0
Eerder opstaan by Lienke

Het beste ontbijt tegen een kater

Wat is nu het beste ontbijt als je een kater hebt? Wanneer je gisteren nét even een drankje teveel op had en je toch niet zo fit wakker werd als je had gehoopt, is het juiste ontbijt cru-ci-aal. Nee oke, je zult heus niet snel dood gaan van een kater, maar eerlijk is eerlijk, we willen ons zo snel mogelijk weer topfit voelen toch?

 

DRINK!

Oke, klinkt logisch, maar echt. Alcohol drijft het vocht uit je lichaam. En na een hele nacht (of ochtend) slaap is je lichaam na een avondje drinken dus behoorlijk uitgedroogd. Blijf gedurende de dag dus goed drinken om die voorraad weer aan te vullen en je zult je langzaam beter gaan voelen. Helpt ook meteen tegen die hoofdpijn 😉

 

ONTBIJT

Tenzij je spugend boven het toilet hangt is het verstandig om te starten met een flink onbijt! Vaak schreeuwt je lichaam na een avondje drinken om vettig en “slecht” eten en soms is dat ook echt het enige dat je naarbinnen krijgt. Maar bedenk wel dat er in de meeste van deze ontbijtjes weinig voedingsstoffen zitten, zodat het je lichaam dus eigenlijk ook niet veel goed doet.

De oplossing? Ga voor de tussenweg. Bak een eitje en eet deze op een volkoren (geroosterde boterham) met bijvoorbeeld wat avocado. Lekker, voedzaam en toch een beetje die “vette hap” waar je naar verlangt. Als je nu echt meteen weer “the healthy” way wilt gaan, dan is het goed om te kiezen voor havermout met banaan en een beetje honing. Havermout zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiliseert, banaan verzacht de hoofpijn en de honing werkt ook mee aan het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en helpt de alcohol te verwerken.

 

EIWITTEN

Dat alcohol niet bijdraagt aan de opbouw van spieren is geen hogere wiskunde. Al kan het heus geen kwaad zo af en toe. Wel is het verstandig om de day after je spieren wat extra aandacht te geven in de vorm van eiwitten. Zo zorg je ervoor dat ze sneller hersteld zijn en ga je afbraak tegen. Denk aan een eiwitshake, gekookt/gebakken eitje, vis/kip, huttenkase etc.

 

COLA

Ook cola kan je helpen om de dag door te komen en je weer wat sneller boven water te krijgen. Cola heeft namelijk een kalmerende werking op de maag en kan ervoor zorgen dat misselijkheid verdwijnt. Het schijnt wel beter te zijn om cola zonder prik te drinken, vooral als je misselijk bent. Dus je kunt hem het beste even laten staan voordat je aanvalt. En drink niet teveel. In cola zit namelijk cafeïne en dat heeft weer een uitdrogende werking, wat dus juist het tegenovergestelde is van wat we willen!

 

BIJ EEN ECHTE KATER: DON’T…

Pittig eten. Nee, gewoon even niet doen. Je lichaam is namelijk al heel hard aan het werken om die alcohol te verwerken en het eten van pittig eten draagt hier niet aan bij. Je maag moet namelijk ook extra hard werken wanneer je pittig eet, dus totdat die alcohol verwerkt is en je weer good to go bent, kun je beter voor de wat minder spicy opties gaan.

Liefs, Lienke

Lienke Eerder opstaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF