Herken jij jezelf in het volgende verhaal: je wekker gaat om 08:00 uur, je voelt je moe en besluit nog een paar keer te snoozen tot je beseft dat je nu toch echt je bed uit moet. Hop, even snel een boterham naarbinnen proppen en met kleine oogjes en vol tegenzin racen naar je studie. Jouw ideale ochtendroutine kan je hierbij helpen!
Wat jij doet zodra je wakker wordt, zet de toon voor de rest van jouw dag. Een ochtendroutine hebben is daarom heel belangrijk. Stel je voor dat je de dag begint met iets wat je echt leuk vindt. Iets waardoor je vol goede moed de dag start en waardoor je gedurende de dag lekker in je vel zit. Maar hoe creëer je zo’n ochtendroutine? Hieronder lees je een stappenplan voor jouw ideale ochtendroutine.
De ideale ochtendroutine begint bij je avondroutine
De ideale ochtendroutine begint eigenlijk al bij de vorige avond. Een goed begin is namelijk het halve werk. Drink bijvoorbeeld de laatste uren voor het naar bed gaan geen koffie meer. Koffie kan van invloed zijn op het slaapritme en een goede nachtrust is zeker belangrijk om de volgende ochtend weer fris uit bed te stappen. Ook verstoort op je telefoon kijken voor het slapengaan je nachtrust. Laat je telefoon het liefst buiten je slaapkamer en lees bijvoorbeeld voor het slapengaan een boek. Daarnaast zou je een aantal dingen voor de volgende dag al klaar kunnen zetten en maken. Denk bijvoorbeeld aan meal preppen, het klaarzetten van je rugzak met studieboeken of het klaarleggen van je kleding. Dit bespaart je in de ochtend een hele hoop tijd en deze tijd zou je goed kunnen gebruiken om iets voor jezelf te doen.
Maak je bed op
Door iedere ochtend je bed op te maken heb je de eerste taak van de dag al volbracht. Het werkt hetzelfde als een vinkje zetten op je to-do lijst. Je geeft je hersenen een klein shotje van het beloningshormoon dopamine. Begin je ochtendroutine dus met het opmaken van je bed. Zo begin je jouw dag meteen productief en dit zorgt ervoor dat je de juiste mindset te pakken hebt om gedurende de dag door te pakken.
Drink een groot glas water
Je doet jezelf een groot plezier door in de ochtend op een nuchtere maag een glas water te drinken. Door je ademhaling en door transpiratie verlies je tijdens je slaap namelijk veel vocht. Het drinken van water activeert je stofwisseling, het reinigt je lichaam en je hebt minder kans op vermoeidheid en hoofdpijn. Ook zorg je ervoor dat je hersenen meteen goed kunnen werken, want die bestaan voornamelijk uit vocht. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat je hersenen een energieboost krijgen door het drinken van water. Dus start de dag goed met een paar glazen en verhoog je productiviteit en gezondheid. Het drinken van water direct na het wakker worden is dus onmisbaar in jouw ideale ochtendroutine. Mooi meegenomen is daarbij dat water drinken in de ochtend een medicijn is tegen een kater ;).
Voeg beweging toe aan jouw ideale ochtendroutine
Trek, zodra je je bed uitkomt, direct je sportkleding aan en beweeg! Al is het maar voor 2 minuten. Hiermee maak je je lichaam wakker en activeer je je geest. Door het sporten snappen je hersenen meteen dat je wakker bent. Ook is gebleken dat je door ’s ochtends bewegen ’s avonds beter slaapt. Doordat je hersenen in de juiste modus komen, beseffen ze wanneer je wakker werd en wanneer je ’s avonds moet gaan slapen. Daarnaast doet beweging wonderen voor je productiviteit tijdens het studeren. Je kunt je gedurende de dag beter concentreren en je bent gelijk alert. In de Dear Good Morning community worden elke ochtend virtuele live lessen gegeven om zo de dag goed te starten!
Eet een voedzaam ontbijtje
Goed ontbijten is belangrijk, maar toch schiet het er weleens bij in. Vaak door gebrek aan tijd. Toch is het superbelangrijk om ’s morgens de tijd te nemen en even te gaan zitten voor de eerste maaltijd van de dag. Het zorgt voor een betere concentratie tijdens het studeren, het zet je darmen aan het werk, het zorgt voor een rustmomentje, je krijgt er energie van, je haalt er belangrijke voedingsstoffen uit en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Benoem 5 dingen waar je dankbaar voor bent
Stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent helpt je om positief te zijn. Het voelen van dankbaarheid is een makkelijke manier om je in korte tijd gelukkiger en minder gestrest te voelen. Je richt je op de dingen die goed gaan in je leven en zo start je je dag meteen op een positieve manier. Je kunt denken aan grote dingen, zoals een dak boven je hoofd, maar ook de kleine dingen doen er zeker toe. Denk bijvoorbeeld aan een kop thee in de ochtend, een leuk appje van een familielid of de gezellige stapavond met vrienden afgelopen weekend.
Snoozen hoort niet in jouw ideale ochtendroutine
Als je wakker wordt en gaat snoozen dan val je weer in slaap, maar het snoozen kan je remslaap verstoren. In deze fase droom je en verwerk je zo alle gebeurtenissen van de dag. Wij snappen dat het na een avond stappen heel verleidelijk is om op de snooze knop te drukken. Echter wanneer je wekker weer gaat heb je niet genoeg tijd om de gebeurtenissen te verwerken. Je kan zo niet op het ideale moment wakker worden. Vaak word je dan suf wakker en sta je met minder energie op. Dus hop, meteen je bed uit zodra de wekker gaat! Echt waar, je gaat je alleen maar fitter voelen! Wil je echt stoppen met snoozen? Lees dan ook eens het Dear Good Morning boek. Hierin lees je hoe je iedere ochtend fit en energiek op kunt staan.
Het lijkt nu als een hele hoop in één keer, maar deze gewoontes hoeven helemaal niet lang te duren. Start bijvoorbeeld eens met 3 minuten jumping jacks en het drinken van water direct na het opstaan en houd dit eens een week vol. Gaat dit goed? Voeg er dan nog een gewoonte aan toe. De Dear Good Morning Journal kan voor jou het ideale hulpmiddel zijn om jouw ideale ochtendroutine te creëren en zo energiek je dag als student door te komen!
Wil je nog meer weten over het belang van een ochtendroutine? Je vindt in deze blog Over een energieke ochtendroutine: 20 tips nog veel meer weetjes en tips.