Hoe overleef ik mijn angstgevoelens?

Angst. Meestal onbewust, maar soms ook bewust, is angst datgene wat ons tegenhoudt. Gisteren had ik een gesprek met een superenthousiast meisje, maar ik merkte meteen dat zij door angst nog niet naar een volgende fase in haar leven kan gaan.

Het ondernemen gaat met ups & downs. Gelukkig voel ik me vaak in de “up” want ik ben van mezelf altijd erg enthousiast, werk hard en praat veel, waardoor ik zorgen vaak meteen kan uiten en advies kan ontvangen. Alleen je leven kan niet alleen maar in de “up” zitten, bij mij dus ook niet.

Jezelf tegenhouden

Het is niet mijn omgeving die me tegenhoudt bij het najagen van mijn dromen. Het zijn niet mijn vrienden of vriend die me tegenhouden bij het najagen van mijn dromen. Ik ben het gewoon zelf. Ik houd mezelf tegen om verder te komen en mijn dromen na te jagen.

Hoe stom eigenlijk hé? Je doet dit natuurlijk niet bewust, maar het gaat nu eenmaal zo. En weet je waardoor het komt? ANGST… Het is zo super frustrerend om dat te voelen, vind je ook niet? Je raakt in een negatieve spiraal en je komt er niet meer uit. Dat heb ik al een paar dagen.

Tijd voor een blogje dacht ik daarom. En echt niet om aandacht te vragen of te hopen op berichtjes van “aaaah, komt wel goed schatje”, maar juist om te laten zien dat ik het ook heb. Gewoon even een eye opener om te laten zien hoe je je angst kunt herkennen en om mezelf, en jou, een paar tips te geven hoe daarmee om te gaan.

Soorten angsten

Er zijn verschillende soorten angst.

– Sociale angst
– Paniekaanvallen
– Faalangst
– Fobieën
– Dwangstoornissen
– Posttraumatische stress-stoornis

Als je meer informatie wilt over dit soort angsten, lees dan vooral even deze bron. Ik merk zelf dat ik de afgelopen week onwijs last heb gehad van faalangst maar ook dat ik nu even lijd aan sociale fobie.

Faalangst

Mensen zeggen me vaak “Joh je hebt van je passie je werk kunnen maken, waar maak je je zorgen om?” Nou precies wat je zegt: van mijn passie mijn werk gemaakt. En wat nou als het niet meer mijn werk kan zijn? Eigenlijk heb ik een super eng beroep. Mijn onderneming draait om mij. Ik als persoon. Dear Good Morning dat ben ik. Ik zorg voor enthousiaste ochtenden, ik zorg voor die ochtend-selfies. Worden mensen mij nou nooit moe?

Eens in de zoveel tijd overheerst die faalangst. Het heeft niet zozeer direct een reden, maar komt voort uit een opstapeling van drukke weken, zenuwen voor grote projecten, zenuwen voor mijn wipeout event. Dan ineens komt er een soort klap. Ik word wat stiller, maak me over alles druk en heb het idee dat niemand me meer mag. Niet zozeer alleen met Dear Good Morning, maar ook op privégebied. Houdt mijn vriend nog wel van me? Heb ik nog wel vriendinnen? Vinden ze me nog wel aardig? Stel ik ze niet teleur? En mijn ouders dan? Zijn die nog wel blij? Gosh… ik kan mezelf gek maken.

Herkenbaar die angst?

En dan… krijg je zo’n moment dat je bijvoorbeeld je vriendin twee dagen niet spreekt. Tsja, dan maak je het in je hoofd alleen maar erger. Een soort bevestiging aan jezelf geven dat je gelijk hebt dat je vriendin je niet meer mag, want je hebt al twee dagen geen contact gehad. Terwijl het bij mij heel normaal is om sommige mensen soms langere tijd niet te spreken i.v.m. drukte. Faalangst overheerst de laatste tijd en ik word er gek van.

Bang voor negatieve reacties

“Als je last hebt van een sociale fobie of sociale angststoornis, ben je in sociale situaties bang om negatief beoordeeld of afgewezen te worden door anderen. Verjaardagen, feestjes en vergaderingen ga je bijvoorbeeld het liefst uit de weg. Ook kan het zijn dat je bang bent om te spreken voor een groep (bron).”

Ook ik kan wel eens denken: Vinden mensen me wel leuk? Geef en doe ik wel genoeg? Zulke angsten en gevoelens zijn meer dan logisch. Accepteer ze en kijk waar ze vandaan komen.

Aargh, TIPS!

Man, man, man, soms is het leven gewoon even SUPER irritant en kun je niet meer helder nadenken. Die angsten zijn super KAK en toen ik gisteren met het meisje zat om haar te coachen schreeuwde ik het bijna uit: “Jij zit jezelf in de weg!! Niemand anders, alleen jouw eigen grote angst zorgt dat je nog geen stappen hebt genomen” Met dus meteen een eye opener voor mij… Lienke, je hebt de laatste dagen ook teveel angsten.

– Praat met mensen over je angst
– Omarm je angst en wees niet boos op jezelf dat je angsten hebt
– Teken met kleur op papier datgene waar je bang voor bent en zorg dat je daar juist extra energie uithaalt (tip van mijn mama)
– Stop met die negatieve sleur. Hoe? Lees hier mijn blog erover.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

 1. Zo fijn om te lezen dat “iemand anders” ook angsten heeft…
  Ik ben 7 jaar geleden heel jong moeder geworden en heb nooit de moeite genomen om terug te gaan naar mijn “oude ik” waardoor ik nu zo’n laag zelfbeeld heb + angsten dat ik gewoon walg van mezelf..
  Ik wil zo graag afvallen, vooral fit worden eigenlijk, en weer tevreden in de spiegel kunnen kijken. Of dat mijn vriend (sinds kort, ben 6 jaar single mom geweest) me gewoon kan knuffelen zonder dat ik boos word omdat hij mijn vetjes beetpakt, omdat ik daar zo onzeker over ben.
  Heb me al in zoveel verschillende programma’s verdiept maar alles is te duur, en daarom niet haalbaar.
  Ik begin steeds en dan na max 2 weken ben ik alweer gestopt, omdat ik paniekaanvallen krijg omdat het me toch “nooit zal lukken” en ik het toch niet waard ben.. Gek word ik ervan?

  1. Hi Kendra. Ik snap je.. Maar we zitten onszelf in de weg. Eerste stap van herkenning en erover praten.. Jij kan dit!!

 2. Zo herkenbaar! Ook ik zit regelmatig mezelf in de weg door stomme angsten. Ik laat me dan ook enorm meeslepen in een negatieve denk spiraal. Hopelijk kom je er snel weer uit!

 3. Hey Lienke! Supergoed dat je een blog schrijft over dit onderwerp, je hebt immers veel volgers en kunt iets ‘bereiken’. Ik wil je echter wel even laten weten dat sociale angst volgens de dsm 5 pas een sociale angststoornis genoemd kan worden (overige angststoornissen idem), als je er langere tijd last van hebt, met een minimum van 3maanden onafgebroken. Ik spreek uit ervaring. Zowel op persoonlijk als op werkgebied. Verder, ga zo door! Veel mensen zullen ongetwijfeld relieved zijn om iets herkenbaars te lezen van zo’n ogenschijnlijk stoere meid als jij. Groetjes!!

  1. Hi Anouk! Dit vind ik heel goed wat je zegt, ik zal het meteen aanpassen, groot gelijk heb je! En mega thanks voor je compliment!

 4. Mooi stuk en o zo herkenbaar! Na tijden van succes/je goed voelen vaak ineens die twijfel. War zitten mensen raar in elkaar ☺️!

 5. Mooie voorbeelden geef je, wat fijn dat je dit deelt en je geeft goede tips om met normale dagelijkse twijfels en angsten om te gaan! Alleen ik val wel een beetje over de psychische aandoeningen die je onder het kopje ‘angst’ schaart. Angst is bij iedereen aanwezig en hoewel er niet vaak over wordt gesproken aanwezig in ieders dagelijk leven, aan jezelf twijfelen is normaal en kan je inderdaad flink in de weg zitten maar de aandoeningen die je noemt zijn andere koek, die leggen je leven gedurende langere tijd lam en zijn er niet voor ‘even’. Iemand met een sociale fobie durft maandenlang niet te telefoneren of komt gedurende lange tijd de deur niet meer uit en dat los je eigenlijk nooit op met het lezen van een boek of een positievere mindset, daar is intensieve en vaak langdurige proffesionele hulp bij nodig. Onzeker worden, aan jezelf en aan je bedrijf of werk twijfelen is inderdaad heel normaal, net als bang zijn dat je het niet goed (gaat) doen of een week of wat flink gestressed of onzeker zijn door iets wat gebeurt en daar wordt vaak (te) weinig over gepraat, maar dat betekent gelukkig meestal niet dat als je die gevoelens ervaart er psychische aandoeningen achter zitten.

  1. He Merrit. Wat jammer dat je het verkeerd opvat. Wat je zegt, ben ik het helemaal mee eens en “angst” is een onwijs breed begrip, netzoals de woorden die ik gebruik.
   Ik denk dat het voor iedereen een andere betekenis heeft en ben het helemaal met je eens dat we het niet te “makkelijk” moeten opvatten. Ik wil je dus mega bedanken voor je aanvulling!! Liefs

 6. Wou Lienke, mooie blog. En komt voor mij precies op het goede moment omdat ik zelf ook heel erg worstel de laatste tijd met mezelf en angsten. Samen staan we sterk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek