7 tips om je weerstand op te krikken

Dit is hét moment om je weerstand op te krikken. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je minder vaak ziek bent en dat, als je toch ziek wordt, je klachten minder heftig zijn en eerder verdwijnen. Krik je weerstand op met deze supersimpel toe te passen tips. We can do this!

Wat is je weerstand eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen. Als we over onze weerstand praten, hebben we het over ons immuunsysteem of anders genoemd afweersysteem. Het is het complexe systeem in je lichaam dat ervoor zorgt dat negatieve invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en virussen, geweerd worden. Daardoor word je niet of minder heftig ziek. Mensen met een lage weerstand worden eerder ziek dan mensen met een goede weerstand. 

De belangrijkste oorzaken van een lage weerstand zijn stress, slaapgebrek, slechte voeding en te weinig lichaamsbeweging. Ook bepaalde medicijnen of aangeboren afwijkingen kunnen oorzaken zijn van een lage weerstand. Aan die laatste oorzaken kun je niets veranderen helaas. De volgende stappen zijn wel easy peasy toe te passen en krikken je weerstand meteen op. Ook vanuit huis!

1. Vermijd stress

Dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Het dagelijkse nieuws zorgt voor veel zorgen, stress en soms zelfs paniek. Helaas is stress ontzettend slecht voor je weerstand. Hoe zorg je er dan toch voor dat je vrolijk blijft en niet de hele dag stress ervaart?

  • Zet NU voor morgen drie keer je wekker: één keer ’s ochtends, één keer ’s middags en één keer ’s avonds. Als je wekker gaat, ga je twee minuten bewust bezigzijn met je ademhaling. Adem vier seconden in, houd zeven seconden vast en adem acht seconden uit. Bye stress!
  • Zorg voor genoeg frisse lucht. Als het lukt, wandel buiten een klein rondje (zorg voor 1,5 meter afstand als je iemand tegenkomt!). Je tuin of balkon is een goed alternatief. En anders zet je het raam af en toe open in huis.
  • Plan tijdens je thuiswerkdag bewust een aantal pauzes in, buiten de lunchpauze om. Twee keer een kwartiertje is al voldoende. Neem een momentje voor jezelf als ‘oplaadmoment’. Even die beeldschermen weg en doen waar je blij van wordt.

2. Werk aan je slaap

Een goede nachtrust is echt ontzettend belangrijk voor je weerstand. Het is niet voor niets stap 1 van de Dear Good Morning-ochtendroutine. Op deze pagina vind je ontzettend veel tips voor een goede nachtrust, zoals hoeveel uur jij het beste kan pakken (met een rekensom), de perfecte slaaphouding en nog meer slaapgerelateerde dingen die goed zijn om te weten. Na een goede nachtrust, kan je met volle energie opstaan.

3. Begin de dag met een gembershotje

De werking van gember is ruim onderzocht. Gember biedt vele voordelen. Het boost je immuunsysteem en biedt een beschermende werking tegen ziekten en infecties. Gember werkt ondersteunend in het afweren van virussen en de groei van verschillende soorten bacteriën tegengaan. Zo blijf je beter gezond en herstel je sneller van verkoudheid en griep. Gember zit vol met antioxidanten die helpen beschermen tegen verschillende ziekten. Ook zit er vitamine B6 in. Die vitamine is belangrijk voor de stofwisseling. Enorm gezond dus! Niet iedereen vind een gembershotje lekker, maar bedenk: het is maar één slok, één slok pure gezondheid.

4. Beweeg!

Doordat we nu gedwongen zijn om veel thuis te zijn, kan het zijn dat je automatisch minder beweegt. Sportscholen zijn dicht, bootcampclubjes gaan niet door. Je bent nu op jezelf aangewezen. Probeer toch elke dag minimaal dertig minuten te bewegen. Matig intensief is voldoende. Zorg dat je hartslag omhoog gaat en dat je licht zweet. Op Dear Good Morning zijn gelukkig veel gratis HIIT work-outs te vinden die je thuis kunt doen en waar geen apparaten voor nodig zijn. Zo kun je eenvoudig fit blijven.

5. Drink een groentesapje

Eet veel verse groenten en fruit. Het liefst 500 gram per dag, zodat je voldoende antioxidanten uit de vitaminen en mineralen binnenkrijgt, om je weerstand te boosten. Met een groentesapje krijg je meteen een hele hoop verse groenten binnen. Je kan de sapjes zelf maken, maar veel makkelijker – en ontzettend lekker – zijn de slowjuices van Frecious. 

Al maanden drink ik elke ochtend een sapje van dit merk. Dat hadden de dames van Frecious gezien. Toen zij mij benaderden voor een samenwerking voor 2020 was ik natuurlijk heel enthousiast. Maar vijf procent van de Nederlanders krijg voldoende groente binnen, terwijl het juist nu zo belangrijk is. Sinds ik de sapjes van Frecious drink, voel ik me een stuk gezonder. Ik krijg eindelijk makkelijk genoeg groente binnen. Behoor jij tot die vijf procent of kan je wel een groenteboost gebruiken? Try it!

6. Eet genoeg eiwitten

Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam. Ze spelen een grote rol in je weerstand. Je hebt namelijk eiwitten nodig om antistoffen aan te maken. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende eiwitten binnen. Ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht is perfect, volgens het Voedingscentrum. Als je veel sport, heb je iets meer eiwitten nodig. Ook als je jong, oud of zwanger bent, heb je iets meer nodig dan die 0,8 gram per kilo.

7. Drink genoeg water

Hydrateer. Zorg voor het drinken van voldoende water of thee. Minimaal 1,5 á 2 liter water per dag is perfect.

Waar valt voor jou nog winst te behalen? Laat het weten in een reactie onder deze blog. Ik ben benieuwd!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek