4
Hoe word je fitter? by Eleni Hoefsloot

Tips om te beginnen met hardlopen in het nieuwe jaar

De start van het nieuwe jaar een mooi moment om het hardlopen (weer) op te pakken. Misschien droom jij wel van het lopen van een marathon of wil je gewoon lekker fit zijn. Een groot voordeel is dat je niet naar de sportschool hoeft, maar gewoon de deur uit kunt lopen. De drempel om te gaan is laag. Met deze 5 tips om te beginnen met hardlopen maak je een goede start!

Start niet te snel

Veel beginnende hardlopers maken de fout om meteen lange afstanden te willen lopen of snelle tijden. Vooral als jij helemaal niet hardgelopen hebt in verleden of niet een enorm goede basisconditie hebt, moet je echt rustig aan doen! Zelfs als je al wel veel aan krachtsport doet, kan te snel starten verraderlijk zijn. Jouw beenspieren zijn lange afstanden lopen namelijk helemaal niet gewend.

Start bijvoorbeeld met de podcast of app van Hardlopen met Evy. Zij vertelt je precies wanneer je moet wandelen en wanneer hardlopen. Of laat een schema op maat maken, aangepast aan jouw conditie. Ideaal om niet te ver te lopen in het begin. Voorkomt een hoop vervelende blessures.

Hardlooptips

Focus niet op snelheid

Zeker niet in het begin! Je spieren hebben de tijd nodig om te wennen aan de klappen van het rennen. Pas als je bijvoorbeeld 5 kilometer aan één stuk kunt rennen, kun je proberen om je tempo (langzaam aan) een klein beetje op te schroeven.

Hardlooptips

Investeer in hardloopschoenen

Veel beginnende hardlopers lopen hun eerste kilometers op gewone sneakers of sportschoenen. Doe dat alsjeblieft niet. Het verschil tussen sneakers en hardloopschoenen is de schokdemping. Als je op sneakers loopt, komen alle schokken op je knieën terecht en dat kan voor lelijke blessures zorgen. Meteen enorm dure hardloopschoenen aanschaffen, is ook weer niet nodig. Wel schoenen die speciaal voor hardlopen ontworpen zijn!

Hardlooptips

Zoek een loopmaatje en schrijf je hardlooptrainingen in je agenda

Alle begin is moeilijk. Zo ook bij hardlopen. Het duurt best even voordat het consequent de deur uitgaan voor een run in je systeem zit. Maak het makkelijk voor jezelf en zoek een hardloopmaatje. Samen plan je van tevoren al je trainingen in de week erna in. Schrijf op in je agenda en ga! Geen hardloopmaatje in de buurt? Schrijf je in bij de atletiekvereniging.

beginnen met hardlopen

Luister naar je lichaam

En dan bedoelen we niet: mijn lichaam heeft geen zin! Haha! Dan gaat het om echte pijntjes. Ren zeker niet door de pijn heen. Je lichaam is niet gewend aan de inspanning van hardlopen en heeft tijd nodig om eraan te wennen. Geeft je lichaam aan meer tijd nodig te hebben voor lange afstanden of snellere tijden, luister daar echt naar. Met doorlopen maak je het alleen maar erger. Neem een paar dagen rust van hardlopen en probeer het daarna weer opnieuw.

Zou jij willen beginnen met hardlopen? Of ben jij al een fanatiek hardloper?

Liefs, Lienke

Eleni Hoefsloot Hoe word je fitter?
Story about:

4 Responses to “Tips om te beginnen met hardlopen in het nieuwe jaar”

januari 29, 2018 at 11:36 am, Marielle Dusseljee said:

Hoii!
Heb je zelf toevallig ook tips voor goede hardloopschoenen die online te koop zijn? Of is het echt noodzakelijk om bij een winkel advies te vragen?

Liefs Marielle

Reply

januari 30, 2018 at 7:02 pm, Lienke said:

Hi Marielle, dit gaan we vertellen in deel 2!! 🙂

Reply

maart 07, 2018 at 7:00 pm, Zó kies je de juiste hardloopschoenen - DEAR GOOD MORNING said:

[…] mijn vorige blog met tips om te beginnen met hardlopen kreeg ik zoveel vraag naar hoe je dan de juiste hardloopschoenen kiest. Ik besloot op onderzoek uit […]

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF
Je mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. Meer info vind je bij mijn privacybeleid.