Hoe overleef ik socialmediastress? Mét tips!

op de mobiele telefoon bezig met social media

Eindeloos scrollen op Instagram of Facebook, meteen je telefoon pakken als je wakker wordt en onzeker worden van al die mooie Instagram-meisjes die het altijd net even iets beter voor elkaar lijken te hebben dan jij? Zo stom! Social media kan hartstikke leuk zijn. Maar soms word ik zo onzeker dat ik mijn telefoon door het raam wil gooien. Herken je dat? Met deze vier tips zorg je voor minder socialmediastress.

Wow! Wist je dat onder jongeren een internetverslaving de meest voorkomende verslaving is? (bron!) Verrslavingsklinieken in Nederland zien steeds meer mensen aankloppen met een verslaving aan social media. (bron!) Ik vind dat nogal heftig. Social media is natuurlijk onderdeel van mijn werk, dus uiteraard kan ook ik uren foto’s bekijken op Instagram of keihard lachen om memes op Facebook. Maar het moet niet teveel worden. Zonder reden naar mijn telefoon grijpen of zelfs in gesprekken met vriendinnen stiekem even mijn telefoon checken. Dat moet echt stoppen. Voor wie dit herkent heb ik deze tips op een rijtje gezet.

Moment

Schat eens in hoeveel uur je per dag gemiddeld op je telefoon zit. Download NU de app Moment (alleen voor iOs) en zet een reminder in je agenda voor over drie dagen. Dan mag je weer in de app Moment kijken. Deze app houdt bij hoeveel minuten per dag je welke app op je telefoon gebruikt. Ik schrok me in ieder geval rot. Jij ook? Ga dan door naar stap 2.

social media stress 2

Forest

Installeer de app Forest (voor iOs en Android). In deze app plant je een zaadje die groeit tot een boom zolang je niet op je telefoon kijkt. Jij bepaalt een limiet (bijvoorbeeld 1 uur niet kijken). Kijk je toch binnen die tijd, dan wordt de boom omgehakt. Zet dit bijvoorbeeld aan op het moment dat je aan het werk bent of als je een etentje hebt met vriendinnen. Een goede manier om bewust je telefoongebruik je minderen.

social media stress 3

Leuke timeline op Facebook

Een tijdje geleden ben ik begonnen met het opschonen van mijn Facebook en wow! Ik ben hier zo blij van geworden. Niet alleen heb ik mijn vriendenlijst opgeschoond, maar ook ben ik bewust gaan kijken naar alle pagina’s die ik geliked heb (en waar ik dus berichten van in mijn tijdlijn zag). Hup, weg met de helft die ik niet meer interessant vind. Dat scheelt al een hoop.

Toch zie ik nog vaak berichten op mijn tijdlijn die ik super oninteressant vind (omdat vrienden die berichten liken of erop reageren). Berichten die alleen maar oproepen om vrienden met een R of S in de naam te taggen bijvoorbeeld. Als ik zo’n bericht tegenkwam, drukte ik op de drie bolletjes naast het bericht en vervolgens op ‘Alles van *bedrijf X* verbergen’. Ook had ik een vriendin die alles likete over paarden, wat mij niks interesseert maar wat toch voorbijkomt op mijn tijdlijn en mijn tijd dus opeist. Hup, weg ermee door weer op die drie bolletjes te klikken. Echt een lifesaver dit! Geloof het of niet: soms ben ik binnen vijf minuten door mijn tijdlijn heen en zijn er geen berichten meer om weer te geven. Scheelt een hoop tijd nutteloos scrollen.

social media stress 4

Blijer worden van Instagram

En dan Instagram. Ik houd van Instagram, maar toch kan het me ook onzeker maken. Te perfecte plaatjes, meiden die teveel leuke dingen doen in hun leven, waardoor ik me bijna schuldig ga voelen dat ik dit jaar niet op Bali zit, maar vrijdagavond op de bank met een serie. Natuurlijk weet ik ook wel dat Instagram niet de realiteit laat zien. Maar ik wil blij worden van mijn tijd die ik aan Instagram besteed. Dus ook hier: alle accounts die mij een vervelend of jaloers gevoel bezorgen heb ik ontvolgd. Fijn!Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, zodat je meer tijd hebt voor andere dingen (in plaats van uren social media scrollen) en dat je weer blij wordt van de berichten die voorbijkomen social media. Hoe denk jij over dit onderwerp? Laat het weten

Categorieën
Meest recente reacties

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

 • Planner 4 dear good morning

  WORKOUT PLANNER DEEL 4 – WEEKSCHEMA

  0.00
  In winkelmand
 • fit tijdens de lockdown

  Workout planner deel 3 – weekschema

  0.00
  In winkelmand
 • fit tijdens de lockdown

  Workout planner deel 2 – weekschema

  0.00
  In winkelmand
 • deel 1 sportplanner fit tijdens de lockdown

  Workout planner deel 1 – weekschema

  0.00
  In winkelmand

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.