Doelen stellen voor dummies 

cropped-Fotolia_129464862_XL

Doelen stellen zorgt voor ontwikkeling en progressie, ze zijn een soort stok achter de deur. Maar hoe stel je dan de juiste doelen op? Doelen die passen bij jou.

De eerste stap is het bepalen van wat jij belangrijk vindt in het leven. Waar wil je op focussen? Wil je aan het eind van het jaar een marathon rennen? Go for it! Afstuderen? Let’s go! Een wereldreis? Waar wacht je nog op?!

Dit zijn die 5 stappen

Stap 1 – doelen op papier

Zet je doelen op papier. Schrijf alles op wat er in je opkomt, van grote tot kleine doelen en zelfs die hele ambitieuze. Vervolgens ga je voor jezelf na welke doelen jou het meeste energie geven. Waar word jij vrolijk van? Welke doelen geven jou de energie om te knallen en zorgen ervoor dat je zit te springen op je stoel? Die doelen worden je focuspunt.

Stap 2 – kleine doelen

De volgende stap is het opbreken van deze grote doelen in kleine stukjes.
Is je hoofddoel die marathon? Dan breek je dat op in een reeks kleine doelen in de vorm van een trainingsschema, zodat je telkens in kleine stapjes toewerkt naar het eindpunt. Telkens heb je weer een motivatiemomentje als je een tussenstapje hebt bereikt. CHECK, vinkje! Vier je succes! En door!

Stap 3 – vier het!

Vier je succes? Ja dat is stap 3. Tijdens het werken aan je doelen is het belangrijk om telkens weer even terug te kijken naar waar je vandaan komt en hoever je dus al bent gekomen!  Welke stappen heb je al gezet om je einddoel te behalen? Vier deze stapjes, wees trots op jezelf en zorg dat je hier weer je energie uit haalt om verder te gaan.

En de laatste 2…

Stap 4 – tegenslagen

Tegenslagen zijn normaal, jup stap 4. Af en toe een stapje terug is echt geen drama, heel normaal zelfs. Ik kan heel streng zijn voor mezelf, vooral als ik mezelf grote doelen heb gesteld, en ga als een stoomtrein alsmaar door. Keihard werken en ik zet alles op alles om dat doel te bereiken. Ik vierde succes na succes en was mega gemotiveerd. Totdat het even allemaal niet meer zo lekker liep en ik ineens 2 stappen achteruit ging, in plaats van 3 naar voren. Hoe dan? Waarom? Ik ging toch zo lekker? Ik werk toch hard? Tja… that’s life. En heel normaal. Tegenslagen horen er nou eenmaal bij.

En eerlijk, hoe stom ze op dat moment ook voelen, achteraf gezien heeft het er alleen maar voor gezorgd dat we er nóg meer uit hebben gehaald dan vooraf gepland. Want die tegenslagen zorgen ervoor dat je opnieuw moet gaan nadenken over je doel en de weg die jij had uitgestippeld. Die weg ziet er ineens uit als een volgegroeide jungle met bomen, takken en levensgevaarlijke dieren. Beren op de weg, overal! Dus hup, change of plans! Een nieuwe weg, misschien wel een omweg, maar we komen er wel. En dat maakt je dus alleen maar sterker.

Stap 5 – deadlines

En dat brengt me bij het laatste punt, de deadline. Is het een doel met een harde deadline, zorg dan voor een goede planning. Een planning waar ruimte is om af en toe af te wijken van het plan en waarin tegenslagen zijn meegenomen. Dit zorgt ervoor dat je meer rust hebt, ook als het mis gaat. En ja, een goede planning zorgt er ook voor dat je tijd over hebt om af en toe die successen te vieren! Even terugblikken op hoever je al bent gekomen, geniet!

Dus ga jij voor die marathon? Go fo it! Hoe groot en hoe moeilijk het doel ook lijkt, uiteindelijk kom je er vanzelf.

Dit vind jij vast ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

  • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
  • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
  • Altijd een persoonlijk bericht
  • Kortingen en extra win-acties

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots