Alles wat je moet weten over ochtend cardio

Cardio in de ochtend of avond?

Steeds vaker zie ik het voorbij komen, meiden (en ook jongens) die ‘s ochtends vroeg hun cardio inplannen. Bikkels vind ik het, en ik juich het alleen maar toe want, YES meer ochtendsporters. Maar het maakte me wel nieuwsgierig, is ochtend cardio dan zo veel beter dan avond cardio? Of maakt het helemaal niks uit. Ik ging op onderzoek uit! 

Is cardio op een nuchtere maag beter dan cardio in de avond?

‘s Ochtends als je wakker wordt is je maag nog leeg, je hebt de hele nacht niks gegeten (als het goed is, haha). Wat ik veel lees is dat je lichaam hierdoor meteen over zou gaan op het verbranden van vet als je je cardio in de ochtend doet. Dit klinkt logisch, maar toch is het wat ingewikkelder. Zou fijn zijn, anders konden we gewoon tot een uur of 12 niks eten, heel veel sporten en dan waren we binnen no-time zo slank als iets. HA, die vlieger gaat niet op.

ochtend cardio, cardio in de ochtend noodzakelijk
Je lichaam is je daar te slim af. Afvallen of aankomen is namelijk een constant proces, waarbij het resultaat over een langere periode telt. De energiebalans is hierin altijd leidend. Dat betekent dus simpelweg dat wanneer je wil afvallen, je ervoor moet zorgen dat je aan het eind van de dag minder calorieën binnen hebt gekregen dan dat je hebt gebruikt, of wat extra cardio hebt gedaan om een negatieve energiebalans te creëren. Simple as that! (Let wel op, ook in rust heeft je lichaam energie nodig om te functioneren!)

Is cardio dan wel noodzakelijk? 

Laten we voorop stellen dat je vooral moet doen waar jij je goed bij voelt. Heb jij geen zin om uren in de sportschool op de loopband te staan, doe dat dan niet. Ga jij liever lekker buiten wandelen, een rondje fietsen en samen een workout doen in het park met je vriendin. DO IT!

ochtend cardio, cardio in de ochtend noodzakelijk

Wil je afvallen, dan zul je wel keuzes moeten maken. Zoals ik al aangaf is de energiebalans leidend wanneer je een bepaald doel hebt. Dit geldt overigens ook voor mensen die willen aankomen. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat je aan energie binnenkrijgt dan val je af. Je kunt ervoor kiezen om dit tekort te creëren door cardio toe te voegen aan je dagelijkse routine, maar je kan dit tekort ook creëren door minder te eten. You choose!

Dit betekent niet dat je per direct moet overgaan op een zwaar crash-dieet, begrijp me niet verkeerd. Maar kleine veranderingen kunnen vaak al veel betekenen. Hoe je het ook wendt of keert, aan het eind van de dag, week of maand is de energiebalans wat telt en voeding speelt daarin een belangrijke rol.

Doe je cardio dus vooral op een moment dat jij dat wil. Wanneer jij er vrolijk van wordt en wanneer jij je er het beste bij voelt. Hoppa!

Dit vind jij vast ook leuk:

2 Responses to “Alles wat je moet weten over ochtend cardio”

Avatar

september 09, 2018 at 8:25 pm, Jasmijn said:

Heb wel eens gelezen dat na cardio je ‘verbrandingsmotor’ als het ware langere tijd op hoge toeren blijft draaien. Ook na het sporten. Weet jij 1) of dat klopt? 2) of dat alleen bij cardio het geval is? En 3) of dat anders is wanneer je ‘s avonds cardio doet? (Maakt slapen dat effect ongedaan?) Tnx! 🙂

Reply

december 18, 2018 at 4:25 pm, Als je in bed blijft liggen, word je gelukkiger - DEAR GOOD MORNING said:

[…] je vrijmibo uit je bloed komt zweten in de sportschool, maar misschien kan je dit keer beter voor cardio in de openlucht gaan. Je weet wel, daar waar niemand last heeft van je […]

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

  • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
  • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
  • Altijd een persoonlijk bericht
  • Kortingen en extra win-acties

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots