Pas op voor deze ‘goals’-valkuilen

Iedereen heeft wel een bepaald doel. De één wil afvallen, de ander wil een marathon lopen. We vechten voor ons doel en trappen altijd in dezelfde valkuilen. In deze blog vertel ik je over de grootste valkuilen, zodat jij er gemakkelijk(er) overheen kunt springen.
In een valkuil terecht komen is helemaal niet erg, de weg naar succes is nooit één rechte lijn. Toch is het fijn als je weet wat de grootste valkuilen zijn, zodat jij ze eerder kunt ontdekken en herkennen.

Voor deze blog gebruik ik het thema “afvallen” omdat dit de meest voorkomende vraag is in mijn mailbox. Afvallen blijft populair. Twee derde van de Nederlanders is er dagelijks mee bezig.

Het antwoord op hoe je moet afvallen lijkt steeds ingewikkelder te worden. Dit komt door de vele boeken, “goeroes” en beweringen. Zo mag je geen koolhydraten en suikers eten of wordt er geadviseerd om alleen maar sapjes te drinken.

Ik snap dat het ingewikkeld is om de juiste weg te vinden. Je zult vanzelf de juiste weg vinden als je goed naar je lichaam blijft luisteren én doet waar jij je goed bij voelt. Jezelf iets verbieden, zoals de bovenstaande voorbeelden, zorgt direct voor de eerste – en meest voorkomende – grote valkuil.

Ik mag geen koolhydraten, suikers en alleen maar groente

Het heeft geen nut om jezelf zulke restricties op te leggen. Je lichaam heeft variatie nodig in koolhydraten, vetten en eiwitten. Die variatie zorgt er voor dat je lichaam gezond is en uiteindelijk mee gaat werken. Je boekt progressie.

Buiten het feit dat je deze verschillende voedingsstoffen nodig hebt zorgt zo’n restrictie voor verlangens. Je mag iets niet, dus je wilt het. Lees hier meer over in “voedingstips 2017“.
Valkuil: voedingsstoffen weglaten uit je eetpatroon.

Ik ga er echt wel 100% voor…

…of toch niet? Als jij écht 100% voor je doel gaat zou het – in dit geval – afvallen vanzelf moeten gaan. Je doet er immers alles aan. Waarom lukt het dan toch niet? Omdat je, onbewust, er niet 100% voor gaat.

Tja, afvallen is dan ook het allerlastigste wat er is en het kost moeite om die knop naar 100% om te zetten. Vraag jezelf elke avond af: “Wat is deze dag goed gegaan en wat niet?” “Wat had ik anders kunnen doen?” “Hoeveel % heb ik vandaag gehaald?”. Neem je antwoorden mee naar de volgende dag en werk naar die 100%.

Ergens 99% voor gaan is een lang en moeizaam traject waar je jezelf alleen maar mee uitput. Als je echt iets wilt zul je streng moeten zijn en kritisch moeten kijken naar je lifestyle.
Valkuil: niet 100% voor je doel gaan.

En nog een valkuil: geen duidelijke structuur of schema

Je wilt graag afvallen maar je bent ook druk. Werken, een studie, kinderen en/of vrienden. Gosh, en dan wil je ook nog eens bezig gaan zijn met afvallen. Hoe ga je dat in hemelsnaam in je overvolle agenda proppen?

Als je voor jezelf een doel stelt moet je ook beseffen dat er tijd gemaakt moet worden in je huidige schema. Een grote valkuil is dat er niet gekeken wordt naar de dagindeling. De kans is groot dat je het maar een aantal dagen volhoudt wanneer je geen ruimte maakt in je agenda. Eerder opstaan (hooray!), een andere hobby aan de kant schuiven of met de fiets naar het werk in plaats van met de auto.

Noteer in je agenda wanneer je gaat trainen, wanneer je bezig gaat zijn met je voeding (bijvoorbeeld mealpreppen) en wanneer je weegmomenten zijn. Je doel is nu een onderdeel in je leven en daar heb je tijd en ruimte voor nodig.
Valkuil: geen tijd vrijmaken voor je doel.

Geduld is een schone zaak

Afvallen moet altijd snel snel snel. Als er binnen een aantal dagen geen vooruitgang is dan “hoeft het al niet meer, want het gaat toch niet lukken!”
Geduld hebben is lastig, zeker als je zo graag wilt afvallen. Helaas gaat het niet zo snel. Daarnaast is ieder lichaam uniek, waardoor het verschilt wanneer je verandering gaat zien.

Geef niet op, geef jezelf echt voldoende tijd om af te vallen. Wie geduld heeft zal verder komen en zal worden beloond.
Valkuil: Geen geduld hebben en het opgeven.

1 Fout, 100 fouten

Het is vast heel herkenbaar: als je 1 fout hebt gemaakt dan kun je net zo goed 100 fouten maken. Als je 1 snoepje neemt dan kun je net zo goed 100 snoepjes opeten. Wij als mensen hebben onszelf gek gemaakt dat je met 1 fout meteen slecht bezig bent en dat je dus net zo goed “all the way” kunt gaan.

Zo werkt het natuurlijk niet. Als je de fout in gaat kun je accepteren dat een kleine fout te overzien is en mag je jezelf prijzen dat je sterk genoeg bent om dat foutje meteen te corrigeren. Mocht je toch 100 fouten maken, wees dan niet te streng voor jezelf! Ga niet compenseren, ga niet stressen of verdrietig zijn. Koppie omhoog, morgen een nieuwe dag! Van fouten leer je.
Valkuil: 1 fout worden 100 fouten

En de belangrijkste van alle valkuilen: de juiste mindset

Voordat je besluit om aan de slag te gaan is het handig om na te denken of “je er wel klaar voor bent.” Heb je voldoende rust in je leven om je doel te laten passen in je huidige agenda? Is er de mogelijkheid om tijd vrij te maken voor je doel?

Wanneer je net begint aan een nieuwe baan (stressvol) of wanneer je midden in een tentamenweek zit adviseer ik je om nog even te wachten.
Zijn er vervelende gebeurtenissen gaande in je privéleven of loop je al weken op je tandvlees? Dan is het van belang dat je eerst rust gaat creëren. Pas dan zul je écht klaar zijn om aan de slag te gaan. Dan kun je er 100% voor gaan!
Valkuil: Beginnen aan je doel wanneer het niet de juiste tijd is

Wanneer je gelukkig bent, plezier hebt en vooral jezelf de tijd gunt, zul je vanzelf de juiste paden bewandelen en de valkuilen kunnen herkennen.
Wees niet streng, geniet van het proces.

valkuilen

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek