5 voornemens voor het nieuwe jaar (die iedereen vol kan houden!)

Het nieuwe jaar komt eraan en zoals altijd komen daar ook de goede voornemens weer om de hoek kijken. Heb jij goede voornemens? Ik merk dat veel mensen hele hoge doelen stelt voor zichzelf. Daarom ga ik je een handje helpen met 5 voornemens die jou een healthy kickstart geven van het nieuwe jaar. En echt iedereen, ja ook jij, kan deze volhouden!

Wel of geen goede voornemens maken? JA, ZEKER!

De eerste paar dagen van elk nieuwe jaar is de sportschool overvol en loop je in het park tegen de bezwete en rood aangelopen nieuwe hardlopers op. Al die arme zielen proberen het keer op keer. Goede voornemens. Dit jaar ga ik echt afvallen. Ik ga sporten. Ik ga gezond eten. En na een blauwe maandag in de sportschool ligt het abonnement stof te happen in de kast.

Waarom maken we ze dan?

Dat is een goede vraag. De reden waarom we goede voornemens maken is simpel. We zijn niet tevreden genoeg met ons leven. We vinden dat we gelukkiger, mooier, gezonder of succesvoller kunnen zijn. Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen en meer dan de helft van de Nederlanders maakt doelen voor het nieuwe jaar.

Leuk al die voornemens, maar we halen ze bijna nooit

Uit onderzoek blijkt dat slechts dertig procent van de mensen die goede doelen maakt, ze volhoudt. De sportscholen worden eind januari weer rustiger en de snackbars weer drukker. Zo jammer!

Waarom lukt het dan niet?

Goede doelen zijn gedoemd te mislukken. Of toch niet? Wat maakt het dan dat de een zijn doelen wel haalt en de ander ze na een week laat varen? Dat kan veel redenen hebben. Een daarvan is dat doelen vaak niet concreet genoeg zijn. Laat ik een voorbeeld geven: ik ga dit jaar gezonder worden. JA EN? HOE? Je gaat in januari drie keer naar de sportschool en laat op de eerste verjaardag van het jaar een taartje staan. Maar na een paar weken zie jij geen sportschool meer van binnen en eet je weer alles wat los en vast zit. Maak liever concrete doelen. Bijvoorbeeld: komend jaar ga ik elke week minstens een uur sporten. Schrijf die afspraken in je agenda en plan ze vooruit. Grote kans dat het jou gaat lukken!

De voordelen van goede voornemens

Als slechts een derde van de mensen die voornemens heeft ze volhoudt, kunnen we dan niet maar beter geen goede voornemens hebben? NEE! Goede voornemens zijn hartstikke goed. Het zorgt er namelijk voor dat jij iets gaat veranderen in je leven waar je niet tevreden over bent. Of dit nu op werk-, sport-, gezondheid- of privégebied is. Goede doelen zorgen voor motivatie en het behalen van je doelen of zelfs al het behalen van tussendoelen maakt enorm blij.

DUS: wel of geen goede voornemens maken? Daar kan ik kort over zijn: zeker wel! Wie doet er mee? Komend jaar worden wij weer een beetje gezonder, succesvoller en gelukkiger!

Deze vijf voornemens staan bij mij op mijn lijstje:

1. Drink it up

Ja daar is ‘ie weer, maar wat is het belangrijk! 1,5 tot 2 liter water drinken per dag. Echt, als je één gezond voornemen zou moeten kiezen, pak dan deze. Want iedereen kan dit en het helpt je lijf zo enorm om fitter en gezonder te worden. Bouw het langzaam op en begin eens met een groot glas bij elke maaltijd. Vul een bidon met water en zet deze op je bureau als je aan het werkt bent. Voor je het weet zit dit in je dagelijkse routine en kun je extra glazen gaan toevoegen.

2. Go offline

De hele dag zitten we achter een scherm. Is het niet je laptop of je mobiel, dan is het wel de tv. Probeer eens een keer per week een avond helemaal voor jezelf te nemen. Zet je telefoon op stil en laat je laptop dicht. Ga lekker lang in bad, lees een boek of organiseer een kneuterige spelletjesavond! En ja, je vrienden mogen dan lekker meedoen met je offline rules.

3. Stap uit je comfortzone

Sporten is misschien wel het meest genoemde goede voornemen voor het nieuwe jaar. De sportschool is weer kneiterdruk, want ja, daar begin je natuurlijk met je doel. Je begint enthousiast maar nog geen twee maanden later heb je al geen idee meer hoe het er daar vanbinnen uitziet. Doe het daarom eens anders! Probeer elke week eens een nieuwe sport. Proeflessen zijn bijna altijd gratis. Ga eens indoorklimmen, doe een lesje paaldansen of volg een yogales. Voor je het weet vind je iets wat je zo tof vindt, zodat je er vanzelf mee door blijft gaan!

4. Mealpreppen

Ik hoor je denken, ja die is gek! Maar hiermee bedoel ik niet per se de bakjes met kip, broccoli en rijst die je vaak voorbij ziet komen. Nee, het gaat hier om ervoor te zorgen dat je wat gezonder eet en meer geld overhoudt aan het einde van de maand. Want heb je je wel eens gerealiseerd hoeveel die salades bij AH to Go kosten of die koffie elke ochtend bij Starbucks. Het lijkt telkens maar een paar euro, maar bij elkaar is het zo zonde!

Pak elke zondag een uurtje om een paar salades in elkaar te flansen voor je lunch, zet een grote bak overnight oats in de koelkast als ontbijt (win je weer tien minuten extra slaap mee!) en haal een fijne thermosbeker voor je ochtendbakkie. Gezonder, een stuk goedkoper en vaak ook veel lekkerder!

4. Zzzzzz

Nou, als je van dit goede voornemen niet blij wordt, dan weet ik het ook niet meer. Want wees eens eerlijk, hoeveel uur slaap jij per nacht? De meesten van ons namelijk veel te weinig. Maandag ben je nog enigszins uitgerust van het weekend, maar tegen het einde van de week kun je je ogen steeds moeilijker openhouden.

Herkenbaar? Tijd om er wat aan te doen! Door elke nacht te zorgen voor ongeveer 8 uur slaap geef je je lijf genoeg tijd om weer helemaal op te laden. Dat klinkt makkelijker dan dat het echt is, dat besef ik maar al te goed. Maar geef toe, leg jij je telefoon of laptop echt wel weg voordat je gaat slapen? Het liefst een uur voordat je je ogen dichtdoet. Dit blijft toch een lastig puntje, ook voor mij. Ga eens een paar dagen lezen in plaats van Netflixen. Ik lees niet veel, maar deze sportboeken gaven mij enorm veel motivatie. Elke avond even een half uurtje lezen en je valt echt makkelijker in slaap.

Nog zo’n tip die we vaak niet opvolgen als het om beter slapen gaat: minder alcohol drinken. Alcohol zorgt er echt voor dat je veel onrustiger slaapt en niet uitgerust wakker wordt. Je slaapkwaliteit is veel hoger als je geen alcohol hebt gedronken. Slaap je slecht? Drink eens een paar weken niet of beperk het tot één avond per week. Je slaapkwaliteit gaat omhoog en jij slaapt als een roosje.

Probeer dus eens wat meer avonden vrij te plannen en stap op tijd je bed in. Het lijkt misschien alsof je tijd inlevert, maar je wordt er juist veel productiever van! En slapend je goede voornemens volhouden, klinkt toch bijna te goed om waar te zijn?

Jullie goede voornemens

Via Instagram vroeg ik een tijdje geleden wat jullie belangrijkste goede voornemen is en daar kreeg ik zulke leuke reacties op. Ik zet er een aantal op een rijtje, voor wat inspiratie voor jou:

  • Eerder opstaan en sporten
  • Minimaal 5x per week vega eten
  • Een sixpackje
  • Self care
  • Thuis geen vlees meer eten
  • Marathon lopen
  • Meer plezier maken
  • Meer rust pakken
  • Bewust meer genieten van dingen
  • Al mijn ‘sorry’s’ vervangen voor ‘dankjewel’

Goede doelen stellen, hoe doe je dat?

Goede doelen stellen voor jezelf te stellen is soms best lastig. Hoe zorg je ervoor dat je doelen ook echt haalbaar en realistisch zijn, maar wel ambitieus genoeg? Deze stappen kunnen je op weg helpen. Want een goed begin is het halve werk. Toch?!

