9 tips om minder (snel) te oordelen

Oordelen over anderen is makkelijk en gaat vaak automatisch. Gek toch eigenlijk? Dat we onszelf zo druk maken om de keuzes en meningen van anderen? Het kost onszelf alleen maar heel veel energie en is voor die ander vaak ook helemaal niet leuk. Niks fijns aan, dus laten we ermee stoppen. 

Tips of redenen om minder (snel) te oordelen? Ja hoor, here you go!

9 TIPS OP EEN RIJTJE

Oordelen maakt de wereld een stukje saaier. Door te oordelen plaats je iemand meteen in een bepaald hokje, waardoor je de werkelijkheid misschien even iets minder goed ziet. Als een ervaring of persoon niet past in het plaatje zoals je dat in je hoofd hebt, komt het in een “apart” hokje. Je oordeelt dus over dingen die anders zijn dan dat je gewend bent en hiermee sluit je jezelf direct af voor ontwikkeling en nieuwe inzichten. Het maakt je leven dus echt een stukje saaier. Een mening is geen oordeel. Een oordeel wordt geformuleerd als waarheid, terwijl het in veel gevallen gewoon een mening is. Formuleer het ook op deze manier. Een simpel “ik vind” kan ervoor zorgen dat je boodschap heel anders overkomt. Het is jouw mening, niet persé de realiteit.

Je hoeft niet overal een mening over te hebben. Besef ook dat je niet overal een mening over hóeft te hebben. Soms is het best lekker om het gewoon over je heen te laten komen en dingen te laten voor wat ze zijn. Zonder daar iets van te vinden. Kan ons allemaal zoveel energie schelen!

Je hoeft niet “meningloos” te worden. Maar natuurlijk zijn er ook nog zaken waar je wél gewoon een mening over kunt hebben. Het idee is niet om nooit meer te oordelen, maar maak je gewoon minder druk om andere mensen en kleine dingen.

Maar ook…

Gun anderen hun leermomenten. Soms kan het best frustrerend zijn om te zien hoe anderen een situatie of taak op een onhandige manier aanpakken. En ja, het is dan heel verleidelijk om meteen te oordelen en in te springen. Maar wie zegt dat jouw manier de beste manier is? Laat anderen leven zoals zij willen leven en laat ze hun eigen leermomenten hebben.

Minder oordelen, meer luisteren. Wanneer je minder oordeelt kun je écht een luisterend oor bieden voor de mensen om je heen. Probeer je niet te focussen op wat jij ervan vindt, maar probeer te begrijpen waarom de ander zo denkt.

Je kent nooit het hele verhaal. Je hoort altijd maar een klein stukje van het verhaal. En dat verhaal is dan maar weer een klein stukje van iemands leven. Iedereen is anders, met een andere opvoeding, een andere familie, andere normen en waarden, een andere cultuur. Dat maakt dat we anders handelen en denken. En dat is maar goed ook, want dat maakt de wereld een stuk diverser! Toch?

Loslaten van verwachtingen. Niet oordelen gaat dus over het loslaten van verwachtingen. Als je niet leeft volgens een standaard patroon, met heel veel kleine verwachtingen over allerlei zaken, dan is het veel moeilijker om ergens over te oordelen.

Minder oordelen maakt je een leuker mens. Niets is zo irritant als iemand die overal meteen een oordeel over heeft. Want bij zulke mensen is het lastig om voor 100% jezelf te zijn, te zeggen wat je écht vindt en te doen wat je écht wilt doen. Mensen zullen zich ook niet kwetsbaar durven opstellen, en dat zorgt voor een afstand. Minder oordelen zorgt ervoor dat je een fijner mens bent voor de mensen om je heen!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search