5 soorten eiwitten – wat zijn het?

eiwitten shakes body en fit shop

Ik krijg veel vragen over mijn eiwitshakes. Er zijn zoveel soorten eiwitshakes, dat het soms lastig is te weten welke handig voor jou is. Daar help ik je graag bij verder.
Eiwitshakes kun je gebruiken voor je dagelijkse hoeveelheid inname aan eiwitten. Vooral voor krachtsporters zoals ik (jaaaa man, ik vind dat ik daar écht wel onder val hihi), heb je voldoende eiwitten nodig. Dan is het heel handig om dit uit een eiwitshake te halen. In een eiwitshake kan namelijk behoorlijk veel aan eiwitten zitten, zonder dat ze andere voedingswaarden bevatten zoals koolhydraten of vetten.

Voor spiergroei heb je eiwitten nodig. Neem je te weinig, dan kunnen je spieren niet herstellen.
Dat willen we natuurlijk niet 😉

Tool

Als krachtsporter heb je tussen de 1,8 en 2,5 gram per kilo lichaamsgewicht nodig. Wel wil ik je zeggen dat het natuurlijk enorm verschilt per persoon. Ieder lichaam is uniek. De één heeft meer eiwitten nodig dan de ander. Het is natuurlijk ook altijd lastig om te bepalen wat er onder “krachtsport” valt. Zo heeft een bodybuilder altijd meer eiwitten nodig dan iemand die 2 à 3 keer per week (zwaar) traint.

Meest bekende eiwitten

Toen ik mijn zoektocht begon naar het vinden van de juiste eiwitshake werd ik duizelig.
Er zijn honderden soorten eiwitshakes. Moeilijke namen en termen waar ik nog nooit van gehoord had. Dan snapte ik ook nog eens niet het verschil tussen de soorten eiwitshakes én welke ik het beste kon nemen. Je had vast ook al ontdekt dat er ook nog honderden smaken zijn én naast eiwitshakes ook andere producten zoals repen, chips (ja for real, eiwit-chips) enzovoort. No stress, hieronder de vijf meest voorkomende eiwitshakes. Ik bestel ze bij Body&Fit.

 1. Whey
  Whey is de meest bekende van allemaal en komt voort uit melk. Het wordt snel in het lichaam opgenomen.Wanneer melk wordt omgezet in kaas, wordt er een scheiding gemaakt in whey.
 2. Whey isolaat
  Het eiwitpercentage van whey isolaat ligt enorm hoog. Dit is de meest pure vorm van whey. Aangezien dit hetzelfde proces heeft als hierboven, maar dan nog meer een scheiding krijgt om alleen de pure eiwitten te pakken, is whey isolaat duurder dan whey.
 3. Caseïne
  Ook caseïne komt voort uit melk. In dit eiwit zitten langere aminozuurketens (huh wat?), maar dit houdt in dat het lichaam langer bezig is om deze eiwitten op te nemen. Daarom wordt caseïne vaak in de avond genomen, zodat je lichaam zich tijdens het slapen bezig kan houden met spieropbouw.
 4. Micellar Caseïne
  Micellar Caseïne ontstaat wanneer de caseïne in de melk gescheiden wordt van vet, lactose en wey. Het is vrij klonterig en lost niet snel op. Het blijft ongeveer 6-8 uur aanwezig in je lichaam.
 5. Plantaardige eiwitten
  Krijg je last van je darmen van bovenstaande eiwitshakes? Wellicht kun je dan eens natuurlijke eiwitshakes gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan soja-, rijst– of hennep eiwitshakes. Houd er wel rekening mee dat hier altijd meer voedingswaarden in zitten.

Waar begin je?

Het is wellicht handig om te kijken hoeveel eiwitten je al binnenkrijgt. Bekijk je dagmenu eens. Eet je veel kwark? vlees, vis? Hoe vaak sport je en neem je op sportdagen meer eiwitten dan normaal?
Bekijk hier eens in welke categorie sporter je valt. Nogmaals, er is onwijs veel theorie over hoeveel eiwitten je nou moet nemen. Neem een gemiddelde en probeer het een maand uit. Juist door het te proberen, ontdek je gaandeweg hoeveel gram eiwitten voor jou goed is. Zo’n lifestyle heet niet voor niets een healthy journey. 😉
Bekijk daarna welk soort eiwitshake het beste bij je past. Body&Fit heeft onwijs veel soorten smaken. En als je niet kunt kiezen, zoals ik, dan kun je ook een pakketje bestellen met verschillende soorten smaken.

Welke eiwitshakes gebruik ik?

Zelf gebruik ik whey isolaat en micellar caseïne.
In whey isolaat zitten dus meer eiwitten dan in whey. Dit kan ik goed gebruiken in de ochtend als ik ga knallen in de gym. Ik neem 1 scoop (28 gram) whey isolaat tijdens mijn ontbijt en 1 scoop whey isolaat na mijn training.

Micellar caseïne neem ik voor het slapen gaan. Zo kan mijn lichaam de hele nacht bezig zijn met het herstellen van mijn spieren. Aangezien ik elke dag zwaar train, is dit essentieel.

Hopelijk heb ik je zo een beetje wegwijs gemaakt 🙂

Dit vind jij vast ook leuk:

15 Responses to “5 soorten eiwitten – wat zijn het?”

Avatar

februari 01, 2016 at 7:18 pm, Josanne said:

Handig, dankjewel!

Reply

Avatar

februari 02, 2016 at 8:31 am, Corine said:

Thnxs voor de info!

Reply

Avatar

februari 02, 2016 at 8:53 am, Pim said:

Thnx, supergoeie blog!

@Priscilla, welke van QNT gebruik jij dan?

Reply

Avatar

februari 02, 2016 at 9:46 am, Diane said:

En als je die shakes echt niet naar binnen krijgt.. De geur alleen al. Al zoveel smaken geprobeerd maar krijg het gewoon niet weg. Tips voor andere oplossingen?

Reply

Avatar

februari 02, 2016 at 10:33 am, Timo said:

@Priscilla Dit zijn resultaten van meer dan een jaar geleden. Sindsdien updaten ze (volgens mij) elke maand hun labtesten. Ik ben een PT en dit is mijn go-to shake als mensen mij om advies vragen.

@Diane

Je kunt ze verwerken in een smoothie? Gewoon wat fruit + naturel smaak proteine en alles in een blender gooien. Zo krijg je op een lekkere manier je eiwitten binnen.

Reply

Avatar

februari 02, 2016 at 4:05 pm, Ann said:

Fijne uitleg, dank je wel!

Reply

Avatar

februari 04, 2016 at 9:02 am, Jan said:

De meest pure (zuivere) vorm van whey is hydrolaat (tweevoudige bewerking i.t.t. isolaat met een enkelvoudige). Ik vraag me alleen af wat de zin is om te spreken van een “pure” whey als je vervolgens kijkt naar de chemische ‘vervuiling’ die B&F toevoegt aan de pot. Goedkoop is het zeker, maar als je er zoveel van gebruikt als jij dat doet, dan zou een natuurlijker vorm van eiwitten misschien beter voor je lijf kunnen zijn.

Reply

Avatar

februari 04, 2016 at 9:39 am, Jan said:

@Timo: Als je op supplementlabtest kijkt zijn er ook nog recente testen geweest, december 2015 waar ze weer de waardes op het etiket niet haalden. En dat zij zelf labtesten publiceren zegt niets, dat is net als de slager die zijn eigen vlees keurt.

Reply

Avatar

februari 11, 2016 at 9:39 pm, Herman said:

Thanks voor de uitleg….

Reply

Avatar

maart 25, 2016 at 8:40 am, John V. said:

Denk eerst nog maar eens na voor je B&F eiwit gebruikt: http://www.supplementlabtest.com/

Reply

Avatar

maart 25, 2016 at 5:52 pm, Carrigaline said:

Wat ik me altijd afvraag is waarmee je proteinepoeder mengt zodat het een beetje smaakt? Zowel in het eten als in een shake..

Reply

Avatar

maart 25, 2016 at 9:21 pm, Ray said:

Lienke erg handig.!!

Reply

Avatar

maart 27, 2016 at 12:56 am, Maaike said:

Kan je misschien toelichten waarom bepaalde eiwitpoeders van invloed zijn op PDS? Sinds ik eiwitpoeders gebruik zijn mijn klachten enorm toegenomen en ik weet niet precies waar dat aan ligt… Dank!

Reply

Avatar

maart 29, 2016 at 12:38 pm, Jan said:

Het zou goed kunnen dat je lactose-intolerant ben. Zoek maar eens op Google naar de kenmerken en of deze op jou van toepassing zijn. Je zou eens een tijdje kunnen minder met dierlijke eiwitten (ook de whey shakes) en plantaardige eiwitten/shakes kunnen proberen om te zien of er verbetering is.

Reply

Avatar

juni 09, 2016 at 11:19 pm, Erik said:

En qua trainen hoeveel oefeningen, herhalingen en sets tijdens cutten? en doe je ook Cardio erbij?

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

 • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
 • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
 • Altijd een persoonlijk bericht
 • Kortingen en extra win-acties

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots