Waar komt de 40-urige werkweek vandaan?

Sinds ik fulltime ondernemer ben en mijn eigen werktijden kan indelen, denk ik steeds vaker: waar komt de 40-urige werkweek vandaan? Gek is het eigenlijk toch? Waarom is dit de standaard?

Ik ben ontzettend blij dat ik de luxe heb om zelf mijn werkweek in te delen en me niet per se aan de 40-urige werkweek hoef te houden. Als ik een supergemotiveerde week heb, kan ik makkelijk 50 uur keihard knallen en als ik een off-week heb, werk ik er een stuk minder. Het heeft voor mij geen zin om op vaste uren achter mijn computer te kruipen. Ik werk als ik gemotiveerd en creatief ben. Of natuurlijk als er gewoon een keiharde deadline gehaald moet worden…

Terug in de tijd: 100 jaar terug

Aan het begin van de 19eeeuw maakten werknemers megalange werkdagen. Ze werkten zo’n 10 tot 16 uur per dag en dat 6 dagen per week. Poeh, dat is heftig. Dan heb je dus nooit tijd om iets voor jezelf te doen. Sporten zit er echt niet in met zulke lange dagen. Henry Ford, de man die de eerste auto bouwde en aan het hoofd stond van Ford Motor Company, bedacht hier iets op. Hij liet zijn werknemers 8 uur per dag werken en 5 dagen per week voor hetzelfde loon als daarvoor. De 40-urige werkweek, tadaa, daar is ie. 

Eindelijk tijd om geld uit te geven

Uiteraard liep het storm bij Ford en stonden de mensen in de rij om er te komen werken. Toch zat er een addertje onder het gras. Deze slimme man bedacht deze regel niet omdat hij zo begaan was met zijn werknemers. Hij wilde dat zijn mensen meer tijd hadden om geld uit te geven, bijvoorbeeld aan een Ford! Haha, dat is toch prachtig.

Leuk idee, maar helaas!

Leuk idee, maar helaas, het werkt niet. Tegenwoordig doen we bijna geen lopendebandwerk meer, maar zit het grootste deel van de werknemers achter een computer, zoals ik. Creativiteit kun je niet zomaar oproepen en productiviteit al helemaal niet. Ochtendmensen werken liever vroeger op de dag, avondmensen liever ’s avonds. En toch moet iedereen van 9 tot 5 achter zijn bureau zitten. Werkt niet! Want gaat het nou om de uren die je maakt of om het geleverde werk? Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die hier rekening mee houden door geen vaste begin- en eindtijd in te stellen, zodat je kan werken op het moment dat jij creatief en productief bent. Maar toch is er nog veel werk aan de winkel.

Daarover later meer… wat holy moly, wat is er veel over te vertellen over productief werken. 

Bronnen: AD.nl en Repoir.nl

Hoe denk jij over 40 uur per week werken?

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

  1. 40 uur is achterhaald en zeker niet productief wanneer je uren vaststelt. Geef ruimte en verantwoordelijkheden dan schiet de productie omhoog! Uiteraard heb je bezetting nodig bij de receptie of wat voor banen dan ook maar het kan veel flexibeler wat uiteindelijk meer productiviteit zal opleveren en ik denk ook minder ziekteverzuim.

  2. 40 uur werken in de week voelt voor mij persoonlijk als weinig ???? ik werk in de horeca op een Waddeneiland en werk regelmatig 6 dagen in de week/ 55-60 uur. Ik snap het zeker als mensen 40 uur niet nodig vinden!

  3. Poeh, 55-60 uur per week klinkt voor mij als heel veel! Toevallig stond er gisteren op nu.nl een nieuwsbericht over een onderzoek dat 8 uur per week de meest ideale werkweek is. Wat een verschil met onze standaard 40 uur of jouw 55-60 uur!

  4. Helemaal mee eens! Uit zoveel onderzoeken is al gebleken dat mensen in 6 uur werken net zo productief zijn als 8 uur werken. Dan voelt 8 uur op een dag werken ineens heel achterhaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken