Boekupdate: een boek schrijven in vier maanden

Deze week lever ik mijn boek in. De redacteur van de uitgever gaat dan nog één keer alles doornemen en daarna heb ik nog een kleine week om eventuele kleine aanpassingen te maken. Bizar dat…

… het zo onwijs snel is gegaan. December tekenen, januari brainstormmaand en in februari begonnen met schrijven. Op Bali heb ik de hele basis van mijn boek gelegd en vervolgens terug in Nederland de maanden maart, april en mei de tijd genomen om alles te herschrijven, pauzes te nemen, stukken aan te passen of te verwijderen.

Die vier maanden zijn voorbij gevlogen. En dan zit ik ineens in het laatste stadium van het schrijven van mijn boek. Ik voel me energiek, niet gestresst en eigenlijk heel relaxed. Ik ben heel blij met de inhoud van mijn boek en eigenlijk heb ik maar één conclusie: oh, is het nu al (bijna) voorbij? Het ging hartstikke lekker. Geen hysterische aanvallen, geen drama, geen issues. Gewoon lekker schrijven. Wat heerlijk!

Vier maanden volledige focus

Ik moet natuurlijk nog niet schrijven alsof ik al helemaal klaar ben, want dat ben ik niet. Zeker niet. De inhoud van het boek staat dan wel voor 90%, maar het boek wordt nogmaals gecontroleerd door de redacteur. Vervolgens moeten alle mensen die ik heb geïnterviewd akkoord geven op alle stukken die over hen gaan en moet ik nogmaals alle bronnen goed nalopen. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit zo’n groot en lang project gedaan, los van mijn afstudeeropdracht tijdens mijn opleiding. Daar doet het me aan denken, alleen blijft een boek schrijven toch een ander proces. Vier maanden volledige focus op één project. Tussendoor opnames en de website draaiende houden, maar mijn boek bleef altijd focuspunt één. Tijdens mijn studie was ik niet zo gefocust en werd het einde echt een moetje. Dit boek is totaal geen moetje, elk woord bevat enthousiasme, eerlijkheid en energie.

Make-uploze weken zo. Even op de grond wat stretchen en pauze nemen en weer door ;-)

Ik werd voor gek verklaard

Mensen verklaarden mij voor gek dat ik zei dat ik een boek ging schrijven in vier maanden. Normaal trek je daar een jaar of langer voor uit en ik schrijf er eentje in vier maanden. Ik houd wel van een uitdaging. Druk geeft mij nog meer wilskracht en ik kan goed presteren onder druk. Gosh, een jaar lang volle focus op het boek; ik wil het zo snel mogelijk af hebben en het met jullie delen. Geef mij liever een kort traject dan een lang traject.

Ik werd gewaarschuwd voor een writersblock, ook mijn uitgever was nog een beetje sceptisch. “Je eerste boek, hè, Lienke. Wil je dit echt zo snel doen?” Ik moest een duidelijk plan hebben (en die had ik), ik moest accepteren als het even niet lekker ging (zoals toen ik ziek werd) en ik moest vooral alles opzij zetten, want boek was prio nummer één (en dat deed ik met dit ritme).

boekupdate Lienke 5 mei
Hoe ik de schrijfdagen doorkom, haha! Vega burger, lekkers, thee, wat wijn.

Het is echt wel mogelijk

Een boek schrijven kan zeker wel in vier maanden, zolang je maar een heel duidelijk plan hebt. Daarnaast zit het verhaal van Dear Good Morning al jaren in mijn hoofd, dus dat scheelde ook. Ik wist wat ik wilde vertellen, wat de opbouw van het boek zou zijn en de hele formule van DGM hoefde ik niet te ontwikkelen. De afgelopen vier jaar heb ik (en mijn team) zoveel geschreven op de website, dat ik nu alles supergoed kon verbinden, mijn persoonlijke verhaal erin kon verweven. Alsof alle content van de afgelopen vier jaar in de afgelopen vier maanden (hé, dit is mooi!) samenviel in dit boek. Ook mijn uitgever merkte al: Lienke is van de planning, is altijd op tijd en komt haar woorden na. Dit kan ze wel.

Laatste weken van het boek:

 • De laatste stukken herschrijven en afmaken.
 • Redacteur die het hele boek nogmaals naloopt.
 • Ik, die nogmaals het hele boek naloopt.
 • Alle bronnen nogmaals goed checkt.
 • Fotoshoot voor de achterkant van het boek.
 • Nogmaals lezen, lezen lezen: Heb ik écht alles gezegd wat ik wil zeggen in het boek?
 • Eind mei moet de inhoud DEFINITIEF ZIJN.
 • Vervolgens gaan er nieuwe redacteuren overheen die een nieuwe spellingscheck doen.
 • De designer gaat aan de slag om het hele bestand in boekvorm te zetten.
 • Daarna gaat het boek na de drukker. Dit proces duurt 6-8 weken.
 • In de tussentijd is het voor mij… afwachten… het uit handen geven… er niets meer aan kunnen doen. Dat lijkt me toch een bizar moment.

Maargoed… bij dat laatste puntje ben ik nog niet. Eerst maar ervoor zorgen dat het hele boek 100% af is. Wat ik al zei: het voelt goed. Het voelt alsof ik alles heb gezegd wat ik in dit boek wil zeggen. Ik bruis van de ideeën, dus kom maar door met alle andere boeken die ik ga schrijven. Ha, grapje. Eerst volle focus op dit boek. Toen ik gister alles teruglas, dacht ik echt: wow, zie je! De ochtend verandert echt je leven. Het boek zorgt er voor dat ik elke morgen met nog meer energie opsta. Dat vind ik het allermooiste. Dat ik zelf ook dit gevoel ervaar als ik het boek lees – dat vind ik het allerbelangrijkste. Ik voel en zie mezelf in het boek. Lach hardop mee met mijn eigen grapjes.

Nou, ik ga gauw verder met de laatste dingen!

Liefs, Lienke

PS Ik keek vanmorgen naar mijn boek-stories (terug te vinden in de hoogtepunten) en kreeg echt kippenvel. Wat ben ik blij dat ik dit proces vastleg.
PSS De eerste week toen de pre-order begon stond ik direct op nummer 1. Hoe geweldig? Dankjewel. Inmiddels zijn we drie weken verder en sta ik op nummer 2. En dat, terwijl ik nog in het schrijfproces zit. Wat een boost! Dit zegt natuurlijk helemaal niets over straks – het blijft een lastige situatie door het Coronavirus, maar het geeft echt een motivatie.
PSSS Je vindt het boek via deze link. Je kan hem altijd alvast pre-orderen.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek