Seks met je ex en nog vier dromen uitgelegd

Iedereen droomt, of je ze nu onthoudt of niet. Dromen gebeurt in de vijfde fase van je slaapcyclus, ofwel de REM-slaap. Hoewel je dromen niet letterlijk hoeft te nemen, zeggen ze vaak wel degelijk iets over jou. Bijvoorbeeld over je angsten, relaties of dingen die je onbewust bezig houden. In dit artikel vind je de betekenis van de vijf van de meest voorkomende dromen.

Dromen onthouden

Als je het gevoel hebt dat jij nauwelijks droomt, dan zal je eerst je geheugen moeten trainen. Hoe? Check stap 4 in de Dear Good Night-slaapchallenge.

Betekenis van dromen

Tanden

Droom je dat je tanden los zitten of zelfs uitvallen, dan kan het symbool staan voor angst. Ga voor jezelf eens na of je in een belangrijke overgangsperiode zit. Heb je nieuw werk of switch je van baan? In een periode waarin veel verandert kan je onbewust bezig zijn met de vraag of je wel goed genoeg bent. Het kan ook betekenen dat je je zorgen maakt over hoe je overkomt op anderen. Door het gevoel uit je droom zoveel mogelijk terug te halen, kan je het vergelijken met de werkelijkheid. In welke situatie voelde je je zoals in je droom?

Achtervolging

Om deze droom goed te begrijpen is het handig als je nog weet waardoor of door wie je achterna wordt gezeten. Achtervolging in een droom duidt vaak op een angst, iets of iemand waar je bang voor bent. Hoe jij op de achtervolging reageert in de droom zegt óók iets over jou. Ren je weg? Ga je de confrontatie aan of houd je afstand met de achtervolger? Dit kun je vertalen naar: is er iets of iemand waar je in het ‘echte leven’ voor wegloopt? Als het je lukt om in je droom controle op je gedrag uit te oefenen, dan kan je besluiten om in je droom de confrontatie aan te gaan. Face your fears!

Vliegen

De laatste tijd heb jij het gevoel dat je alles onder controle hebt en je hebt het gevoel dat je boven anderen uit bent gestegen. Dit komt terug in je droom: je kan vliegen! Hoe goed gaat dit vliegen in je droom je af? Kan je het sturen, voel je je dus in control? Of heb je moeite met sturen en lukt het niet om de koers te varen die je eigenlijk zou willen? Deze vragen kan je je afvragen over je echte leven: ben jij de kapitein van jouw schip? Vliegen in je droom wordt ook geassocieerd met ambitie, assertiviteit en het verleggen van grenzen.

Seks

Seks met je ex of seks met je beste vriendin in je droom kan super verwarrend zijn. Of met een collega… awkward! Betekent dit dat je gevoelens hebt voor je ex of dat je lesbische gevoelens hebt? Dat kán, maar het hoeft niet zo letterlijk te zijn. Een verklaring kan zijn dat je behoefte hebt aan contact met collega’s. Druk jij jouw erotische, sensuele kant in het dagelijks leven weg? Dan kan je droom ook een teken zijn dat je hier wat meer aandacht aan mag besteden. Dromen over je ex kan duiden op een dipje in je huidige relatie, waarbij je in je droom terugdenkt aan een passievolle versie van jezelf. Seksdromen laten zien wat je mist en soms kan het gaan om eigenschappen die je graag bij jezelf terug zou willen zien.

Naakt

Dromen over naakt voor de klas staan, in je eentje ergens bloot staan terwijl anderen kleding aan hebben of je uit proberen te kleden. Vaak heeft het te maken met jezelf blootgeven in de figuurlijke zin van het woord. Daarbij maakt het vooral uit hoe je je erbij voelde in de droom. Voelde het goed? Dan durf jij je te laten raken, jij hebt niets te verbergen. Is het gevoel van schaamte wat de droom overheerste, dan kan het zijn dat je juist iets wilt verborgen wilt houden. Bijvoorbeeld als je liever niet hebt dat je collega’s er achter komen dat je op je cv iets te positief bent geweest over je Photoshopskills.

Zelf aan de slag

Je merkt al wel: dromen kunnen heel veel verschillende betekenissen hebben. Als het puntje bij paaltje komt ben jij de enige die écht betekenis kan toekennen aan je droom. Herken je je dus niet in bovenstaande uitleg, dan daag ik je uit om hier zelf mee aan de slag te gaan. Ga op zoek naar de essentie van je droom, vraag jezelf af:

  • Welke onderwerpen kwamen aan bod?
  • Welke emotie voelde je in je droom?
  • Was X wel echt X, of stond het symbool voor iets of iemand anders?
  • Herken je iets uit je droom uit het verleden, heden of juist de toekomst?

Ik ben benieuwd of het jou lukt om je dromen te analyseren. Mijn ervaring is dat het superverhelderend kan werken, zeker als ik last heb van een nare, terugkerende droom. Wat is een droom die bij jou goed is blijven hangen?

Bronnen: mens-en-gezondheid.infonu.nl, hln.behappinez.nl, loesje.info, droominfo.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, nsmbl.nlfemkedegrijs.com, itipdroomblog.wordpress.com

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek