9 tips om minder (snel) te oordelen

tips om minder snel te oordelen

Oordelen over anderen is makkelijk en gaat vaak automatisch. Gek toch eigenlijk? Dat we onszelf zo druk maken om de keuzes en meningen van anderen? Het kost onszelf alleen maar heel veel energie en is voor die ander vaak ook helemaal niet leuk. Niks fijns aan, dus laten we ermee stoppen. 

Tips of redenen om minder (snel) te oordelen? Ja hoor, here you go!

9 TIPS OP EEN RIJTJE

Oordelen maakt de wereld een stukje saaier. Door te oordelen plaats je iemand meteen in een bepaald hokje, waardoor je de werkelijkheid misschien even iets minder goed ziet. Als een ervaring of persoon niet past in het plaatje zoals je dat in je hoofd hebt, komt het in een “apart” hokje. Je oordeelt dus over dingen die anders zijn dan dat je gewend bent en hiermee sluit je jezelf direct af voor ontwikkeling en nieuwe inzichten. Het maakt je leven dus echt een stukje saaier. Een mening is geen oordeel. Een oordeel wordt geformuleerd als waarheid, terwijl het in veel gevallen gewoon een mening is. Formuleer het ook op deze manier. Een simpel “ik vind” kan ervoor zorgen dat je boodschap heel anders overkomt. Het is jouw mening, niet persé de realiteit.

Je hoeft niet overal een mening over te hebben. Besef ook dat je niet overal een mening over hóeft te hebben. Soms is het best lekker om het gewoon over je heen te laten komen en dingen te laten voor wat ze zijn. Zonder daar iets van te vinden. Kan ons allemaal zoveel energie schelen!

Je hoeft niet “meningloos” te worden. Maar natuurlijk zijn er ook nog zaken waar je wél gewoon een mening over kunt hebben. Het idee is niet om nooit meer te oordelen, maar maak je gewoon minder druk om andere mensen en kleine dingen.

Maar ook…

Gun anderen hun leermomenten. Soms kan het best frustrerend zijn om te zien hoe anderen een situatie of taak op een onhandige manier aanpakken. En ja, het is dan heel verleidelijk om meteen te oordelen en in te springen. Maar wie zegt dat jouw manier de beste manier is? Laat anderen leven zoals zij willen leven en laat ze hun eigen leermomenten hebben.

Minder oordelen, meer luisteren. Wanneer je minder oordeelt kun je écht een luisterend oor bieden voor de mensen om je heen. Probeer je niet te focussen op wat jij ervan vindt, maar probeer te begrijpen waarom de ander zo denkt.

Je kent nooit het hele verhaal. Je hoort altijd maar een klein stukje van het verhaal. En dat verhaal is dan maar weer een klein stukje van iemands leven. Iedereen is anders, met een andere opvoeding, een andere familie, andere normen en waarden, een andere cultuur. Dat maakt dat we anders handelen en denken. En dat is maar goed ook, want dat maakt de wereld een stuk diverser! Toch?

Loslaten van verwachtingen. Niet oordelen gaat dus over het loslaten van verwachtingen. Als je niet leeft volgens een standaard patroon, met heel veel kleine verwachtingen over allerlei zaken, dan is het veel moeilijker om ergens over te oordelen.

Minder oordelen maakt je een leuker mens. Niets is zo irritant als iemand die overal meteen een oordeel over heeft. Want bij zulke mensen is het lastig om voor 100% jezelf te zijn, te zeggen wat je écht vindt en te doen wat je écht wilt doen. Mensen zullen zich ook niet kwetsbaar durven opstellen, en dat zorgt voor een afstand. Minder oordelen zorgt ervoor dat je een fijner mens bent voor de mensen om je heen!

Categorieën

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.