Inhoudsopgave
Hee, ik ben ik ben Lienke, auteur van de bestseller ‘Dear Good Morning‘, voormalig miss bikini fitness, meervoudig HYROX winnaar en tevens de meest nuchtere Fries van Nederland. Een geboren ochtendmens? Nou, nee. Mindfulness? G A A A P.
Tot enkele jaren geleden werd ik de snooze-koningin genoemd en kon ik ‘s ochtends mijn bed niet uitkomen. Inmiddels ben ik, door middel van mindfulness trainingen, de ochtend gaan ervaren als de meest positieve start van de dag. Na jaren van studie en experimenteren heb ik mijn 7 favoriete oefeningen om mindful te worden op een rij gezet in deze blog, inclusief tips die zelfs voor de meest nuchtere Fries werken. Enjoy en hopelijk steek je er wat van op!
Is dit herkenbaar voor jou?
Blugh, de wekker gaat en alles wat jij op dit moment niet wil is uit bed stappen, want je voelt je supermoe. Het liefst draai je jezelf weer om, druk je op de snoozeknop en verdwijn je van de aardbodem. Morgen een nieuwe dag.
Wakker worden met een ochtendhumeur is geen pretje. Voor jezelf niet, maar ook niet voor je omgeving. Maar wat nou als ik je zeg dat je met 7 simpele mindfulness oefeningen een supergelukkige en positieve start van de dag kan hebben? Tipje van de sluier: de oefeningen duren nog niet eens een minuut en het is nog leuk ook!
Jarenlang struggelde ik op de vroege morgen. Vroeg uit bed vond ik vreselijk. Ik was onwijs goed in snoozen en noemde mezelf ook wel de snooze-koningin. Vervolgens moest ik in rap tempo mezelf klaarmaken voor de dag, want werk was aan het wachten. Met veel moeite en gemopper haalde ik dan de trein die me van Utrecht naar Amsterdam bracht om vervolgens achter mijn bureau te schuiven met een 3e bak koffie.
Waarom ik je dit vertel? Omdat ik als geen ander weet hoe vreselijk de ochtend kan zijn en hoe frustrerend het is om je elke ochtend moe te voelen en vooral niet gelukkig of positief. Wellicht zet ik het hier nu heel zwart-wit neer en niet elke dag was een ramp en mijn werk vond ik ook hartstikke leuk, maar ik wist dat ik gelukkiger en positiever kon worden. Toen ik een aantal jaar geleden me ging verdiepen in mindfulness was het eerste wat ik dacht: dit is mediteren. Pfff… mediteren, dat kan ik niet en heb ik ook geen behoefte aan. Tot ik ging ontdekken dat mindfulness veel meer is dan stilzitten en luisteren naar je gedachte. Mediteren is slechts een onderdeel van mindfulness. Mindfulness brengt de ochtend naar een positieve start van de dag en wie wil dat nou niet?
Maar eerst even een stukje theorie want…
Dit is de echte betekenis van mindful en mindfulness
Mindfulness betekent letterlijk “opmerkzaamheid” in het Nederlands. Klinkt niet heel sexy en het zorgt er ook niet voor dat we meteen snappen wat het is, maar waar het op neerkomt is, dat je focust om aandacht te hebben voor “dit moment”. Mindfulness is het bewust aandacht geven aan het huidige moment zonder oordeel. Je bent je bijvoorbeeld bewust van je gedachten, fysiek of gevoelens en alles mag er zijn. De focus ligt op wat je op dat moment aan het doen bent en op het genieten van het moment. Het aanschouwen van het nu en verder doet het er even niet toe.
Door in dit moment te zijn, laat je alles even “los” waardoor je minder stress zult ervaren. Je kan dingen in een veel beter perspectief zien en je ervaart vooral dat er een soort van rust over je heenkomt.
Het Centrum van Mindfulness schrijft: “Je bent waar je aandacht is. Mindfulness is de kunst van het bewust sturen van deze aandacht, waardoor je aanwezig bent in het hier en nu en je ervaringen intenser worden.”
In deze blog schrijf ik zowel over mindful als mindfulness. Mindful beschrijft een manier van zijn of handelen. Mindfulness verwijst naar de praktijk of staat van bewustzijn die men bereikt door bepaalde technieken en oefeningen.
Eerlijk? Overal worden de woorden wat door elkaar gebruikt maar ik dacht… ik geef je een feitje mee ;-) Leer je meteen weer wat bij! Op naar meer mindful handelen met mindfulness, haha! Lees gauw verder! Ontdek eerst de voordelen voor ik naar mijn 7 favoriete oefeningen ga.
Wat zijn de voordelen van mindfulness?
Er is heel veel onderzoek gedaan naar wat mindful zijn oplevert. Een studie, gepubliceerd in “JAMA Internal Medicine” toonde aan dat mensen die mindfulness-oefeningen doen, veel minder stress ervaren. Deelnemers rapporteerden een daling van 38% van hun stress binnen 8 weken. Ben jij een enorme stresskip? Dan hoop ik dat dit je ogen opent en dat mindful zijn dus echt veel voor je kan betekenen.
Een onderzoek door de Universiteit van Californië toonde aan dat studenten die een 2-weeks mindfulness-training volgden, een verbetering van 16% in hun leesbegrip en werkgeheugenfuncties zagen. Je kan dus stellen dat je slimmer wordt?! Zij deden verschillende mindful oefeningen waar ik je later in deze blog meer over vertel. Want ik wil met nog een super onderzoek je overtuigen om echt te ontdekken wat de voordelen van mindfulness zijn.
Een ander veel geciteerd onderzoek naar de voordelen van mindfulness is de studie uitgevoerd door de Universiteit van Massachusetts Medical School, geleid door Jon Kabat-Zinn. Deelnemers aan deze studie, waarin zij verschillende mindfulness oefeningen kregen gedurende een aantal weken, vertoonden duidelijke verminderingen in symptomen van angst en depressie. Het programma bleek bijzonder effectief voor mensen met angststoornis, paniekstoornis en andere angstgerelateerde aandoeningen. Er was een gemiddelde vermindering van 20-30% in angst- en depressiesymptomen. Dit zijn toch geweldige resultaten?
Sinds ik veel meer momenten van mindfulness toepas – dus oefeningen doe – ervaar ik vooral meer creativiteit. Ik ervaar veel meer duidelijke inzichten omdat ik er de rust voor heb. Het voelt alsof ik mezelf even stil zet in de ratrace van de dag. Ik noem het ook wel lummelen. Gewoon even in het nu. Gewoon even “go with the flow” waarbij alles goed is. Dit doe ik op verschillende manieren. Soms lukt het wat meer dan andere keren. Waar veel mensen makkelijk mindful kunnen zijn, moet ik het echt plannen. Nu ik dit van mezelf weet, maar vooral ook de voordelen ervaar, noteer ik vaker in mijn agenda “mindful” om mij er even bewust van te zijn dat ik ermee bezig mag zijn.
Mijn routine van mindfulness vertel ik je trouwens onderaan de blog.
Ook leden in de Dear Good Morning Community ervaren de voordelen van mindfulness. Zo hebben we elke week een aantal keer yoga & meditatie sessies op de vroege morgen. Deelneemster … zegt hierover:
Mindful worden is simpeler dan je denkt
Mindful worden is niet moeilijk wordt er vaak gezegd. “Gewoon” aanwezig zijn in het huidige moment. Iedereen kan dit principe begrijpen en toepassen. Je hebt geen speciale uitrusting, dure cursussen of complexe technieken nodig om mindful te zijn. Het kan overal en op elk moment worden beoefend, of je nu zit, staat, loopt of zelfs eet. Mindful is een natuurlijke staat van zijn. Kinderen zijn vaak van nature mindful, volledig opgaand in het spel of hun omgeving. Het gaat erom deze natuurlijke staat opnieuw te leren ervaren als volwassenen. Want wij als volwassenen staan nog iets te vaak aan… oopsss. Herkenbaar?
Mindful zijn is dus eigenlijk heel simpel als je het zo leest, maar de toepassing blijft toch altijd een uitdaging, omdat men (ja ik dus ook… jaren terug) het koppelen aan mindfulness-oefeningen waar we een mening over hebben. Daarnaast zijn wij als mens ook steeds meer bezig met het verleden of juist de toekomst, zeker als je super ondernemend bent. Stilstaan voelt dan als niet dichter bij je doel komen dus: knallen!
Toch geloof ik er in dat er een aantal simpele oefeningen zijn die je kan gaan doen. Ik ben er dan ook een enorme grote voorstander van om meteen mindfulness (dus de oefeningen) toe te passen in je ochtendroutine, omdat je dan nog geen afleiding hebt van de maatschappij, je meteen kan richten op jezelf en je daarnaast het ook direct al gedaan hebt. Uitstellen is niet meer nodig ;-)
Lees hier trouwens meer over het maken van een perfecte ochtendroutine.
De 7 mindfulness oefeningen voor een gelukkige en positieve ochtend
1️⃣ Ademen
Ademen doen we gelukkig automatisch, want anders zouden we niet leven. Je hoeft hier niet over na te denken, dit doet je lichaam helemaal vanzelf. Maar wist je dat je ook bewust kunt ademen? Dat je gaat focussen op je ademhaling door jezelf gerust te stellen, of bijvoorbeeld bij zenuwen. Dan adem je even diep in om jezelf klaar te maken voor datgene wat je spannend vindt.
Een ademsessie is een hele fijne manier voor een mindfulness. Zelf vind ik de box-breathing heel erg fijn. Box-breathing is een ademhalingstechniek waarbij je in vier gelijke stappen ademhaalt:
- Inademen gedurende vier seconden;
- De adem vasthouden gedurende vier seconden;
- Uitademen gedurende vier seconden;
- En opnieuw de adem vasthouden gedurende vier seconden.
Deze cyclus wordt herhaald voor een aantal minuten tot jij merkt dat je helemaal opgaat in het ademen. Probeer vervolgens je normale ademhaling aan te nemen en te voelen wat er met jezelf gebeurt. Deze oefening is ook ideaal als je wakker wordt. Ga dan wel rechtop zitten om je lichaam te activeren.
2️⃣ Meditatie
Wakker worden en eerst een aantal minuten mediteren. Het gaat je ontzettend veel mooie inzichten geven. En het voordeel? Je hebt nog geen afleiding waardoor je echt in alle rust kan mediteren. Het zorgt ervoor dat je de dag positief begint.
Er zijn ontzettend veel meditatietechnieken. Letterlijk stilzitten en je focussen op je ademhaling, een begeleide meditatie-sessie (zoals Meditation Moments) waarbij je een stem volgt die aanwijzingen geeft wat je moet doen, of je luistert naar bepaalde klanken. Zo heb je heel wat soorten playlists op Spotify, zoals Rustige Meditatie. Bij mediteren gaat het erom dat je probeert te ervaren wat er gebeurt zonder te oordelen. Laat alles maar gebeuren. Je kan 5 minuten mediteren maar sommigen doen het zelfs 30 minuten! Indrukwekkend!
3️⃣ Wandelen
Mindful wandelen wordt ook wel “meditatief wandelen” genoemd. Zonder muziek, telefoon of een gesprek ga jij wandelen. Je bent je volledig bewust bent van de ervaring van het wandelen. Tijdens het wandelen kun je je volledig richten op je stappen, je ademhaling en je omgeving. Het helpt uiteraard om lekker in de natuur te wandelen zodat je ook echt meditatief kan wandelen zonder op te moeten letten op het verkeer. Je kunt de geluiden van de natuur horen, de frisse lucht voelen en de dingen om je heen observeren. Deze zintuiglijke input helpt je om je aandacht te verankeren in het nu. Een superwaardevolle uitdaging om eens heel mindful te wandelen zonder meteen je mobiel te pakken!
Als je elke ochtend een half uurtje gaat wandelen neem je nog veel meer voordelen mee naar de dag. Je begint de dag mindful en energiek omdat je je lichaam activeert en endorfine wordt vrijgemaakt wat weer zorgt voor meer geluk. En dat allemaal nog voor de rest van de dag start! Heerlijk!
4️⃣ Schilderen
Hoe zou het zijn als je eens een week lang elke ochtend 30 minuten eerder uit bed gaat om te schilderen of te tekenen? Schilderen, maar ook tekenen en doodlen, werkt mindful omdat het je volledig in het huidige moment brengt, waarbij je je concentreert op kleuren, vormen en bewegingen zonder oordeel. Het helpt je om je gedachten los te laten en een staat van creatieve flow en innerlijke rust te bereiken. Het hoeft niet mooi te zijn, heb daar ook geen oordeel over. Zet die creatieve deurtjes in je brein open en neem vaker de tijd om creatief bezig te zijn. Je zal merken dat je de dag veel opgewekter ingaat en ook veel creatiever zult zijn! Het proberen waard! Tip: Leg al je spullen in de avond vast kaar.
5️⃣ Journallen
Journallen is een stuk zelftherapie, zo ervaar ik het echt! Letterlijk van je afschrijven. Je kan je gedachten opschrijven, maar ook met een thema werken en aan de hand daarvan kijken welke woorden en zinnen naar boven komen. Prompts helpen ook geweldig. Dit zijn bepaalde vragen die je gaat beantwoorden om nieuwe inzichten te krijgen. Journal prompts kunnen zijn:
- Wat maakt mij op dit moment gelukkig en waarom?
- Waar ben ik vandaag dankbaar voor?
- Wat is mijn allergrootste droom?
- Als je met iemand zou kunnen ruilen voor één dag, wie zou dat dan zijn en waarom?
- Wat wil ik vandaag uit deze dag halen?
Door elke ochtend te journallen (je kan hiervoor de 70-daagse Dear Good Morning journal gebruiken) zal je merken dat je gedurende de dag veel minder stress gaat ervaren.
6️⃣ Yoga
Yoga is mindful omdat het fysieke houdingen combineert met bewuste ademhaling en meditatie, wat je helpt om volledig in het huidige moment aanwezig te zijn. Door te focussen op je ademhaling en lichaamsbewegingen, ontwikkel je een diepe verbinding met je lichaam en geest. Dit bevordert innerlijke rust, stressvermindering en een verhoogd gevoel van welzijn. Vooral Yin Yoga, waarbij je langer in een houding ligt of zit, daagt je uit om volledig naar binnen te keren. Oefening baart kunst, daarom geven we een keer per week een virtuele Yin Yoga live les in de Dear Good Morning Community op de vroege morgen. Deze kan je altijd terugkijken, dat is het voordeel van thuissporten.
7️⃣ Stilstaan
Het klinkt wellicht gek, maar ben jij wel eens je bed uitgegaan om vervolgens stil te staan? Gewoon letterlijk stilstaan? Bijvoorbeeld bij het raam, om de lucht te aanschouwen? Of in je achtertuin? Nee? Bijna niemand hoor, maar weet dat het super mindful is om juist de dag eens te beginnen met stilstaan. En nee, het telt niet als je in bed blijft liggen ;-) De truc is juist om je bed uit te gaan, meteen je tanden te poetsen en je klaar te maken voor de dag. Maar gedurende je ochtendroutine neem je een moment (liefst minimaal 2 minuten) om letterlijk stil te staan. Wat gebeurt er om je heen? Wat is er gaande? Wat merk je op? Wat gebeurt en met je? Wat is je gevoel?
Een hele korte oefening die je even uit de waan van de dag haalt. Wanneer wij uit bed springen is het meteen standje “aan” voor jezelf, je partner en wellicht je kinderen. De ratrace begint zodra je met één voet uit bed bent gestapt. Zie het eens als een challenge en merk hoeveel positiever en mooier de dag gaat zijn door slechts 2 minuten stil te staan!
Het maken van een mindfulness routine
Nu je weet wat mindful is en dat het veel verder gaat dan alleen mediteren, kan je gaan kijken welke dingen op het gebied van mindfulness voor jou helpen. Creëer je eigen mindfulness routine en pas die toe op de vroege morgen. In de ochtend ben je nog vrij van afleiding en word je nog niet gevoed door de ratrace van de maatschappij. Hoe meer afleiding, hoe moeilijker het wordt om een mindful routine te creëren en daadwerkelijk uit te voeren. Daag jezelf eens uit om 14 dagen lang een routine te proberen die je elke morgen gaat doen. Een voorbeeld:
- 5 min ademsessie. Bijvoorbeeld de box-breathing-oefening zoals hierboven beschreven.
- 5 min journallen. Alles wat in je opkomt schrijf je op in een notebook. Mogen losse woorden zijn, maar ook hele zinnen, gedachtes, ideeën. Het is letterlijk je pen op papier zetten en niet meer losmaken.
- 5 min wandelen. Het liefst in de natuur, maar voor wie niet snel in het groen komt (ikzelf woon ook midden in de stad) is überhaupt wandelen al fantastisch. Luister geen muziek, gebruik je telefoon niet, maar wandel gewoon doelloos rond en kijk om je heen!
Zo heb je ineens een 15 minuten mindful-routine. Je kan uiteraard ook andere routines kiezen en het al helemaal combineren met een energieke ochtendroutine.
Mocht je heel weinig tijd hebben kan je ook, zodra je wakker wordt, direct een paar minuutjes nemen om affirmaties uit te spreken. Het effect van affirmeren draagt bij aan een mindfulness mindset.
Schrijf je routine uit, maak een plan. Schrijf daarnaast ook op hoe laat je welke routines gaat doen en “stick to the plan”. Morgen ga je gelijk beginnen en geef jezelf dus 14 dagen om een oordeel te vellen. Uiteraard leuk als je je inzichten met mij deelt. Je kan gerust een reactie achterlaten onder deze blog of mij een privé berichtje sturen via mijn Dear Good Morning Instagram.
Mindfulness brengt positieve ochtenden
Waar mindful zijn bij kinderen nog vanzelf gaat, moeten wij als volwassen echt bewust kiezen om mindful bezig te zijn. Vaker stil te staan, in te tunen bij onszelf en ons totaal niet laten meeslepen door de snelheid van de maatschappij. Mindful is letterlijk een kwestie van omdenken. In mijn blog “geen gemaar, zo kun je omdenken” gaf ik al vier voorbeelden hoe je kan omdenken, waardoor het makkelijker is om positiever te denken, maar het is ook een kwestie van omdenken dat mindful niet stilstaan is, maar juist vooruitgang biedt in je onderneming, je werk, je privé en je gezondheid. Je doet als het ware even die oogkleppen af om te ontdekken: wat gebeurt er nu? Niet gister, niet morgen, maar nu? Vandaag de dag vergeten we dit vaker dan je lief is.
Elke ochtend een stukje mindfulness toepassen maakt je een positiever en gelukkiger persoon door de mooie inzichten die je gaat krijgen. Het belangrijkste om te beginnen met jouw stukje mindfulness is vooral vertrouwen op dat je het kan. Leer geloven dat jij mindfulness in je hebt. Als ik het kan, kan jij het ook! Ik ben de meest nuchtere Fries die er is, kan niet goed stilzitten en bij alles wat met mindfulness te maken heeft denk ik meteen: GAAAP, SAAI! Laat mij maar keihard sporten en gaan. Maar zelfs ik heb mindfulness in me en vooral ook nodig, want we kunnen niet altijd knallend door het leven. En na al die jaren denken dat mindfulness saai is, heb ik nu juist een geweldige mindful routine die ervoor zorgt dat ik me mentaal sterk voel, echt mijn gut-feeling kan volgen (je weet wel, je onderbuik gevoel… en die heeft altijd gelijk) en even tot rust kom. Bovenal dat ik meer grenzen durf te verleggen door inzicht te krijgen wat en wie ik ben. Superbijzonder! Door simpelweg even stil te staan in plaats van altijd aan.
Door mijn mindful routine heb ik de kracht om mijn “knallende” Lienke te blijven. Balans is the key ;-) Dus ja, creëer een mindful routine die bij je past.
Nog 3 tips belangrijke tips om mindful te worden
Mindful tips vind je overal
Google eens mindful en je krijgt heel wat resultaten. Iedereen beweert wel iets wat je moet doen. Je moet mediteren, je moet journallen en de ander zweert erbij dat je echt meer op je adem mag letten. Van het woord “moeten” krijg ik sowieso al kriebels. Als je iets niet leuk vindt, kan je jezelf nog wel gaan dwingen, maar dan wordt het alles behalve mindful. Nu heb ik het stukje mediteren helemaal losgelaten (want ik dacht altijd dat ik moest mediteren om mindful te zijn) en heb ik mijn eigen perfecte mindfulness-routine die bij me past. Zoek eens uit wat je leuk lijkt, probeer het uit, maar weet dat er meerdere wegen naar Rome leiden.
Discipline
Mindful zijn heeft ook te maken met discipline. Soms moet je even doorpakken om er een routine in te krijgen. Ik geef je 5 tips om discipline te krijgen en weet ook dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe routine aan te leren. Maak het leuk, maak het klein en haalbaar en doe elke ochtend een kleine mindfulness-oefening. Je ervaart niet na één ochtend meer geluk en positiviteit. Hoe vaker je het doet, hoe meer voordelen je gaat merken.
Motivatie
Motivatie is het verlangen en de wil om iets te doen, terwijl discipline het vermogen is om consistent te handelen en door te zetten, zelfs wanneer de motivatie ontbreekt. Om de motivatie te krijgen is het dus belangrijk dat je gaat ontdekken wat je leuk vindt aan mindful bezig zijn! Ga alle opties eens langs, doe zelf je research en maak een duidelijk plan!
Mijn 3 mindfulness-routines die me helpen aan een positieve start van de dag
Zoals ik al eerder aangaf, ik ben van nature niet iemand die makkelijk in een mindful-vibe komt.
Deze 3 mindfulness-routines heb ik voor mezelf gecreëerd om toch alle voordelen te ervaren.
❇️ Journallen
Mannnn… als ik dit eerder had geweten, was ik veel eerder gestart met journallen. Journallen is een manier om weer even helemaal tot mezelf te komen en los te komen van mijn dagelijkse hectiek. Ik probeer – ja ik zeg dit heel eerlijk want het lukt niet élke keer – elke ochtend minimaal 5 minuten te journallen. Gewoon wat in me opkomt. Alles wat ik op dat moment voel, zie en ervaar. Gewoon gaan. Het levert geweldige inzichten op, een soort van rust, maar ook alsof je ineens veel meer dingen helder gaat zien. Heel erg indrukwekkend en zeker als je na een tijdje je journal-momenten terugleest. BIZAR mooie inzichten! Nog niet overtuigd? Lees dan ook mijn blog “3 redenen om te gaan journallen”. In 2023 heb ik daar mijn eigen Dear Good Morning ochtend-journal gelanceerd om mensen te ondersteunen in hun journal-proces!
❇️ Bewegen
Bewegen is voor mij ook mindful. Niet wanneer ik keihard aan het trainen ben, met gewichten aan het smijten en met een timer werk. Dat is puur beuken en zal ik niet snel onder mindful scharen.
Daarom combineer ik deze beweging altijd met wandelen. Wandelen maakt gelukkig! Soms duurt het even tot ik die “meditatieve wandeling” ervaar, maar ik geef mezelf altijd 15 minuten. Dan merk ik ineens dat mijn gedachten afzakken, ik in het nu ben en er luikjes in mijn brein opengaan met allemaal creatieve ideeën, maar soms ook ineens herinneringen waar ik al lange tijd niet aan gedacht had. Dat is zo’n bizarre gewaarwording, maar zo fijn!
❇️ Affimeren
Ik kan echt affimeren tot ik een ons weeg, zo fijn vind ik het! Elke keer als ik wakker word, gooi ik er gelijk affirmaties uit.
✔️ Het wordt een mooie dag.
✔️ Vandaag ga ik slagen in…
✔️ Ik ben sterk en fit
✔️ Ik voel me energiek en ik ben er klaar voor
Elke ochtend ben ik mijn eigen coach die haar pupil oplapt voor een nieuwe dag.
Ik roep dit niet zomaar, ik neem hier echt bewust een moment voor. Tot ik de affirmaties echt voel.
Ik herhaal ze een aantal keer, ik adem rustig en ik zorg dat de woorden bij me binnenkomen.
Je brein krijgt zo het signaal dat de ochtend positief en fijn is, waardoor het een stuk makkelijker wordt om uit bed te gaan. In deze blog geef ik nog 6 affirmatie voorbeelden.
❇️ Ochtend voor mezelf nemen
Dit is natuurlijk een beetje stom om als 3e punt te zetten want ik ben de founder van Dear Good Morning, dus ik pak de ochtend altijd voor mezelf, Maar toch is opstaan voor jezelf een mega mindful besluit. Je gaat voor jezelf starten, de dag is voor jou! Nog zonder afleiding en juist doen wat jij wilt, ik vind dit besluit heel mindful, hihi!
Mijn ochtendroutine kan er dan zo uitzien:
06.00 uur wekker
▪️Affimeren (1 minuut);
▪️Sporten;
▪️Erna journallen (5 minuten);
▪️Douchen en ontbijten;
▪️Even kort werken (mail wegwerken, eerst taken);
▪️Wandelen (30 minuten).
Het wandelen plan ik dus meestal later in de ochtend (vlak voor de lunch) omdat ik zelf graag start met meer actieve dingen. Maar in de ochtend meteen wandelen is ook heel lekker! Dit is wat voor mij werkt. Ben jij wel van het mediteren of ademsessies? Doe dit vooral! Maak mindfulness eigen en leuk, zo ga je pas echt de positieve voordelen ervaren.
In de Dear Good Morning Community wordt er drie keer per week yoga gegeven. Online yoga vanuit huis, 30 minuten en je hebt meteen een dosis mindfulness te pakken!
Mindfulness om je herfstdip en winterdip te skippen
Mindfulness voor een gelukkige en positieve ochtend is altijd belangrijk, maar ik denk dat we tijdens de herfst- en winterperiode er extra op mogen focussen. Zeker als je de herfstdip wilt skippen en met een positieve mindset de winter wil doorkomen. In die maanden keren we automatisch meer naar binnen, zijn we meer gesloten en helpen de donkere ochtenden niet om je snel positief te voelen. Pak daarom elke ochtend de 7 oefeningen voor mindfulness erbij en je zal binnen no time merken dat je veel meer geluk en positiviteit ervaart.
Ik wens je veel mindful plezier in het leven en ik gun je de mooiste energieke en positieve ochtenden van de wereld!
Heb je begeleiding nodig of je wilt meer mindful? Word dan lid van de Dear Good Morning Community om elke ochtend energiek uit bed te springen!
3 reacties