blog

Een ochtendroutine van een harde werker

Ilse Weijer (28) is een echte doorpakker. Ze werkt 32 uur per week als HR-adviseur bij een ouderenzorginstelling in Noord-Nederland en is begonnen met promoveren, waar ze minstens 12 uur per week aan kwijt is. Door haar drukke schema plant ze haar sportmomenten zo veel mogelijk ‘s ochtends in. Ilse vertelt ons hoe het sporten in de ochtend haar het gevoel van kracht geeft.

Hi Ilse! Wanneer ben jij een ochtendroutine voor jezelf gaan creëren ?

Zo’n zeven jaren geleden ging mijn relatie uit, wat echt een keerpunt was. Doordat ik niet goed in mijn vel zat viel ik veel af. In die periode ben ik aan mezelf gaan werken en ben ik gestart met sporten. Mijn huisgenoot die destijds personal trainer was nodigde mij uit om af en toe met hem mee te trainen. In de eerste instantie waren dit bootcamplessen. Na 2 jaren opende hij een sportstudio en ben ik gestart met (personal) training om 07:00 ’s ochtends.

Zijn trainingen waren voor mij een stok achter de deur om mijn bed uit te komen. Door drie keer per week vroeg op te staan en te gaan sporten, voelde ik mezelf steeds sterker worden.  Elke training werd ik weer een beetje extra uitgedaagd door hem. Doordat de lessen in de ochtend al begonnen had ik de rest van de dag energie voor tien en ook nog eens zeeën van tijd over. Ik heb altijd naast mijn studie gewerkt, dan wel naast mijn werk gestudeerd. Dit was soms lastig te combineren, maar door de sportlessen om 7 uur kon ik met de extra tijd alles veel beter combineren. Het heeft niet lang geduurd of ik kon niet meer zonder sporten in de ochtend.

Sta je nu nog steeds drie ochtenden om 7 uur te trainen?

Door corona is er helaas heel wat voor mij veranderd. Ik woonde toen corona begon in maart in een studio van 20 vierkante meter. Deze studio werd in maart in één klap mijn slaapkamer, kantoor, woonkamer en sportschool. Het werd voor mij heel erg lastig om werk en privé gescheiden te houden deze periode. Daar kwam ook nog eens bij dat ik het liefste krachttraining met zware gewichten deed. Dat ik in eens moest squatten met mijn eigen lichaamsgewicht in plaats van met 40  kg aan gewichten in mijn nek, verpestte voor mij het voldane gevoel dat ik van het sporten altijd kreeg. 

Het sporten begon ik toen over te slaan en steeds vaker klapte ik mijn laptop ‘s ochtends meteen open. Uiteindelijk ging ik hierdoor minder goed in mijn vel zitten. Ik miste het energieke gevoel dat ik hiervoor altijd in de ochtenden had. Ik miste het sporten!

Hoe heb jij de draad weer opgepakt?

Ik ben in de eerste instantie alles stapje voor stapje weer gaan Ik ben in de eerste instantie alles stapje voor stapje weer gaan opbouwen. Zo ben ik begonnen met mijn voeding en ritme. Ik probeerde hoe dan ook tussen half 7 en 7 uur op te staan. Ik heb me erbij neergelegd dat even beuken in de sportschool er niet meer inzit, dus ben ik andere manieren gaan zoeken om te bewegen. Zo doe ik bijvoorbeeld HIIT work-outs en let ik meer op mijn stappen doel. Inmiddels doe ik ook weer een aantal dagen in de week aan Crossfit. 

Hoe ziet jou ochtendroutine er nu uit?

Ik zet mijn wekker tussen half 7 en 7 uur. Als mijn wekker gaat blijf ik nog even 5 minuten lichaam om echt wakker te worden. Mijn sportkleren liggen altijd al klaar naast mijn bed. Als ik in de ochtend twijfel om te gaan sporten, dan zie ik mijn sportoutfit al liggen en heb ik geen excuus meer. 

Vervolgens ga ik naar zolder om 5 tot 10 minuten even wat rekoefeningen te doen. Daarna doe ik een HIIT work-out of een krachttraining in de sportschool.  Afhankelijk van of ik wel of niet naar kantoor moet die dag eet ik mijn ontbijt op de bank of op kantoor. Ik ontbijt het liefste met wat kwark, gepofte tarwe en wat fruit. Rond 8 uur ben ik klaar om de dag te beginnen! 

Ik merk dat ik bewegen in de ochtend echt nodig heb. Ik ben best druk door mijn werk en het promotietraject waar ik in zit. Het sporten en vroege opstaan geven mij kracht en energie om alles uit mijn dag te halen. 

Bedankt Ilse voor je inspirerende verhaal! Wil je meer ochtendroutines lezen? Kijk dan eens bij deze andere interviews op ‘wakker worden met…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: