is wat zij op instagram zien. Daarom waardeer ik jou, omdat jij ook laat zien dat sommige dingen soms gewoon kut zijn. En ik weet ondertussen dat er meer mensen zijn die een eerlijk inkijkje geven in hun ‘fitgirl leven’. Uiteindelijk kun je de ‘doorsnee fitgirl’ met een instagram account niks kwalijk nemen vind ik. Wanneer je leven inderdaad bestaat uit een sociaal leven, leuke dingen, sporten en gezond eten en door dat hele geheel lekker in je vel zitten, is dat alleen maar positief. Dat zou iedereen mogen delen, want daar zouden heel veel mensen wat van kunnen leren. Dat mensen met een eetstoornis zulke blogs op een voor hen negatieve manier interpreteren is naar, maar dat kun je de normale gezonde fitgirl (denk ik) niet verwijten.

Ik denk ook dat de ‘fitgirl’ best vaak ten onrechte wordt gezien als iemand met een eetstoornis. Uiteindelijk gaat het denk ik vooral om de mate waarin sport en eten een manier is om om te gaan met (grote) problemen en of er daarnaast nog ruimte is voor iets anders. Als ik een rotdag heb of ruzie met iemand trek ik graag mijn hardloopschoenen aan om ‘alles er uit te rennen’ of ga ik naar de gym om mijn frustratie er uit te sporten. Sommige mensen zien dat als weglopen van je problemen en als iets niet-constructiefs. Ik zie dat juist als een manier om rust in je hoofd te krijgen en vervolgens ruimte te hebben om na te denken over oplossingen. Maar, het sporten/gezond eten moet het zoeken naar oplossingen niet in de weg staan. Als iemand alleen met voeding en sport bezig is en daarom geen ruimte geeft aan (vervelende) zaken die ook aandacht behoeven is dat denk ik een ongezonde manier van jezelf afleiden om ‘geen pijn te hoeven voelen’. Dat is wat ik zie bij mensen met orthorexia of een andere eetstoornis. Maar als je beide naast elkaar kan laten staan heb je een mooie balans in je leven (en de ene keer is die balans beter dan de andere keer natuurlijk). Mensen oordelen (over mij, over mijn vriendinnen, over jou blijkbaar, over anderen) snel dat iets een eetstoornis is of ongezond maar vergeten denk ik juist hoe sporten en gezond eten (en vooral de balans) bij kunnen dragen aan een gezond/gelukkig leven en een constructieve manier kan zijn om met dingen om te gaan. En mensen vergeten denk ik ook dat iets ‘ongezonds’ (of het nu een taart opeten is of juist jezelf tijdelijk naar een laag vetpercentage trainen, of een lange afstand rennen o.i.d.) je leven soms ook echt kan verrijken.

Nou super lang verhaal dit 😉 Thanks voor al je blogs (ook in het speciaal die over hokjes van een jaar terug, erg mooi!) ik waardeer ze!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF