1
Lienke's persoonlijke verhalen by Lienke

Ben ik fit genoeg als brandweervrouw?

Vorige week liep ik een ochtend mee met de brandweer. Puur om te testen of ik fit genoeg ben, of ik geschikt ben als brandweervrouw en of ik door de officiële keuring zou komen. Check it out.

Oké ik geef toe dat ik best zenuwachtig was voor de ochtend. Als er een snoeiharde brandweerauto voorbij raast zit mijn hart in mijn keel. Als ik thuis een waxinelichtje aan doe, raak ik al in paniek als mijn kat met de staart er langs loopt. Laat staan dat ik een echte brand zou blussen en levens zou moeten redden. Maar dat terzijde.

DE KEURING

Logisch. Bij de brandweer kun je niet zomaar aan de slag. Je krijgt een keuring om te zien of je geschikt bent. Sportief zijn is natuurlijk één van de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben. Daarom organiseert de brandweer een grote sporttest. Elke fitgirl en fitguy kan hieraan meedoen. Het heeft niet zozeer te maken met hoe snel je bent (nee, je hoeft geen marathonrenner te zijn.. PFIEUW!), maar ze kijken bijvoorbeeld naar duurloop.

Je conditie moet goed genoeg zijn om uren te kunnen werken. Daarnaast leer je zwemmen. Auto’s die te water gaan, grachten in Amsterdam… De brandweer heeft vaker met water te maken dan je denkt. Als jij jezelf niet eens kunt redden in het water, hoe kun je dan anderen redden? Zwemmen is zeker een belangrijk onderdeel.

Behalve naar je conditie kijken ze ook naar je kracht (heb je al eens een brandslang vastgehouden?) en naar je sportieve inzicht op het gebied van hindernissen. Jezelf overal doorheen halen, jezelf in balans houden, snel een trap op kunnen rennen en vooral kunnen inschatten hoe je door de kleine en engste ruimtes kunt kruipen.
Sportief zijn moet je zeker. En daarom kreeg ik de grote hindernis-test. Ik kan wel stoer doen op mijn Instagram en mezelf een fitgirl noemen… maar hoe gaat dat in de praktijk?

PAK AAN EN GAAN

Goed. Zenuwen dus, maar ik had er ook erg veel zin in. Het voelde echt alsof ik als klein meisje in de grote wereld stapte. Toen ik voor de zoveelste keer vroeg: “Wow, dus het alarm kan zomaar afgaan als er brand is?” werd het tijd om me weer als 27-jarige te gedragen. Tijd voor de test. Ben ik geschikt als brandweervrouw en kan ik die hindernissen als fitgirl overleven?

Om te beginnen kreeg ik een pak aan. Met handschoenen, met helm en… met een zuurtstoftank en -masker. Zo kon ik precies ervaren hoe het zou zijn om een brandend huis binnen te stappen en wat je draagt om zelf de brand te overleven. Je ademhaling is anders. Het voelde net als duiken. Als jij geen goede conditie hebt, wordt het volhouden met zo’n masker heel lastig. Als jij een topconditie hebt, houd je je adem rustig, waardoor je langer kunt doorgaan op één gastank. 

Mijn proef? Met tank en masker -gelukkig ook even zonder- door smalle gangen/wanden die je normaal in huizen tegenkomt.

Bij de test ging het niet om snelheid (“Nee Lienke het is geen wedstrijd”), maar juist om inzicht te krijgen in je omgeving. Is het veilig? Wat is er aan de andere kant van de muur? Kun je jezelf redden? Met die paar tips keek ik toch ineens heel anders naar de test. En bovendien, hoe goed ken je je eigen lichaamslengte en breedte om in te schatten hoe jij het “handigst” door de ruimte komt?
Mijn voordeel is dat ik klein ben en vaak balansoefeningen doe in combinatie met krachttraining. Deze proef zou ik wel overleven. 

ANGST OVERWINNEN

De tweede test was het beklimmen van de brandweertrap. Veiligheid voorop, maar ook snel kunnen traplopen. Wederom weer sportief! Ik wilde heel stoer doen maar uiteindelijk zei ik toch met bibberende stem dat ik hoogtevrees heb. Desondanks liet ik me niet kennen. Hoe ik het deed? Check het hier:

DURF JE MIJ TE VERTROUWEN?

Eén ding is zeker: bij de brandweer werken is niet zomaar iets. Je moet niet alleen lef hebben maar ook behulpzaam, creatief, sportief en technische aangelegd zijn. Maar vooral super super SUPER sportief zijn.

Eerlijk gezegd vind ik het jammer dat er maar weinig vrouwen bij de brandweer werken, want ik denk dat vrouwen perfect in dit plaatje passen. Ik heb onwijs veel respect voor elke brandweerman en brandweervrouw.

Wil je meer informatie over de sporttest + aanmeldingsprocedure? Klik dan op de link.  Ik vond het een geweldige ervaring, ben blij dat ik de hindernissen goed deed en dat ik op de trap mijn ademhaling rustig hield. Ik vind mezelf wel sportief 😉
Maar ik weet nu ook dat ik op mentaal aspect nog beter zou mogen scoren om mijzelf nog beter te kunnen vertrouwen in dit soort situaties. Dus…werk aan de winkel. 

Liefs, Lienke

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Brandweer Amsterdam-Amstelland.
Mocht je je willen opgeven voor de sportklas, dat kan nu ook! 🙂 Via https://www.brandweer.nl/amsterdamamstelland/werken-bij/aanmelden-sportklas 

One Response to “Ben ik fit genoeg als brandweervrouw?”

april 20, 2018 at 12:46 pm, Mirjam said:

Heel tof om te lezen als brandweer vrouw ? het is zo iets gaafs om te mogen doen

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF
Je mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. Meer info vind je bij mijn privacybeleid.