Alle behandelingen en tips tegen hooikoorts op een rij

Ai, alarm voor extreme hooikoorts deze week. Niezen, jeukende ogen, loopneus en je voelt je futloos. Ik herkende het helemaal. Tijd voor alle tips. Weg met die hooikoorts, welkom leuke energieke ochtenden!

Elk soort neusspray, tablet en methode heb ik geprobeerd. Niets hielp. Vanaf kinds af aan heb ik hooikoorts en het lijkt met de jaren erger te worden. En dan begon het hooikoortsseizoen steeds eerder dan ik verwachtte. In februari begonnen de klachten al. Het is niet alleen een beetje niezen of jeuk. Bij extreme hooikoorts voel je je fysiek gesloopt. Neem hooikoorts dus serieus en voorkom dat je je de komende maanden sober voelt. Alle behandelingen hebben zijn voor- en nadelen. Check vooral de tips en ga je hooikoorts tegen! Ik had nooit verwacht te kunnen zeggen (afkloppen), dat ik nu al weken geen last heb. En dat in het hoogseizoen!

De volgende behandelingen en tips ga ik in deze blog uitleggen:

 • Reguliere neussprayen en tabletten
 • Medical taping
 • Genzydo-injecties
 • Accupunctuur
 • Bioresonatie-therapie
 • Immunotherapie
 • Kleine, maar handige tips om direct toe te passen

Twee jaar geleden heb ik mij weken ellendig gevoeld, terwijl andere mensen op festivals stonden te feesten. Dit kan ik niet, want ik zou rondlopen met rode ogen, weinig energie en een dikke-vette loopneus. Ik voelde me depri worden en had geen zin meer om naar buiten te gaan. Afgelopen jaar heb ik een aantal behandelingen gevonden die de klachten extreem verminderden waardoor ik wel mezelf kon zijn… Dit jaar heb ik een andere methode gevonden die voor mij op dit moment 100% helpt.
Lees alles rustig door en ik zou zeggen: probeer wat voor nu goed voelt!

Reguliere neusspray en tabletten

Mocht je voor het eerst hooikoorts hebben of je klachten zijn niet extreem, ga dan naar de Kruidvat of Etos en koop huismerk hooikoorts-tabletten. Neem dit in combinatie met huismerk neusspray en je zal waarschijnlijk geen last meer hebben. Dit heeft mij enkele jaren geleden altijd goed geholpen. Let wel op wanneer je de tabletten neemt; je kan er erg futloos door worden. Begin altijd eerst met de reguliere tabletten. Dit scheelt je veel onderzoek, tijd en kosten. Mocht dit na twee weken niet helpen, ga dan voor één van onderstaande behandelingen

Medical taping

Een zeer goedkope manier om je hooikoorts tegen te gaan! Op 3 april 2017 postte ik een superenthousiaste blog over medical taping. Mijn hooikoorts was over! Medical taping is tape dat op je rug wordt geplakt. De tape kan je zelf kopen en laten opplakken door een vriend(in) – als je heel goed weet waar moet plakken – of ga naar een fysiotherapeut. Het zorgt voor een externe huidprikkel die invloed uitoefent op het innervatiegebied behorende weefselstructuren van ruggenmergsegmenten. De tape blijft tussen de 2 en 5 dagen zitten, ook met zwemmen. Helaas heeft medical taping bij mij alleen in 2017 geholpen. Zeker het proberen waard, easy en snel!

Genzydo-injecties

In 2018 kreeg ik via de dokter een tip om te beginnen met Genzydo-injecties. Dit zijn homeopatische injecties die citroenzuur bevatten. Deze bestel je gemakkelijk via de Weleda app (het product komt uit Duitsland en duurt 4 werkdagen voor je het in huis hebt) en kan je thuis of bij de doktersassistente laten toedienen. Vorig jaar ging ik twee keer per week naar de dokter voor de injectie. Op een gegeven moment vond ik dat een gedoe en is mijn vriend aan de slag gegaan om de injectie toe te dienen. De injecties worden (meestal) toegediend tussen je schouderbladen. De injecties zijn naar, want citroen bijt! Je kan je erna even stijf voelen, maar het went vanzelf. Vorig jaar hielpen de injecties erg goed, maar het is wel voordeliger als je voor het seizoen hiermee begint om het te laten slagen. De injecties worden niet vergoed bij een standaard verzekering en zijn rond de 60 euro voor tien sessies. Dit jaar besloot ik een andere manier te zoeken aangezien ik die injecties echt vervelend begon te vinden en eigenlijk te laat was met het seizoen wat vroeg begon. Aanrader om te proberen omdat je wel meteen verschil merkt (zeker als je dit nog nooit hebt gedaan!).

Accupunctuur

Accupunctuur is me heilig. Eerst doen, dan geloven, was zeker mijn motto toen ik er aan begon. Sinds begin 2018 ben ik begonnen met accupunctuur voor mijn kattenallergie (zelfde klachten als bij hooikoorts). Mijn kattenallergie was na zes sessies over en is sindsdien nooit meer teruggekomen. Om die reden ben ik ook vorig jaar zomer begonnen met de behandeling voor mijn hooikoortsklachten. Je krijgt onder andere naalden in je oor die je zo lang mogelijk inhoudt. Dit doet geen pijn. Check altijd of het vergoed wordt, een behandeling is niet heel goedkoop (rond de 60-70 euro per sessie). Vorige hooikoorts periode kon ik eens per maand komen, helaas was mijn hooikoorts dit jaar zo erg dat ik eigenlijk vanaf februari wekelijks moest gaan. Dit werd mij zo duur, dat ik voor een andere methode ben gaan kijken.

Bioresonantie-therapie

Omdat ik zo veel positieve reacties heb gehoord over bioresonantie-therapie, ben ik hier drie maanden geleden mee begonnen. Mij werd verteld dat je klachten na twee keer een bioresonantie-behandeling, beduidend minder zijn. Dat zou toch een stuk schelen in de kosten als ik wekelijks een accupunctuursessie moet doen. Inmiddels ben ik 3 sessies verder en na de 3e sessie (dus verspreid in drie maanden) heb ik geen enkele klacht meer gehad! BIZAR. Bij bioresonantie-therapie wordt het elektromagnetische veld in je lichaam “behandeld”. Je lichaam wordt in balans gebracht door middel van het bioresonantie-apparaat: het werkt met trillingen. Ik sta zeer open voor alternatieve behandelingen en ik denk dat dat onwijs belangrijk is als je voor een alternatief kiest. Ik word niet alleen behandeld op hooikoorts maar ook voor mijn darmen, mij persoonlijk en diepere lagen. Bij bioresonantie-therapie geloven ze er in dat hooikoorts voortkomt uit je emotie, de werking van je darmen en hoe je je mentaal voelt. Een sessie is rond de 85 euro, daarnaast heb ik wat homeopatische poeders gekregen die ik neem. Ik zie dit nu als de beste oplossing voor hooikoorts, maar ook voor mijn PDS (darmen) en ontwikkeling van mezelf.

Immunotherapie

Nog een veelvoorkomende behandeling onder mijn volgers op Instagram: immunotherapie. Deze behandeling en ziekenhuistraject duurt drie jaar en kost het meeste tijd, energie en vooral geduld. Je krijgt je allergie letterlijk toegediend om je lichaam er resistent voor te maken. Dit traject spreekt mij (nog) niet aan en daarom heb ik gevraagd aan volger Carlijn, die inmiddels in het tweede jaar van de behandeling zit, haar verhaal te doen.

Carlijn begon twee jaar geleden met haar traject. In de beginfase moest zij wekelijks naar het ziekenhuis. “Hier was ik dan ongeveer twee uur en kreeg ik twee of drie injecties met het allergeenextract in mijn arm met elke keer een half uur wachttijd, om te kijken hoe je lijf reageert. Voor je deze injectie krijgt, neem je een antihistaminicum in (allergiepillen), om de klachten van de hooikoorts wat te verlichten. Elke week wordt de dosering van de injecties verhoogd. Na zes weken was de instelfase afgerond en zat er steeds wat meer tijd tussen twee injecties (eerst twee weken, toen drie weken en daarna vier weken). In deze fase, de onderhoudsfase, ga ik elke maand naar het ziekenhuis om daar een injectie te halen. Na deze injectie mag je 24 uur niet sporten, niet naar de sauna en geen alcohol drinken. Je lijf gaat aan de slag om te “vechten” tegen de stof en heeft de energie dan dus hard nodig. Na de injecties merk ik vaak dat ik die dag wat moe ben en soms krijg ik een rood hoofd en heel warme wangen. Je moet er wat voor over hebben!”

Kleine, maar handige tips om direct toe te passen

 • Elke dag een lepel honing van de lokale imker. Honing uit de supermarkt is te veel bewerkt.
 • Moerbeien. Neem ze door je ontbijt of als tussendoortje.
 • Luchtreiniger naast je bed om minder stof in huis te hebben. Ik heb deze van Philips en ik merk groot verschil.
 • Smeer Vaseline onder je neus als je lang naar buiten gaat of gaat fietsen. De pollen gaan zo minder snel je neus in.
 • Draag altijd een (zonne)bril als je buiten bent. Dit voorkomt pollen in en rondom je ogen. Ik zag gister een man met een duikbril. Alles is mogelijk. ;-)

Hopelijk heb je iets gehad aan alle behandelingen en tips om van je hooikoorts af te komen. Heb jij nog meer tips of wil jij je verhaal doen? Laat dan vooral een comment achter onder deze blog zodat we samen nog meer belangrijke informatie kunnen verzamelen.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 1. Heb al hooikoorts sinds mn 12e, maar het lijkt nu elk jaar erger te worden. Ik gebruik neusspray van de huisarts en vorig jaar voor het eerst ook pilletjes gehaald, omdat ik gek werd. Maar daar kreeg ik uitslag van, dus dat was niet zo fijn.

  Vorige week voor het eerst met medical taping begonnen en ik ben vooralsnog blij met het resultaat! Nu hopen dat het niet alleen nu helpt dus… We zullen zien.

 2. Hi Lienke,
  Ik zie dat de injecties niet in Nederland verkrijgbaar zijn, maar wel in Duitsland.
  Waar heb jij ze besteld? Ik ben momenteel namelijk zwanger en mag mijn normale medicatie niet slikken. nu zag ik dat je de neusspray van Genzydo wel mag tijdens de zwangerschap, dus misschien mag ik de injecties ook (ga dit even navragen bij de huisarts uiteraard).

  gr. Mandy

 3. Hi! Leuk dat je antwoord! Zelf bestel ik het inderdaad vanuit Duitsland, maar heel makkelijk via de Weleda app. Reken je meteen af en klaar! :)

 4. Vraag de dokter om hooikoorts tabletten! Naar mijn idee werken die langer (namelijk 24 uur) en zorgen niet voor dat versufte gevoel zoals bij drogisterijtabletten.

  Daarnaast heb ik veel minder last van hooikoort sinds lactosevrij eet.

 5. Immunotherapie jaren geleden gedaan werd er alleen maar zieker van en opgezette armen van de injecties. Xyzal vd huisarts werkt wel goed deze tabletten krijg je op recept. Nu bezig met test ginseng plus geelwortel tinctuur maar doet nog weinig ben denk te laat begonnen (moet je 2 maanden innnemen en moet nog 2,5 week).

 6. Hé Lienke,
  Leuk om je te volgen! Ik heb sinds mijn 12e hooikoorts, maar dan ook écht, tot aan koorts en misselijk toe.
  Sinds ik op mijn voeding ben gaan letten nu zo’n 5 jaar, is het minder heftig geworden. Mijn routine gedurende het jaar:
  Bijenpollen eten (behalve in juni wanneer ik meestal last heb)
  Hoge dosering vitamine C (de beste natuurlijke anti histamine) van het merk solgar of Bonusan, geen Kruidvat huismerk.
  Curcumin van Solgar, tegen ontstekingen, want dat is wat er met je slijmvliezen gebeurt tijdens hooikoorts.
  Voeding:
  Geen groenten afkomstig van de nachtschade familie (aardappelen, tomaat, aubergine, paprika enz)
  Gezond en vers eten, zonder e nummers en toevoegingen.
  Geen alcohol en koffie (wees lief voor je lever, sowieso altijd haha) en… slapen.. veel rust..

  En met dit hele rijtje kom ik, zonder de dokter, mijn hooikoortsperiode bijzonder ‘goed’ door. Het is niet over, maar wél heel goed te doen..

 7. Mullein 1 a 2 pipetten 2x per dag. Ben er mee begonnen in september en men beweert dat ik in juni zelf mijn gras kan maaien, ben benieuwd. Vroeger nam ik elke dag een allergie pilletje. Sinds september niet meer! En voel me prima.

 8. Wat mij heeft geholpen dat is een kenakort injectie, alleen huisartsen zijn niet heel erg dol op om die te geven voor hooikoorts klachten, toch is het mij gelukt om die te krijgen. Ik had wel heel ernstige klachten. Na de injectie was ik zeker 3 jaar klachten vrij (ook geholpen tegen andere allergische reacties) alleen nu de laatste 3 jaar weer wat milde klachten van hooikoorts ontwikkeld. Deze injectie moet je natuurlijk niet heel vaak doen, maar bij ernstige klachten wel aan te raden om te proberen. Maar dan niet vaker dan 1xper 5 -10 jaar

 9. Wat mij afgelopen jaren echt hielp naast de honing uit de regio..
  dat is van DoTerra TriEase softgels daarin zit lavendel, lemon en melaleuca (teatree), puur natuur, essentiële oliën!
  Sommige hebben al baat bij een druppel lavendel op hun gehemelte drukken, maar de smaak moet je aankunnen ?
  Je hoeft eigen account te hebben , je kan t ook gewoon bij iemand bestellen!

 10. Ik kreeg vanaf mijn 16de last van hooikoorts. Op mijn 18de kwam daar astma bij. Elke keer als ik last kreeg van mijn allergie reageerden mijn longen daarop.

  Veel medicatie geprobeerd en toen toch aan de immunotherapie begonnen. Dit heb ik 2 jaar volgehouden. Ik werd ziek en moest langere tijd stoppen waardoor ik helemaal opnieuw ingesteld moest worden. Daarbij had ik heel veel last van de injecties. Ze Kostten me een week lang heel veel energie. Kon in slaap vallen terwijl ik naar huis reed in de auto, veel hoofdpijn en nergens puf voor. Ik heb toen bewust gekozen om te stoppen. Je moet 3 jaar volmaken om de effecten te laten blijven maar vooralsnog heb ik geen achteruitgang gemerkt en red ik het gewoon weer prima met mijn allergietabletten en neusspray zonder grote klachten.

  Ik heb veel mensen gehoord die er wel helemaal vanaf zijn gekomen of waarbij het minder belastend was gelukkig. Toen ik stopte kwam ook de mogelijkheid van tabletten op de markt . Dit zal ook minder tijd kosten dan de injecties halen in het ziekenhuis en daarna een half uur ter observatie blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek