6
Weet dit over je gezondheid.. by Dear Good Morning

Start je dag goed met pindakaas!

Ja dat hoor je goed: start je dag met heerlijke pindakaas! Pindakaas is gemaakt van fijngemalen pinda’s. De pinda’s worden ook wel apennootjes genoemd en zitten met twee nootjes in de peul. Je ziet de nootjes vaak gezouten als borrelnootjes of verwerkt in koekjes. 

 

Pindakaas werd in 1893 uitgevonden door John Harvey Kellogg, dezelfde man die de gelijknamige ontbijtgranen op de markt bracht. Hij kwam op het idee omdat hij mensen die niet goed konden kauwen, toch van voldoende voedingswaarden wilde voorzien.

Wist je trouwens dat pindakaas in andere landen peanutbutter of beurre de cachuètes wordt genoemd? In Nederland is het woord ‘boter’ een beschermde naam en zolang het product geen echte boter is mag het geen boter genoemd worden. Het is geen boter en daarom heeft dit product in Nederland dus een andere naam. 

Pindakaas is vooral populair op de boterham in Amerika, Canada, Engeland en ook steeds vaker in Nederland en Europa. Het is niet alleen lekker op de boterham, maar je kunt er ook heel lekkere gerechten mee klaarmaken. Je kunt zeker een dikke laag op je boterham smeren in de ochtend, want het is bewezen dat het gezond is voor jou om verschillende redenen. Wil je het extra gezond en lekker maken? Snij stukjes fruit, zoals aardbeien, appel of banaan en leg deze op de boterham met pindakaas!

1. Boordevol onverzadigde vetzuren

Gemiddeld bevat pindakaas 45% vetten waarvan 80% onverzadigde vetzuren en 20% verzadigde vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren zijn gezond voor je lichaam. Ze verlagen namelijk cholestorol, verminderen de kans op hart-en vaatziekten en verlagen je bloeddruk.

2. Minder honger met pindakaas

Hoezo minder honger met pindakaas? Het is rijk aan calorieën, zo’n 650 per 100 gram. Pinda’s zijn daarnaast uitermate eitwitrijke noten, wat voor een vol gevoel zorgt. Dit zorgt ervoor dat je aan het einde van de dag uiteindelijk minder calorieën hebt ingenomen. Win win! De dag beginnen met een vol gevoel is ook belangrijk voor je productiviteit en energie.

3. Veel eiwitten en vitaminen

Pindakaas is rijk aan voedingsstoffen en bevat bijvoorbeeld hele gezonde vitaminen, zoals B3, B6, E en mineralen, zoals mangaan en magnesium.  Pindakaas zit dus ook boordevol eiwitten, wat nuttig is voor het opbouwen van spierweefsel. De vitamine E is dan weer goed voor de spijsvertering, vetverbranding en het versterkt je immuunsysteem. Een boterham met pindakaas bezorgt je zo 30% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E en daarmee start je de dag dus zeker goed.

pindakaas

Bovendien tonen verschillende onderzoeken aan dat wanneer je pindakaas met mate eet, je minder kans hebt op darmproblemen en op diabetes type 2. Wie weet wordt pindakaas wel het product van 2018!

Let wel op bij het kopen van pindakaas, niet elke versie even gezond is. Kijk even naar het aantal onverzadigde vetzuren en of er geen onnodige toevoegingen zijn, zoals olie of extra suikers. Een populair en gezond merk pindakaas is Nuts about Nature omdat het het 100% pinda’s bevat.

Ga je zelf liever de uitdaging aan om je eigen pindakaas te maken? Wel dat is heel goed mogelijk! Kijk hier even naar het recept en ik zeg alvast eet smakelijk!

Liefs, Lienke

MEER PINDAAAAKAAAS:

Dear Good Morning Weet dit over je gezondheid..

6 Responses to “Start je dag goed met pindakaas!”

februari 07, 2018 at 4:38 pm, Lianne said:

Tijdens mijn koffiepauze dip ik lekker mijn appelstukjes in de pindakaas. Heeeeeerlijk <3

Reply

februari 08, 2018 at 6:34 pm, Lienke said:

Haha gewoon een dip-saus, wauw!

Reply

februari 08, 2018 at 2:47 pm, J said:

Banaan met pindakaas is nog steeds gewoon het beste wat er is! Niet erg origineel maar o zo lekker!

Reply

februari 08, 2018 at 6:34 pm, Lienke said:

Ben ik zeker met je eens!

Reply

februari 09, 2018 at 7:12 pm, Verena said:

Pindakaaaaaas ??

Reply

februari 10, 2018 at 12:08 pm, Lienke said:

ahahahahaha hahahahaha hahaha i knew it

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF
Je mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. Meer info vind je bij mijn privacybeleid.