6 manieren om beter in slaap te komen

Het is al laat, je ligt al een paar uur in bed en je slaapt nog steeds niet? Je wilt morgen graag fit zijn voor die belangrijke afspraak, die presentatie of dat leuke dagje uit, maar de slaap wil maar niet komen. En hoe meer je ermee bezig bent, hoe minder goed het lijkt te lukken. Herkenbaar? Dan kunnen de volgende tips je voortaan hierbij helpen!

1. Sport niet te laat op de avond

Een workout op de planning staan? Probeer deze dan niet te laat op de avond te plannen. ’s Avonds sporten is in principe geen probleem, maar als je workout net voor het slapen gaan gepland staat, kan het zijn dat je daardoor minder makkelijk in slaap valt. Door het sporten wordt je lichaam als het ware geactiveerd en gaat het uit de “ruststand”. Na het sporten heeft je lichaam een aantal uur nodig om af te koelen en weer tot rust te komen, voordat je in slaap kunt vallen.

beter in slaap komen

2. Minder cafeïne

Heel logisch, maar ook zo belangrijk. Cafeïne geeft je lichaam extra energie en zorgt ervoor dat je wakker en alert blijft. Door laat op de avond nog drankjes met cafeïne te drinken, zoals koffie, cola en Redbull, zorgt deze stof ervoor dat je minder makkelijk in slaap kunt vallen.

beter in slaap komen - geen cafeïne

3. Leg je telefoon aan de kant

Leg je telefoon ruim voordat je gaat slapen aan de kant, het liefst een uur van tevoren. Dit geldt ook voor je tablet of de computer. Het licht dat deze apparaten verspreiden richting je lichaam beïnvloeden je slaap op een negatieve manier. Zorg er ook voor dat je de telefoon altijd op stil hebt staan, zodat je niet wordt gestoord tijdens je slaap!

4. Zet je wekker uit het zicht

Door je wekker uit het zicht te zetten, of in ieder geval met de cijfers de andere kant op, zorg je ervoor dat je niet wordt afgeleid door de tijd. Constant geconfronteerd worden met de wegtikkende tijd op de wekker werkt alleen maar frusterend. Je wordt er extra gestresst door en dit zorgt er dan weer voor dat je moeilijker in slaap valt. Extra tip! Zet je wekker ver genoeg van je bed, zodat je wel je bed uit moet om hem uit te zetten ’s ochtends. Helpt weer tegen het snoozen!

beter in slaap komen - wekker uit het zicht

5. Ontspan voordat je gaat slapen

In plaats van actieve of werkgerelateerde activiteiten te plannen op de late avond, kun je beter zorgen voor wat extra ontspanning. Zowel lichamelijk als geestelijk. Zorg dat je een uur voor het slapen gaan lekker je rust pakt. Neem bijvoorbeeld een lekkere kop thee, klim even op de bank met een goed boek of neem een warme douche.

beter in slaap komen - ontspannen

En de laatste…

6. RESET!

Lukt het met bovenstaande tips nog niet om lekker rustig in slaap te vallen en lig je te woelen in je bed? Stap dan even kort uit bed en doe een reset. Ga iets doen waarbij je niet na hoeft te denken, neem bijvoorbeeld een paar slokken water. Of loop even een klein rondje door het huis. Stap wel binnen 10 minuten weer je bed in, zet je gedachten uit en hup. Je slaapt zo!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.