Beter slapen tijdens de donkere dagen

Een goede nachtrust is onwijs belangrijk om ‘s ochtends energiek op te kunnen staan. Zeker nu de dagen steeds weer donkerder worden en de herfstdip voor de deur staat. Slaap is niet voor niks de eerste stap in het Dear Good Morning boek. Een goede nachtrust is afhankelijk van veel verschillende factoren, in deze blog geven we je een aantal tools om beter te kunnen slapen tijdens de donkere dagen.

Wat doen de donkere dagen met jouw slaap?

Je biologische klok helpt jou bij het aanhouden van je natuurlijke dag- en nachtritme. Dit betekent dat jouw lichaam vaak vanzelf moe wordt zodra het donker begint te worden. In de nacht maakt jouw lichaam het slaaphormoon melatonine aan wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Tijdens de donkere dagen komen we vaak te weinig in aanraking met natuurlijk licht en te veel met kunstmatig licht. Tijdens de donkere dagen is vaak de balans zoek tussen deze twee.

Hoe je die balans weer terug kan vinden? Heel simpel! Probeer zo veel mogelijk kunstmatig licht te vermijden en natuurlijk licht op te zoeken. Zet ‘s avonds bijvoorbeeld gezellig kaarsjes aan, of maak gebruik van dimlicht. Probeer overdag zoveel mogelijk zon- en daglicht mee te pakken. Begin je dag bijvoorbeeld met een fijne wandeling of workout buiten, doe de gordijnen open of doe buiten een meditatie tijdens je lunchpauze. Je biologische klok wordt blij van natuurlijk licht.

Maak jouw slaapkamer Dear Good Morning proof

Een goede nachtrust is erg belangrijk, zeker als je energiek uit bed wil stappen en de ochtend voor jezelf wil pakken. Tijdens het slapen herstelt jouw lichaam zich en daarom is het belangrijk om te investeren in de juiste spullen. Daarom heb ik een paar dikke tips voor jullie.

✅ Ik vind het enorm fijn om te slapen op een Recovery Pillow van BLACKROLL. Maar echt, je wil niet anders meer als je deze een keer geprobeerd hebt! De Recovery Pillow zorgt ervoor dat je goede ondersteuning hebt voor jouw nek en hoofd, waardoor je rugklachten kan voorkomen. Of je nu een rugslaper, een buikslaper, of een zijslaper bent. Dankzij de twee verschillend gevormde kussenzijdes en hoogteverschillen is de Recovery Pillow voor iedereen perfect om mee te slapen!

✅ Om rust te kunnen vinden in jouw slaapkamer is het belangrijk dat je een ontspannen ruimte voor jezelf creëert. Probeer de kleuren op je muur en van je dekbed zo neutraal mogelijk te houden. Denk aan rustige, warme kleuren, zodat jij echt het gevoel hebt dat je in jouw ‘slaapholletje’ kan gaan liggen en een heerlijk veilig en warm gevoel hebt.

✅ Zorg ervoor dat jouw slaapkamer netjes is. Een opgeruimde kamer geeft je ook een opgeruimd hoofd. Daarnaast is een opgeruimde kamer ook nog eens ideaal voor als je ‘s ochtends uit bed moet springen voor de 15-seconden regel en een virtuele live les uit de Dear Good Morning community wil gaan volgen.

Beter slapen met een avondroutine

Net zoals een ochtendroutine je helpt om een energieke ochtend te ervaren, helpt een avondroutine je om beter in slaap te vallen.

Dear Good Morning - beter slapen tijdens donkere dagen - Blackroll - slapen - slaaproutine - avondroutine - tips slapen.

Met deze tips creëer jij een goede avondroutine voor jezelf:

  • Plannen: plan in de avond wat je de volgende dag gaat doen. Doordat je al weet wat je de eerste paar uur gaat doen nadat je wakker wordt, kan je met een gerust gevoel in slaap vallen. Schrijf eventueel je planning voor de volgende dag op, zodat je het in je hoofd kan loslaten.
  • Voorbereiden: bereid de volgende dag al zo goed mogelijk voor, zodat je bij het opstaan meteen weet wat je moet doen. Leg je sportkleren, een fles water en je ontbijt alvast klaar. Alles wat je van tevoren hebt klaargelegd, daar hoef je in de nacht niet meer aan te denken. 
  • Affirmeren: sluit je dag af met de affirmaties die je in de ochtend voor jezelf hebt genoteerd. Door je dag op een positieve manier af te sluiten, merk je dat je lichaam zich ook beter kan ontspannen. In de Dear Good Morning journal vind je ook 100 affirmatie voorbeelden.
  • Rust: probeer in de avond geen prikkels meer op te zoeken. Leg je mobiel weg en pak in plaats daarvan een boek. Ook kan het helpen om kaarsjes aan te doen en wat ontspannen muziek op te zetten. Of doe een meditatie of yin yoga les uit de Dear Good Morning community.

Jouw lichaam zal moeten wennen aan de donkere dagen in de herfstperiode. Geef jouw lichaam dan ook de tijd om het te laten wennen en pas deze tips toe om beter te kunnen slapen in de donkere dagen.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek