Alles wat je moet weten over cardio in de ochtend

Steeds vaker zie ik het voorbij komen, vrouwen (en ook mannen) die ‘s ochtends vroeg hun cardio inplannen. Bikkels vind ik het, en ik juich het alleen maar toe want, YES meer ochtendsporters. Maar het maakte me wel nieuwsgierig, is cardio in de ochtend dan zo veel beter dan avondcardio? Of maakt het helemaal niks uit? Ik ging op onderzoek uit! 

Is cardio op een nuchtere maag beter dan cardio in de avond?

‘s Ochtends als je wakker wordt, is je maag nog leeg, je hebt de hele nacht niks gegeten (als het goed is, haha). Je lichaam gaat hierdoor meteen over op het verbranden van vet als je je cardio in de ochtend doet. Dit klinkt logisch, maar is iets te kort door de bocht. Het is toch wat ingewikkelder. Het zou fijn zijn, want dan konden we gewoon tot een uur of 12 niks eten, heel veel sporten en dan waren we binnen no-time slank. HA, die vlieger gaat niet op.

ochtend cardio, cardio in de ochtend noodzakelijk
Je lichaam is je daar te slim af. Afvallen of aankomen is namelijk een constant proces, waarbij het resultaat over een langere periode telt. De energiebalans is hierin altijd leidend. Dat betekent dus simpelweg dat wanneer je wil afvallen, je ervoor moet zorgen dat je aan het eind van de dag minder calorieën binnen hebt gekregen dan dat je hebt gebruikt, of wat extra cardio hebt gedaan om een negatieve energiebalans te creëren. Simple as that! (Let wel op, ook in rust heeft je lichaam energie nodig om te functioneren!)

Is cardio dan wel noodzakelijk? 

Laten we voorop stellen dat je vooral moet doen waar jij je goed bij voelt. Heb jij geen zin om uren in de sportschool op de loopband te staan, doe dat dan niet. Ga jij liever lekker buiten wandelen, een rondje fietsen en samen een work-out doen in het park met je vriendin. DO IT!

ochtend cardio, cardio in de ochtend noodzakelijk

Wil je afvallen, dan zul je wel keuzes moeten maken. Zoals ik al aangaf, is de energiebalans leidend wanneer je een bepaald doel hebt. Dit geldt overigens ook voor mensen die willen aankomen. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat je aan energie binnenkrijgt dan val je af. Je kunt ervoor kiezen om dit tekort te creëren door cardio toe te voegen aan je dagelijkse routine, maar je kan dit tekort ook creëren door minder te eten. You choose!

Dit betekent niet dat je per direct moet overgaan op een zwaar crash-dieet, begrijp me niet verkeerd. Maar kleine veranderingen kunnen vaak al veel betekenen. Hoe je het ook wendt of keert, aan het eind van de dag, week of maand is de energiebalans wat telt en voeding speelt daarin een belangrijke rol.

Tip: stel je eigen fitplan samen, inclusief voeding en beweging.

Uiteraard juich ik cardio in de ochtend toe. Begin je dag sportief en he hebt er de hele dag profijt van. Je loopt al een beetje voor op de rest van Nederland door iets eerder op te staan en te sporten. Ook komt er bij het sporten het hormoon endorfine vrij. Dit hormoon wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Hoe lekker is het als je hier je dag mee start? Hoppa! DOEN!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

  1. Heb wel eens gelezen dat na cardio je ‘verbrandingsmotor’ als het ware langere tijd op hoge toeren blijft draaien. Ook na het sporten. Weet jij 1) of dat klopt? 2) of dat alleen bij cardio het geval is? En 3) of dat anders is wanneer je ‘s avonds cardio doet? (Maakt slapen dat effect ongedaan?) Tnx! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek