5 soorten eiwitten – wat zijn het?

Ik krijg veel vragen over mijn eiwitshakes. Er zijn zoveel soorten eiwitshakes, dat het soms lastig is te weten welke handig voor jou is. Daar help ik je graag bij verder.
Eiwitshakes kun je gebruiken voor je dagelijkse hoeveelheid inname aan eiwitten. Vooral voor krachtsporters zoals ik (jaaaa man, ik vind dat ik daar écht wel onder val hihi), heb je voldoende eiwitten nodig. Dan is het heel handig om dit uit een eiwitshake te halen. In een eiwitshake kan namelijk behoorlijk veel aan eiwitten zitten, zonder dat ze andere voedingswaarden bevatten zoals koolhydraten of vetten.

Voor spiergroei heb je eiwitten nodig. Neem je te weinig, dan kunnen je spieren niet herstellen.
Dat willen we natuurlijk niet ;-)

Tool

Als krachtsporter heb je tussen de 1,8 en 2,5 gram per kilo lichaamsgewicht nodig. Wel wil ik je zeggen dat het natuurlijk enorm verschilt per persoon. Ieder lichaam is uniek. De één heeft meer eiwitten nodig dan de ander. Het is natuurlijk ook altijd lastig om te bepalen wat er onder “krachtsport” valt. Zo heeft een bodybuilder altijd meer eiwitten nodig dan iemand die 2 à 3 keer per week (zwaar) traint.

Meest bekende eiwitten

Toen ik mijn zoektocht begon naar het vinden van de juiste eiwitshake werd ik duizelig.
Er zijn honderden soorten eiwitshakes. Moeilijke namen en termen waar ik nog nooit van gehoord had. Dan snapte ik ook nog eens niet het verschil tussen de soorten eiwitshakes én welke ik het beste kon nemen. Daarnaast had je vast ook al ontdekt dat er naast nog honderden smaken aan eiwitshakes ook andere producten vol eiwitten zitten zoals repen, cookies, brownies enzovoort. Hier vind je al mijn favoriete eiwitsnacks.

Anyways, weer terug naar die eiwitshakes. Hieronder heb ik de vijf meest voorkomende eiwitshakes voor je op een rijtje gezet. Ik bestel ze bij Myprotein.

 1. Whey
  Whey is de meest bekende van allemaal en komt voort uit melk. Het wordt snel in het lichaam opgenomen.Wanneer melk wordt omgezet in kaas, wordt er een scheiding gemaakt in whey.
 2. Whey isolaat
  Het eiwitpercentage van whey isolaat ligt enorm hoog. Dit is de meest pure vorm van whey. Aangezien dit hetzelfde proces heeft als hierboven, maar dan nog meer een scheiding krijgt om alleen de pure eiwitten te pakken, is whey isolaat duurder dan whey.
 3. Caseïne
  Ook caseïne komt voort uit melk. In dit eiwit zitten langere aminozuurketens (huh wat?), maar dit houdt in dat het lichaam langer bezig is om deze eiwitten op te nemen. Daarom wordt caseïne vaak in de avond genomen, zodat je lichaam zich tijdens het slapen bezig kan houden met spieropbouw.
 4. Micellar Caseïne
  Micellar Caseïne ontstaat wanneer de caseïne in de melk gescheiden wordt van vet, lactose en wey. Het is vrij klonterig en lost niet snel op. Het blijft ongeveer 6-8 uur aanwezig in je lichaam.
 5. Plantaardige eiwitten
  Krijg je last van je darmen van bovenstaande eiwitshakes? Wellicht kun je dan eens natuurlijke eiwitshakes gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan soja-, rijst– of hennep eiwitshakes. Houd er wel rekening mee dat hier altijd meer voedingswaarden in zitten.

Waar begin je?

Het is wellicht handig om te kijken hoeveel eiwitten je al binnenkrijgt. Bekijk je dagmenu eens. Eet je veel kwark? vlees, vis? Hoe vaak sport je en neem je op sportdagen meer eiwitten dan normaal?
Bekijk hier eens in welke categorie sporter je valt. Nogmaals, er is onwijs veel theorie over hoeveel eiwitten je nou moet nemen. Neem een gemiddelde en probeer het een maand uit. Juist door het te proberen, ontdek je gaandeweg hoeveel gram eiwitten voor jou goed is. Zo’n lifestyle heet niet voor niets een healthy journey. ;-)
Bekijk daarna welk soort eiwitshake het beste bij je past. Myprotein heeft onwijs veel soorten smaken. En als je niet kunt kiezen, zoals ik, dan kun je ook samples bestellen met verschillende soorten smaken.

Welke eiwitshakes gebruik ik?

Zelf gebruik ik whey isolaat en micellar caseïne, maar wissel ik dit ook af met mijn vegan box.
In whey isolaat zitten dus meer eiwitten dan in whey. Dit kan ik goed gebruiken in de ochtend als ik ga knallen in de gym. Ik neem 1 scoop (28 gram) whey isolaat tijdens mijn ontbijt en 1 scoop whey isolaat na mijn training.

Micellar caseïne neem ik voor het slapen gaan. Zo kan mijn lichaam de hele nacht bezig zijn met het herstellen van mijn spieren. Aangezien ik elke dag zwaar train, is dit essentieel.

Hopelijk heb ik je zo een beetje wegwijs gemaakt :)

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 1. En als je die shakes echt niet naar binnen krijgt.. De geur alleen al. Al zoveel smaken geprobeerd maar krijg het gewoon niet weg. Tips voor andere oplossingen?

 2. @Priscilla Dit zijn resultaten van meer dan een jaar geleden. Sindsdien updaten ze (volgens mij) elke maand hun labtesten. Ik ben een PT en dit is mijn go-to shake als mensen mij om advies vragen.

  @Diane

  Je kunt ze verwerken in een smoothie? Gewoon wat fruit + naturel smaak proteine en alles in een blender gooien. Zo krijg je op een lekkere manier je eiwitten binnen.

 3. De meest pure (zuivere) vorm van whey is hydrolaat (tweevoudige bewerking i.t.t. isolaat met een enkelvoudige). Ik vraag me alleen af wat de zin is om te spreken van een “pure” whey als je vervolgens kijkt naar de chemische ‘vervuiling’ die B&F toevoegt aan de pot. Goedkoop is het zeker, maar als je er zoveel van gebruikt als jij dat doet, dan zou een natuurlijker vorm van eiwitten misschien beter voor je lijf kunnen zijn.

 4. @Timo: Als je op supplementlabtest kijkt zijn er ook nog recente testen geweest, december 2015 waar ze weer de waardes op het etiket niet haalden. En dat zij zelf labtesten publiceren zegt niets, dat is net als de slager die zijn eigen vlees keurt.

 5. Wat ik me altijd afvraag is waarmee je proteinepoeder mengt zodat het een beetje smaakt? Zowel in het eten als in een shake..

 6. Kan je misschien toelichten waarom bepaalde eiwitpoeders van invloed zijn op PDS? Sinds ik eiwitpoeders gebruik zijn mijn klachten enorm toegenomen en ik weet niet precies waar dat aan ligt… Dank!

 7. Het zou goed kunnen dat je lactose-intolerant ben. Zoek maar eens op Google naar de kenmerken en of deze op jou van toepassing zijn. Je zou eens een tijdje kunnen minder met dierlijke eiwitten (ook de whey shakes) en plantaardige eiwitten/shakes kunnen proberen om te zien of er verbetering is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search