1. Benoem je doelen

Het stellen van doelen is iets wat ervoor zorgt dat je jezelf kunt ontwikkelen en verbeteren. Dit kan op het gebied van werk zijn, van sport of juist op persoonlijk vlak. Door dingen concreet te benoemen wordt het makkelijker om ze ook daadwerkelijk te bereiken. Dit komt omdat je er dan bewuster mee bezig bent, het is on top of mind en je stelt je daar dan beter op in.

De eerste stap naar goede doelen is dus ook heel logisch. Schrijf voor jezelf op wat je de komende tijd wilt bereiken. Zet je doelen op papier. Schrijf alles op wat er in je opkomt, van grote tot kleine doelen en zelfs die hele ambitieuze. Vervolgens ga je voor jezelf na welke doelen jou het meeste energie geven. Waar word jij vrolijk van? Welke doelen geven jou de energie om te knallen en zorgen ervoor dat je zit te springen op je stoel? Die doelen worden je focuspunt.

2. Stap voor stap

Als je je doelen hebt benoemd, dan is het zaak om te bekijken hoe je deze stap voor stap kunt gaan behalen. Wat handig is, is om een groter doel op te breken in kleinere doelen. Zodat je er stap voor stap naar toe kunt werken. Duidelijke doelen en duidelijke stappen helpen je ook om de juiste keuzes te maken op het gebied van deze doelen. Wat doe je wel en wat doe je niet? Waar steek je je energie in?

Draagt het bij aan je doel? YES. Dan go for it! Voegt het op dit moment niks voor je toe op het gebied van je gestelde doelen? Dan kun je het misschien nog beter even uitstellen.

Is je hoofddoel het lopen van de marathon? Dan breek je dat op in een reeks kleine doelen in de vorm van een trainingsschema, zodat je telkens in kleine stapjes toewerkt naar het eindpunt. Elke week heb je weer een motivatiemomentje als je een tussenstap hebt bereikt. CHECK, vinkje! Vier je succes! En door!

3. Overzicht

Het belangrijkste is om onderscheid te maken tussen werkgerelateerde doelen, persoonlijke doelen en gezondheidsdoelen. Door je doelen hierin onder te verdelen creëer je meteen een soort overzicht voor jezelf.

Voorbeelden? Yes, komt ie. Een voorbeeld van een werkgerelateerd doel is: “Binnen een half jaar wil ik die ene promotie behaald hebben!” Een voorbeeld van een gezondheidsdoel is: “Volgend jaar wil ik de marathon lopen!” En een voorbeeld van een persoonlijk doel is: “Dit jaar wil ik een goede balans vinden tussen werk en prive”.

4. En weer: stap voor stap

Zorg dat je, per categorie, 1 doel stelt. Zo voorkom je dat je teveel tegelijk gaat doen en dat je dus met volledige focus aan je doelen kunt werken. Zorg dat je pas weer nieuwe doelen gaat stellen als je de vorige behaald hebt.

5. Maak je niet druk, tegenslagen horen erbij

Tegenslagen zijn normaal. Af en toe een stapje terug is echt geen drama, heel normaal zelfs. Ik kan heel streng zijn voor mezelf, vooral als ik mezelf grote doelen heb gesteld, en ga als een stoomtrein alsmaar door. Keihard werken en ik zet alles op alles om dat doel te bereiken. Ik vierde succes na succes en was mega gemotiveerd. Totdat het even allemaal niet meer zo lekker liep en ik ineens 2 stappen achteruit ging, in plaats van 3 naar voren. Hoe dan? Waarom? Ik ging toch zo lekker? Ik werk toch hard? Tja… that’s life. En heel normaal. Tegenslagen horen er nou eenmaal bij.

En eerlijk, hoe stom ze op dat moment ook voelen, achteraf gezien heeft het er alleen maar voor gezorgd dat we er nóg meer uit hebben gehaald dan vooraf gepland. Want die tegenslagen zorgen ervoor dat je opnieuw moet gaan nadenken over je doel en de weg die jij had uitgestippeld. Die weg ziet er ineens uit als een volgegroeide jungle met bomen, takken en levensgevaarlijke dieren. Beren op de weg, overal! Dus hup, change of plans! Een nieuwe weg, misschien wel een omweg, maar we komen er wel. En dat maakt je dus alleen maar sterker.

6. Geef jezelf harde deadlines

En dat brengt me bij een van de laatste punten, de deadline. Is het een doel met een harde deadline, zorg dan voor een goede planning. Een planning waar ruimte is om af en toe af te wijken van het plan en waarin tegenslagen zijn meegenomen. Dit zorgt ervoor dat je meer rust hebt, ook als het mis gaat. En ja, een goede planning zorgt er ook voor dat je tijd over hebt om af en toe die successen te vieren! Even terugblikken op hoever je al bent gekomen.

7. Vergeet niet: vier het!

Vier je succes? Tijdens het werken aan je doelen is het belangrijk om telkens weer even terug te kijken naar waar je vandaan komt en hoever je dus al bent gekomen! Welke stappen heb je al gezet om je einddoel te behalen? Vier deze stapjes, wees trots op jezelf en zorg dat je hier weer je energie uit haalt om verder te gaan.

Het belangrijkste? Wat dus vooral telt is dat je voor jezelf helder hebt waar je naartoe wilt. Het grote plaatje. Dit breek je op in kleine stapjes die je stuk voor stuk kunt gaan behalen. Door ze te verdelen in verschillende categorieën houd je het overzicht.

Goede voornemens volhouden

Staan er op jouw goede-voornemens-lijstje nog andere doelen? YES, goed bezig! Check wel even of ze echt haalbaar zijn het komende jaar met de volgende tips.

1. Maak je doelen concreet

Dus niet: ik wil gelukkiger worden komend jaar. Maar bedenk wat je moet doen om gelukkiger te worden. Word je gelukkig van sporten? Word je gelukkig van je vrienden zien? Of van successen behalen met je eigen bedrijf? Een concreet doel zou kunnen zijn: ik wil komend jaar minstens twee keer een weekend op citytrip. Haalbaar en concreet. Het enige wat je te doen staat is boeken!

2. Stel een plan op

Heb je een concreet doel voor ogen, stel dan een plan op. Je staat daar niet zomaar, daar moet je wat voor doen. Wat doe je in januari? Wat in februari? Welke tussenstappen moet je nemen om uiteindelijk bij je doel uit te komen? Een helder plan helpt!

3. Maak niet te veel doelen

Hoe meer doelen, hoe meer kans dat je ze niet gaat behalen. Het is gewoon niet mogelijk om je op zoveel doelen tegelijk te focussen. Wat vind jij het allerbelangrijkste? Kies 2 of 3 dingen uit waar jij de focus op wilt leggen. Gezondheid en werk? Of relaties en geluk? Stel daaromheen je doelen op.

4. Maak je doelen haalbaar

De allergrootste valkuil ooit. Onhaalbare doelen. Een marathon lopen als je nooit sport, een jaar niet drinken als je een enorme wijnliefhebber bent of nooit meer snoepen. Stiekem weet je van tevoren al dat je dit nooit gaat volhouden. Maak dus doelen die je wel kunt halen. Maak eventueel een wat groter einddoel met kleine tussendoelen.

5. Wees enthousiast

Als jij al niet blij wordt van jouw goede voornemens, hoe ga je ze dan ooit volhouden? Als je er op 1 januari al tegenop ziet, ga je het toch nooit halen. Bedenk je dan ook goed waarom je een bepaald voornemen hebt en kijk ook naar het resultaat. Waarom wil je meer sporten? Waarom wil je stoppen met roken? Of waarom wil je minder drinken? Word jij enthousiast van het idee om fit te zijn en goed in je vel te zitten? Dan heb je veel meer kans om deze doelen te halen!

6. Maak je doel niet afhankelijk van anderen

Het klinkt leuk: meer afspreken met vrienden of meer leuke dingen doen met je vriend. Maar dan moeten zij daar net wel zin in hebben. Kies liever goede voornemens die jij zelf in de hand hebt. Grotere kans op succes!

Oh ja, en stiekem nog een extra tip. Je doelen delen met vrienden en familie (of met mij) geeft net even die kleine stok achter de deur die je nodig hebt om er echt mee aan de slag te gaan. Laat jij in een reactie achter welke goede voornemens jij hebt?

Met welk voornemen ga jij het jaar fitter tegemoet?

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  1. Ik moet ook echt veel meer drinken, maar dat water ik moet na een glas al om het half uur naar de toilet dat ik er niet goed van wordt, en thuis is dat niet zo erg maar op mijn werk kan ik echt niet om het half uur naar de toilet dus dat is wel een dingetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek