Blote benen in de zomer – Help!

De zon is weer volop aanwezig en dat betekent dat we weer met blote benen naarbuiten gaan. Voor de meeste mensen heel normaal en het lekkerste dat er is. Voor mij nog best een struggle. Ik zal je vertellen waarom. 

Op de een of andere manier heb ik altijd issues met mijn benen gehad. Ik ben (maar) 163 cm klein en ik had op jongere leeftijd al door dat mijn benen altijd wat voller waren dan die van mijn schoolvriendinnen die allemaal 2 koppen groter waren dan ik.

Zij hadden lange slanke benen… Ik kwam slechts tot hun heupen. Ik vergeleek mezelf altijd met hen. Toen ik de middelbare schoolleeftijd had, was er de trend van de thigh gap. Een thigh gap (of dijkloof) is een opening tussen de dijen van een vrouw als zij rechtop staat en de knieën elkaar raken. Mijn vriendinnen hadden dus van die benen en ik was altijd stikjaloers. Ik kon trainen wat ik wilde, ik deed van alles met mijn voeding, maar die dunnere benen kwamen gewoon niet.

En dus werken voor die mooie benen!

Ergens rond mijn twintigste ging ik serieuzer sporten, zoals je in deze blog kunt lezen. Inmiddels alweer 7 jaar geleden, maar ik weet nog goed dat ik in de gym van alles probeerde om maar gelukkiger te worden met mijn benen. HIIT workouts, Jump boxes, heel veel squats en verschillende fitnessapparaten later gebeurde er nog weinig. Aaargh… frustrerend!

Wat ik wel ontdekte? Als ik voor een spiegel stond en iets naar voren boog, dan had ik veel slankere benen… Dus dan maar 100 foto’s maken en raar staan bedacht ik me toen.

In 2015 deed ik aan bikini fitness. Voor bikini fitness sta je op een gegeven moment op een zeer laag vetpercentage. Het gevolg? Ik kreeg zowaar slanke benen en herkende ze nog amper, zo smal waren ze. Ik had eindelijk de benen die mijn vriendinnen van de middelbare school altijd hadden. WOW! Ik kocht meteen 5 broeken en voelde me super sexy. YES!

Echter verdwenen die slanke benen weer toen ik richting een normaal vetpercentage ging. Ik ben niet het type dat zich uithongert om alleen maar die slanke benen te hebben. Ik was me ervan bewust dat ik die gedachte van slankere benen moest loslaten. Bikini fitness is niet een goed vergelijkingsmiddel met mijn normale shape en hell no dat ik mijn gezondheid op het spel zet alleen maar omdat ik issues heb met mijn benen.

Fuck it, dit is wie ik ben

Ineens ging ik mezelf meer accepteren. Gewoon wie ik ben… Met mijn benen. Ik kan ze moeilijk afzagen toch? Mezelf uithongeren ga ik ook niet doen. Liever intens gelukkig, fit en succesvol met deze benen, dan zwak, niet fit en ongezond met de benen die ik altijd voor ogen had. Die keuze leek me dus snel gemaakt.

Tijd om mezelf te accepteren. Mijn zelfvertrouwen nam toe toen ik aan legday’s begon en ik stevigere benen kreeg (en billen… AMEN!). Vollere en stevige benen. Ik begon het ineens mooi te vinden. Mijn zelfvertrouwen ging wat omhoog en ik was apetrots dat mijn benen zo sterk waren dat ik veel PR’s haalde tijdens het trainen.

Melkflessen, aargh!

Ze zijn vol. Dat heb ik een soort van geaccepteerd. Met af en toe een onzeker momentje. Dan klaag ik bij mijn vriend of vrienden “ben ik echt niet te dik?” Of “gaan mensen me niet uitlachen?” En “dit rokje kan toch echt niet of wel?”

Ik denk dat we allemaal super onzeker zijn, zeker in de zomer. Dan accepteer ik uiteindelijk een zomers jurkje of een korte broek met “mijn” benen. En ze zijn ook nog eens spierwit. JA MELKFLESSEN. Je weet wel, als je naar mijn benen kijkt dat je ogen gewoon echt pijn doen. Niet overdreven ook. Ik word gewoon niet snel bruin en mijn benen die 11 maanden van het jaar verstopt zijn al helemaal niet. Een zonnebankje af en toe kan prima maar geloof me… ik moet er 100 keer heen gaan om een heel klein beetje kleur te krijgen.

De zomer in

En toen was het ineens mooi weer. Te warm voor een lange broek en hoe heerlijk is het om lekker wijde en weinig kleren aan te hebben in de volle zon?

Gister was het zo ver. Ik had al een tijdje een super leuke soort blouse-achtige-jurk (ik ben zo modieus he met al mijn termen) in de kast hangen maar nog nooit gedragen. Tijd om over mijn angst heen te komen. Ik denk dat mijn vriend me wel kon slaan. Meer dan twintig keer gevraagd of ik niet voor schut liep. Toen hij uiteindelijk zei “joh, ze hebben allemaal een zonnebril op, dan lijkt iedereen bruin” moest ik lachen en kon ik mezelf wel voor de kop slaan.

Accepteer nou gewoon je benen, je melkflessen en ga de zon in! Anders krijgen je melkflessen nooit een kleurtje. En luister (ja dat zei ik tegen mezelf), je kunt nu wel ineens op sla gaan leven maar daar word je ook niet gelukkig van. Neem dat wijntje en geniet gewoon van het leven!

Blote benen, doe je mee?

En dat is wat ik deed… Genieten van het leven. Met mijn blote witte melkflessen. En ik heb genoten. Met af en toe een onzeker uitstapje. Maar dat mag, zolang je jezelf maar niet in de weg gaat zitten. Laten we onszelf niet gek maken en vergelijken met modellen, of met de fantastische bouw van andere mensen. Laten we genieten van het feit dat we gezond zijn en überhaupt kunnen genieten van al het moois. Lekker cliché maar het is wel zo.

blote benen zomer accepteren melkflessen

Nu leek het mij heel fijn om niet alleen mezelf maar ook jou te motiveren om jezelf te accepteren. Ook met meer bloot in de zomer. Durf jij je benen te laten zien? Gebruik dan de hashtag #blotebenenindezomer. Want ik geloof er echt in! Samen staan we sterk! Hoe eng het ook is, weet dat je prachtig bent. En dat ben je echt!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

 1. Wat een herkenbare blog!
  Ik ben tot mijn 16e super slank geweest maar daarna ging het heel snel bergafwaarts totdat ik op een gegevenmoment op de 96 kg zat en mezelf super lelijk vond.
  Inmiddels ben ik heel wat afgevallen maar ik durf mezelf nog steeds niet echt te showen (om zo maar even te zeggen).
  Mijn benen zijn ook altijd super wit (en ik rijd ook nog eens paard dus altijd lange rijbroeken waardoor mijn armen wel bruin worden maar mijn benen niet). Daarnaast heb ik heel erg last van veel haargroei waardoor mijn haren heel snel groeien en ik ook last heb van ingegroeide haartjes dus altijd rode bultjes op mijn benen.
  Gisteren toch lekker een jurkje aangedaan en lekker naar buiten, vandaag overigens weer.
  Toch maar een beetje meer schijt aan alles hebben.
  Toch vind ik de ingegroeide haartjes en rode bultjes erg lelijk en daarnaast ook pijnlijk, dus als iemand daar een tip voor heeft?!?

  1. Dit is precies mijn verhaal, van gewicht tot witte, bultige, kapotte benen! Laserpen had ik geen geld voor maar voor de Philips lumia wel en geloof me, een godsgeschenk! Gladde benen nu, weinig onderhoud en al een pak minder complexen, probeer het …>

  2. > ingegroeide haren zijn nooit leuk. Ben je ermee naar de huisarts geweest? Die kan je hier misschien wel goede tips voor geven. Ik kan alleen zeggen dat je ze dan beter niet kunt harsen, omdat ze dan nog sneller ingroeien. Succes!

  3. > svr heeft daar creme voor! Voelt raar aan maar werkt echt! En elke dag scrubben, met het opzetborsteltje van braun!

   1. > ik ben nu idd ook al veel meer gaan scrubben maar voor mijn gevoel helpt het niets… zou zo’n ding met zo’n borsteltje dan wel helpen en waar kan ik die halen?

  4. > Hoi! Ik gebruik een middeltje van ylonn voor ingegroeide haartjes en bultjes. Werkt bij mij heel goed

 2. Mooi stuk en heel erg herkenbaar! Ik heb het al jaren moeilijk met warmte. Ik wil me altijd al verstoppen in mijn kleren en dit kan in de warmte bijna niet. Vooral nu ik in een paar jaar tijd van ondergewicht naar overgewicht ben gegaan lukt het me nu niet mezelf te accepteren (maar ik probeer van mijn eetbuien af te komen en weer een paar keer per week te sporten om gezond te worden).
  P.S. Echt een heel leuk jurkje, staat je goed!

 3. Heel begrijpelijk jouw probleem met je benen Lienke. Ook herkenning van mijn kant alleen zijn die van mij echt te dun❗Maar ook erg wit al krijg ik ze na een aantal zonnebanken of keihard volhouden dan korte broeken dragend wel iets van bruinerachtig…. Mijn spillepootjes kreeg ik ineens na een ziekenhuis opname omdat m’n darmen weer eens hard gingen ouwehoeren. Ik heb Colitis Ulserosa , een chronische darmaandoening. Dit breekt dan ook m’n spiermassa af , dus ook m’n benen. Jaren geïnvesteerd in training om een beetje power en uithoudingsvermogen te kweken en dat was ik nu ineens kwijt. Maak je geen zorgen om die benen van jou Lien want die mogen er écht zijn hoor. Slank is oké maar spilletjes zijn echt niet mooi. Persoonlijk vind ik steviger , want getraind , toch wel mooier. Jij traint ze ook regelmatig dus kun je ook wel zien wat je er allemaal instopt qua moeite en krachttraining. Trouwens , zodra je met jou in contact komt of jou gewoon ontmoet dan pak je ons direkt helemáál in met je enthousiasme en die brede lach dus wie let er dán nog op je benen ❓
  Greetz uut Grunn

  Henk Greven.

 4. Wat is er mis met sportbenen (kan niet anders als je veel sport) daar zit tenminste model in. En idd als je vaker met je “melkflessen” naar buiten gaat krijgen ze vanzelf kleur

 5. Heel herkenbaar…. zelfs toen ik zwaar ondergewicht had, haatte ik mijn benen. Het blijft een heel lastig puntje voor mij…. Thanks voor je blog!

 6. Iedereen heeft zo zijn onzekerheden. Ik heb best wel slanke en mooie benen (geen thigh gap overigens), maar bij mij zitten de vetjes op mijn buik, dus daar kan ik me dan weer druk om maken.

  Ik kan me trouwens zwaar irriteren als mensen een opmerking maken over je huidskleur. Zodra mensen mij aanspreken op mijn witte benen, dan zeg ik: “Zeg je dat ook tegen iemand met een donkere huidskleur?” Nee dus, want opmerkingen over een (te) donkere huidskleur zijn discriminatie in tegenstelling tot opmerkingen over een (te) lichte huidskleur. Dan houdt iedereen snel zijn mond ? Overigens heb ik er ook een paar jaar voor nodig gehad om mjjn witte huidskleur te accepteren. Nu rock ik mijn huidskleur gewoon, no matter of het februari of augustus is.

 7. Woow zoo herkenbaar!! Was altijd wel slank (bovenkant maat 34), maar met m’n 1,65 vond ik mijn bovenbenen ook heel dik, terwijl ze gewoon normaal stevig zijn eigenlijk. Door het sporten mooiere vorm gekregen en krijg veel complimenten. Blijft een struggle om m’n benen te blijven accepteren – maar gaat met pieken en dalen ;-)

 8. Dit is zo herkenbaar ik heb lekkere stevige bovenbenen van het jaren hockeyen toen ik daarmee moest stoppen kwamen er opeens wat kilo’s bij nu weer flink aan het sporten om mijn vertrouwde lichaam weer terug te krijgen. Daarnaast heb ik jaren geleden hormonen zalf gekregen voor irritatie op mijn benen hierdoor is mijn pigment weg gegaan. Jaren altijd lange broeken aan gedaan terwijl het super warm was omdat ik mij schaamde voor die witte benen. Sinds kort lekker rokjes en korte broeken aan bij het mooie weer. Ik krijg wel elke keer te horen wat heb jij lekkere melkflessen maar ach ik weet hoe het komt. En maak zelf tegenwoordig de grap zet je zonnenbril maar op. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoek