Die 80/20 regel is zo gek nog niet

De 80/20 regel is een algemeen rekenmodel dat een indicatie kan geven of 80% van een bepaald effect verantwoordelijk is voor maar 20% van de oorzaken hiervan. Als je dit nou eens toepast op je voeding, dan kan je leven nog wel eens erg gaan veranderen. Geen streng dieet, maar gewoon gezond eten en logisch nadenken.

Er is veel onderzoek gedaan naar de 80/20 regel. Deze regel werd ooit uitgevonden door een Italiaanse econoom. Het had hier natuurlijk niets met voeding te maken maar ging over grond, eigendommen en rijkdom. Een interessant onderzoek dat je altijd nog eens kunt bestuderen. Deze blog gaat over de 80/20 regel op het gebied van voeding.

All the way

Toen ik begon aan mijn ontdekkingstocht naar een gezonde levensstijl – ik denk in het jaar 2013 wow – dacht ik altijd dat ik all the way moest gaan. Hiermee bedoel ik dat ik dacht dat ik alles moest veranderen en dat ik alleen wanneer ik 100% gezond at, resultaat kon boeken. Rond die tijd werd er veel gesproken over een suikervrije levensstijl. Ook ik heb een dik jaar zonder toegevoegde suikers geleefd. Ik ging dus all the way. Ik maakte al mijn maaltijden zelf. Als ik zin in iets lekkers had, maakte ik mijn eigen koekjes. Ik voelde me er onwijs goed bij, maar het kostte ook onwijs veel tijd. Daarnaast werd het ook steeds lastiger om vol te houden want op feestjes en events kon ik niets nemen.

Het strenge dieet

En toen kwam mijn bikini fitness periode. Een topsport waarbij je je moet houden aan een streng dieet. Ik kreeg van een coach een voedingsschema waar ik me aan moest houden en dat deed ik braaf. Ik was volledig gefocust op de wedstrijden, want ik wilde niets liever dan winnen. Jullie hebben wellicht al mijn vlogs gevolgd en gezien hoe zwaar het kan zijn om zo’n streng dieet te volgen. Je kunt niet zomaar uit eten, een festival pakken en al helemaal geen drankje doen met je vrienden.

lienke bikini fitness, 80/20 regel, gezond eten, streng dieet
Lienke op een streng dieet tijdens haar bikini fitness periode

Ik zag bikini fitness daarom nooit als een topsport die ik mijn hele leven zou doen, maar vooral als iets tijdelijks om te kijken hoe ver ik zou komen.
Juist daarom vond ik het niet erg om me aan het strenge dieet te houden. Alleen wanneer ik topsport doe, eet ik dit. Wanneer ik stop met deze sport, eet ik weer normaal. Het was voor mij ook een eye opener om te zien dat sommige mensen de gewoonte hebben om zo’n streng dieet wel als lifestyle te hanteren. En dat zette me aan het denken.

80/20 regel

Een streng dieet volhouden is lastig. Zeker wanneer je voor jezelf bepaalt om dit voor altijd te doen. Geloof me, dit is niet de manier waarop je én gelukkig bent én je doel behaalt én volhoudt.
Je hebt vast wel eens de 80/20 regel voorbij zien komen, maar heb je er serieus ook eens bij stil gestaan? Die regel is zo gek nog niet hoor!
Ik houd er niet zo van om producten te bestempelen als gezond of niet gezond, maar het is wellicht wel een manier om te kijken naar hoe je je voeding indeelt.

Wat is de 80/20 regel?

Bij de 80/20 regel eet je voor 80% gezond en daarnaast eet je voor 20% ongezond. Je kunt bijvoorbeeld voor die 20% denken aan chips, chocolade, taart, McDonalds enzovoort.

Ineens kan alles weer

Als je je eens gaat verdiepen in deze 80/20 regel dan zul je snel genoeg ontdekken dat je eigenlijk alles mag. Niets is verkeerd, niets staat het behalen van je doelen in de weg. Door jezelf alles te gunnen, maar alleen wat meer gefocust te zijn op wat je in je mondje stopt, zorg je ervoor dat je én gelukkig bent én jezelf geen streng dieet oplegt én het wel volhoudt.

Het is wellicht lastig om precies die 20% uit te zoeken, maar denk dan bijvoorbeeld aan een etentje. Je eet de hele dag gezond (koolhydraten, vetten en eiwitten) en gaat in de avond uit eten. Je neemt wat je wilt, zonder er over na te denken hoeveel calorieën erin zitten.
Een andere manier is om bijvoorbeeld die chocoladetaart te nemen met een grote cappuccino mét karamel en de rest van de dag gezond te eten.
De hele dag eet je gezond maar in de avond plof je lekker op de bank met een glas wijn en een bakje chips.

Gewoon een paar voorbeelden die je kunt toepassen om je niet schuldig te voelen als je iets eet waarvan je denkt dat dat ongezond is.
Let er natuurlijk wel op dat je het niet verpest door meteen een hele taart te eten, of 2 zakken chips. Dan ben je eerder voor 80% aan het snaaien.

Gezond eten en een gezonde levensstijl zorgen voor een fit leven. En daar kan de 80/20 regel zeker bij helpen.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek