Alle behandelingen en tips tegen hooikoorts op een rij

kelly sikkema 516850 unsplash

Ai, alarm voor extreme hooikoorts deze week. Niezen, jeukende ogen, loopneus en je voelt je futloos. Ik herkende het helemaal. Tijd voor alle tips. Weg met die hooikoorts, welkom leuke energieke ochtenden!

Elk soort neusspray, tablet en methode heb ik geprobeerd. Niets hielp. Vanaf kinds af aan heb ik hooikoorts en het lijkt met de jaren erger te worden. En dan begon het hooikoortsseizoen steeds eerder dan ik verwachtte. In februari begonnen de klachten al. Het is niet alleen een beetje niezen of jeuk. Bij extreme hooikoorts voel je je fysiek gesloopt. Neem hooikoorts dus serieus en voorkom dat je je de komende maanden sober voelt. Alle behandelingen hebben zijn voor- en nadelen. Check vooral de tips en ga je hooikoorts tegen! Ik had nooit verwacht te kunnen zeggen (afkloppen), dat ik nu al weken geen last heb. En dat in het hoogseizoen!

De volgende behandelingen en tips ga ik in deze blog uitleggen:

 • Reguliere neussprayen en tabletten
 • Medical taping
 • Genzydo-injecties
 • Accupunctuur
 • Bioresonatie-therapie
 • Immunotherapie
 • Kleine, maar handige tips om direct toe te passen

Twee jaar geleden heb ik mij weken ellendig gevoeld, terwijl andere mensen op festivals stonden te feesten. Dit kan ik niet, want ik zou rondlopen met rode ogen, weinig energie en een dikke-vette loopneus. Ik voelde me depri worden en had geen zin meer om naar buiten te gaan. Afgelopen jaar heb ik een aantal behandelingen gevonden die de klachten extreem verminderden waardoor ik wel mezelf kon zijn… Dit jaar heb ik een andere methode gevonden die voor mij op dit moment 100% helpt.
Lees alles rustig door en ik zou zeggen: probeer wat voor nu goed voelt!

Reguliere neusspray en tabletten

Mocht je voor het eerst hooikoorts hebben of je klachten zijn niet extreem, ga dan naar de Kruidvat of Etos en koop huismerk hooikoorts-tabletten. Neem dit in combinatie met huismerk neusspray en je zal waarschijnlijk geen last meer hebben. Dit heeft mij enkele jaren geleden altijd goed geholpen. Let wel op wanneer je de tabletten neemt; je kan er erg futloos door worden. Begin altijd eerst met de reguliere tabletten. Dit scheelt je veel onderzoek, tijd en kosten. Mocht dit na twee weken niet helpen, ga dan voor één van onderstaande behandelingen

Medical taping

Een zeer goedkope manier om je hooikoorts tegen te gaan! Op 3 april 2017 postte ik een superenthousiaste blog over medical taping. Mijn hooikoorts was over! Medical taping is tape dat op je rug wordt geplakt. De tape kan je zelf kopen en laten opplakken door een vriend(in) – als je heel goed weet waar moet plakken – of ga naar een fysiotherapeut. Het zorgt voor een externe huidprikkel die invloed uitoefent op het innervatiegebied behorende weefselstructuren van ruggenmergsegmenten. De tape blijft tussen de 2 en 5 dagen zitten, ook met zwemmen. Helaas heeft medical taping bij mij alleen in 2017 geholpen. Zeker het proberen waard, easy en snel!

Genzydo-injecties

In 2018 kreeg ik via de dokter een tip om te beginnen met Genzydo-injecties. Dit zijn homeopatische injecties die citroenzuur bevatten. Deze bestel je gemakkelijk via de Weleda app (het product komt uit Duitsland en duurt 4 werkdagen voor je het in huis hebt) en kan je thuis of bij de doktersassistente laten toedienen. Vorig jaar ging ik twee keer per week naar de dokter voor de injectie. Op een gegeven moment vond ik dat een gedoe en is mijn vriend aan de slag gegaan om de injectie toe te dienen. De injecties worden (meestal) toegediend tussen je schouderbladen. De injecties zijn naar, want citroen bijt! Je kan je erna even stijf voelen, maar het went vanzelf. Vorig jaar hielpen de injecties erg goed, maar het is wel voordeliger als je voor het seizoen hiermee begint om het te laten slagen. De injecties worden niet vergoed bij een standaard verzekering en zijn rond de 60 euro voor tien sessies. Dit jaar besloot ik een andere manier te zoeken aangezien ik die injecties echt vervelend begon te vinden en eigenlijk te laat was met het seizoen wat vroeg begon. Aanrader om te proberen omdat je wel meteen verschil merkt (zeker als je dit nog nooit hebt gedaan!).

Accupunctuur

Accupunctuur is me heilig. Eerst doen, dan geloven, was zeker mijn motto toen ik er aan begon. Sinds begin 2018 ben ik begonnen met accupunctuur voor mijn kattenallergie (zelfde klachten als bij hooikoorts). Mijn kattenallergie was na zes sessies over en is sindsdien nooit meer teruggekomen. Om die reden ben ik ook vorig jaar zomer begonnen met de behandeling voor mijn hooikoortsklachten. Je krijgt onder andere naalden in je oor die je zo lang mogelijk inhoudt. Dit doet geen pijn. Check altijd of het vergoed wordt, een behandeling is niet heel goedkoop (rond de 60-70 euro per sessie). Vorige hooikoorts periode kon ik eens per maand komen, helaas was mijn hooikoorts dit jaar zo erg dat ik eigenlijk vanaf februari wekelijks moest gaan. Dit werd mij zo duur, dat ik voor een andere methode ben gaan kijken.

Bioresonantie-therapie

Omdat ik zo veel positieve reacties heb gehoord over bioresonantie-therapie, ben ik hier drie maanden geleden mee begonnen. Mij werd verteld dat je klachten na twee keer een bioresonantie-behandeling, beduidend minder zijn. Dat zou toch een stuk schelen in de kosten als ik wekelijks een accupunctuursessie moet doen. Inmiddels ben ik 3 sessies verder en na de 3e sessie (dus verspreid in drie maanden) heb ik geen enkele klacht meer gehad! BIZAR. Bij bioresonantie-therapie wordt het elektromagnetische veld in je lichaam “behandeld”. Je lichaam wordt in balans gebracht door middel van het bioresonantie-apparaat: het werkt met trillingen. Ik sta zeer open voor alternatieve behandelingen en ik denk dat dat onwijs belangrijk is als je voor een alternatief kiest. Ik word niet alleen behandeld op hooikoorts maar ook voor mijn darmen, mij persoonlijk en diepere lagen. Bij bioresonantie-therapie geloven ze er in dat hooikoorts voortkomt uit je emotie, de werking van je darmen en hoe je je mentaal voelt. Een sessie is rond de 85 euro, daarnaast heb ik wat homeopatische poeders gekregen die ik neem. Ik zie dit nu als de beste oplossing voor hooikoorts, maar ook voor mijn PDS (darmen) en ontwikkeling van mezelf.

Immunotherapie

Nog een veelvoorkomende behandeling onder mijn volgers op Instagram: immunotherapie. Deze behandeling en ziekenhuistraject duurt drie jaar en kost het meeste tijd, energie en vooral geduld. Je krijgt je allergie letterlijk toegediend om je lichaam er resistent voor te maken. Dit traject spreekt mij (nog) niet aan en daarom heb ik gevraagd aan volger Carlijn, die inmiddels in het tweede jaar van de behandeling zit, haar verhaal te doen.

Carlijn begon twee jaar geleden met haar traject. In de beginfase moest zij wekelijks naar het ziekenhuis. “Hier was ik dan ongeveer twee uur en kreeg ik twee of drie injecties met het allergeenextract in mijn arm met elke keer een half uur wachttijd, om te kijken hoe je lijf reageert. Voor je deze injectie krijgt, neem je een antihistaminicum in (allergiepillen), om de klachten van de hooikoorts wat te verlichten. Elke week wordt de dosering van de injecties verhoogd. Na zes weken was de instelfase afgerond en zat er steeds wat meer tijd tussen twee injecties (eerst twee weken, toen drie weken en daarna vier weken). In deze fase, de onderhoudsfase, ga ik elke maand naar het ziekenhuis om daar een injectie te halen. Na deze injectie mag je 24 uur niet sporten, niet naar de sauna en geen alcohol drinken. Je lijf gaat aan de slag om te “vechten” tegen de stof en heeft de energie dan dus hard nodig. Na de injecties merk ik vaak dat ik die dag wat moe ben en soms krijg ik een rood hoofd en heel warme wangen. Je moet er wat voor over hebben!”

Kleine, maar handige tips om direct toe te passen

 • Elke dag een lepel honing van de lokale imker. Honing uit de supermarkt is te veel bewerkt.
 • Moerbeien (bestel ze hier). Neem ze door je ontbijt of als tussendoortje.
 • Luchtreiniger naast je bed om minder stof in huis te hebben. Ik heb deze van Philipsen ik merk groot verschil.
 • Smeer Vaseline onder je neus als je lang naar buiten gaat of gaat fietsen. De pollen gaan zo minder snel je neus in.
 • Draag altijd een (zonne)bril als je buiten bent. Dit voorkomt pollen in en rondom je ogen. Ik zag gister een man met een duikbril. Alles is mogelijk. 😉

Hopelijk heb je iets gehad aan alle behandelingen en tips om van je hooikoorts af te komen. Heb jij nog meer tips of wil jij je verhaal doen? Laat dan vooral een comment achter onder deze blog zodat we samen nog meer belangrijke informatie kunnen verzamelen.

Dit vind jij vast ook leuk:

11 Responses to “Alle behandelingen en tips tegen hooikoorts op een rij”

Avatar

maart 04, 2019 at 10:34 pm, Amanda said:

Heb al hooikoorts sinds mn 12e, maar het lijkt nu elk jaar erger te worden. Ik gebruik neusspray van de huisarts en vorig jaar voor het eerst ook pilletjes gehaald, omdat ik gek werd. Maar daar kreeg ik uitslag van, dus dat was niet zo fijn.

Vorige week voor het eerst met medical taping begonnen en ik ben vooralsnog blij met het resultaat! Nu hopen dat het niet alleen nu helpt dus… We zullen zien.

Reply

Avatar

maart 05, 2019 at 12:11 am, Debby said:

Medinose heeft mij vorig jaar door de hooikoorts heen gesleept

Reply

Avatar

mei 15, 2019 at 10:33 am, Mandy said:

Hi Lienke,
Ik zie dat de injecties niet in Nederland verkrijgbaar zijn, maar wel in Duitsland.
Waar heb jij ze besteld? Ik ben momenteel namelijk zwanger en mag mijn normale medicatie niet slikken. nu zag ik dat je de neusspray van Genzydo wel mag tijdens de zwangerschap, dus misschien mag ik de injecties ook (ga dit even navragen bij de huisarts uiteraard).

gr. Mandy

Reply

Avatar

mei 15, 2019 at 1:39 pm, Lienke said:

Hi! Leuk dat je antwoord! Zelf bestel ik het inderdaad vanuit Duitsland, maar heel makkelijk via de Weleda app. Reken je meteen af en klaar! 🙂

Reply

Avatar

mei 22, 2019 at 10:59 am, Lilian said:

Vraag de dokter om hooikoorts tabletten! Naar mijn idee werken die langer (namelijk 24 uur) en zorgen niet voor dat versufte gevoel zoals bij drogisterijtabletten.

Daarnaast heb ik veel minder last van hooikoort sinds lactosevrij eet.

Reply

Avatar

mei 22, 2019 at 11:26 am, Lienke said:

Dat is ook een hele goeie tip! Dankjewel voor de aanvulling.

Reply

Avatar

mei 22, 2019 at 10:03 pm, Denisoveral said:

Hoi Lienke,

Wat fijn hoe je dit allemaal onderzocht hebt en beschreven. Thanks!

Reply

Avatar

mei 23, 2019 at 11:42 am, Lienke said:

Leuk en fijn om te horen!

Reply

Avatar

mei 23, 2019 at 11:43 am, Lienke said:

Die ken ik nog niet, hopelijk help je er ook anderen mee! Wat fijn dat het helpt!

Reply

Avatar

mei 24, 2019 at 9:42 am, Dionne said:

Immunotherapie jaren geleden gedaan werd er alleen maar zieker van en opgezette armen van de injecties. Xyzal vd huisarts werkt wel goed deze tabletten krijg je op recept. Nu bezig met test ginseng plus geelwortel tinctuur maar doet nog weinig ben denk te laat begonnen (moet je 2 maanden innnemen en moet nog 2,5 week).

Reply

Avatar

juni 25, 2019 at 9:25 am, Luisa klamer said:

Hé Lienke,
Leuk om je te volgen! Ik heb sinds mijn 12e hooikoorts, maar dan ook écht, tot aan koorts en misselijk toe.
Sinds ik op mijn voeding ben gaan letten nu zo’n 5 jaar, is het minder heftig geworden. Mijn routine gedurende het jaar:
Bijenpollen eten (behalve in juni wanneer ik meestal last heb)
Hoge dosering vitamine C (de beste natuurlijke anti histamine) van het merk solgar of Bonusan, geen Kruidvat huismerk.
Curcumin van Solgar, tegen ontstekingen, want dat is wat er met je slijmvliezen gebeurt tijdens hooikoorts.
Voeding:
Geen groenten afkomstig van de nachtschade familie (aardappelen, tomaat, aubergine, paprika enz)
Gezond en vers eten, zonder e nummers en toevoegingen.
Geen alcohol en koffie (wees lief voor je lever, sowieso altijd haha) en… slapen.. veel rust..

En met dit hele rijtje kom ik, zonder de dokter, mijn hooikoortsperiode bijzonder ‘goed’ door. Het is niet over, maar wél heel goed te doen..

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

 • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
 • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
 • Altijd een persoonlijk bericht
 • Kortingen en extra win-acties
 • dgm movethatass2 1

  Planner – Move that ass

  12,95 incl. BTW
  In winkelmand
 • scheurkalender v2

  Scheurkalender 2020

  14,95 incl. BTW
  In winkelmand
 • DGM Webshop Sokken 01 1

  Sokken – Morning Madness

  14,95 incl. BTW
  Opties selecteren
 • ebooks webshop fitjourney v2

  E-book – Maak je fitplan

  4,95 incl. BTW
  In winkelmand

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots