Zo kan jij je dromen aansturen

Hoe cool zou het zijn als je je eigen dromen zou kunnen sturen? Dan kan je jezelf wakker maken uit een nachtmerrie, de confrontatie aangaan met je diepste angsten of jezelf laten vliegen. Eerlijk is eerlijk: het vergt wel wat oefening, want het is dromen 2.0 ;-)

Lucide dromen

Een lucide droom is anders dan een normale droom. Het is een meer realistische droom, met een bepaalde mate van luciditeit: een heldere geest. Tijdens een lucide droom ben je je bewust van het feit dat je droomt. Bijvoorbeeld omdat je opeens kan vliegen en je dus beseft dat dit iets ‘geks’ is. Op het moment dat je je bewust bent van het feit dat je droomt, kan je dus je dromen sturen. Zo kan je dromen benutten om dingen te leren en ervaringen op te doen, die je overdag weer kunnen helpen. Bizar toch?

Oefening baart kunst

Stap 1: Hoe vaker jij je dromen herinnert, en hoe meer je oefent om je dromen te analyseren, hoe vaker je zult herkennen dat je in een lucide droom zit. Andersom werkt het ook: als jij je overdag regelmatig afvraagt of je droomt, dan neem je dit mee in je droom.

Stap 2: Je kent ‘m wel: “knijp me even”. Als je jezelf overdag knijpt om te checken of je droomt, dan neem je deze handeling mee in je droom. In je droom voel je je kneep niet, dus dan weet je dat je droomt. Ook ontbreekt in dromen logica en techniek. Zo kan je bijvoorbeeld wel op je telefoon kijken, maar dit is meer het idee van een telefoon. De telefoon werkt niet en ook kan je niet of moeizaam lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: de wijzers staan meestal stil. Zo kan je dus ook merken dat je droomt.

Dromen sturen

Ken je de film Inception nog? Daar gebruikten ze zo’n spinner om te controleren of ze in een droom zaten.

Stap 3: Vervolgens kan je je dromen gaan sturen door jezelf voor te bereiden voordat je gaat slapen. Je bedenkt dan op welke momenten in je droom je jezelf eraan wilt herinneren dat je droomt. Wil je bijvoorbeeld meer controle in een enge droom waarbij je achterna wordt gezeten door je creepy buurman, dan bedenk je wat je wilt doen. Dus: “Als ik weer achterna word gezeten door de buurman, dan herinner ik me er zelf aan dat ik droom.” En een stap verder “Dan draai ik me om en confronteer ik mijn buurman”.

Stap 4: Lucide blijven tijdens een droom kan nog best een uitdaging zijn. Als je te helder bent, kan je ook per ongeluk je droom afbreken. Ontspannen en je focussen op bepaalde specifieke aspecten uit je droom kunnen ervoor zorgen dat je je lucide droom verlengt.

Bewust zijn terwijl je slaapt, hoe gezond is dat?

Lucide dromen is een soort van mindfulness als je slaapt. Zolang je je droom niet als realiteit gaat zien, kan het hebben van lucide dromen geen kwaad en kan je het als tool gebruiken om dingen in het dagelijkse leven in een ander perspectief te zetten. Er is wel eens in twijfel gebracht hoe gezond het zou zijn om bewust en actief te zijn, terwijl slaap is bedoeld om te rusten, maar dat is inmiddels weerlegd omdat lucide dromen plaatsvinden tijdens je REM-slaap, waarbij je hersenen dus reeds actief zijn. Tip: dit artikel van NRC over dat lucide dromen je veel kunnen brengen in het ‘echte’ leven is mega interessant!

dromen sturen

Uit eigen ervaring

Ik heb het niet bewust getraind, maar ik heb toch ontdekt hoe ik bepaalde nare dromen kan controleren. Zo moet ik vaak plassen als ik slaap, maar word ik niet wakker. In mijn droom ga ik dan naar de wc, maar als ik merk dat ik na het plassen nog steeds moet plassen, weet ik dat ik in een droom zit. Ik maak mezelf dan wakker om echt naar de wc te gaan. Een andere droom van mij is dat mijn mond vol braaksel zit. Heel naar, het voelt als een soort behangplaksel en ik probeer het uit mijn mond te scheppen met mijn vingers. Ik weet inmiddels dat ik dit alleen droom als ik enorme dorst heb. In plaats van mezelf in die nare droom te laten dwalen, maak ik mezelf wakker en drink ik water.

Ben jij je in je droom bewust van het feit dat je slaapt en kan jij jouw dromen sturen? Ik ben benieuwd!

Bronnen: femkedegrijs.comharpersbazaar.comsolidewij.nlinslaap.nlgenerationm.be, nl.wikipedia.orgnewscientist.nlhelderdromen.nl

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek