2
Werk aan je persoonlijke ontwikkeling by Lienke

Ga e-waste tegen met je eigen telefoon

In de afgelopen tien jaar zijn er meer dan 7 biljoen smartphones geproduceerd. Ik heb zelf nog ergens vier mobieltjes zwerven, niet wetend wat dit voor invloed kan hebben op het milieu. Want uiteindelijk komt je smartphone terecht op een vuilnisbelt in Afrika of Azië en dat is allesbehalve gezond.  Wist je namelijk

… dat er in smartphones onderdelen zitten die onwijs slecht zijn voor het milieu? Vast wel, want ik mag hopen dat je ook geen andere apparatuur zomaar bij het vuil gooit. Doordat miljoenen smartphones op die vuilnisbelten belanden is er -houd je vast- 48 miljoen ton e-waste per jaar. Daar merken wij wellicht in Nederland nog weinig van, maar dat zal niet lang meer duren. Daarom wil ik mij inzetten om mensen na te laten denken over wat je met je mobiele telefoon doet.

Closing the Loop

Closing the Loop is een organisatie die zich inzet om e-waste tegen te gaan.  Samen met lokale partners in Afrika en Azië zorgen zij ervoor dat de metalen die worden gewonnen voor de productie van één nieuwe mobiele telefoon worden gecompenseerd door één ‘afvaltelefoon’ te verzamelen en te recyclen. Oftewel: dat alle e-waste steeds vaker ook daar, waar het allemaal terecht komt, op een veilige manier wordt gerecycled.

Dit wist ik dus niet hè

Een gerecyclede telefoon is uiteindelijk rond 70 cent per telefoon waard. De gerecyclede materialen bestaan voor 85% uit goud, 4% uit koper, 4% uit palladium en 7% uit zilver. Dus als je ervoor zorgt dat je zelf minder e-waste veroorzaakt, zorgt dat er ook nog voor dat we onwijs nuttige materialen kunnen hergebruiken.
We hebben sinds 2007 inmiddels rond 968 TWh gebruikt (is energie) voor smartphones. Net zoveel als nodig is om bijvoorbeeld India een jaar lang van energie te voorzien. Als je daar goed over nadenkt dan betekent dat dus dat we sinds 2007 wel heel erg veel energie gebruiken voor onze smartphones, eigenlijk wel een beetje toooo much. Zelfs mijn kleine nichtje heeft al een smartphone!

 

The world is crying

Top… ik gebruik mijn telefoon gemiddeld zo’n 4 uur per dag. I know, dit kan best een beetje minder. I am still learning. Dat betekent dat ik veel energie gebruik (alhoewel ik met alleen mezelf nooit India kan vullen natuurlijk) en daarom wil ik wel kijken wat ik kan doen om enigszins rekening te houden met het milieu. Zelf heb ik T-Mobile als provider. Eigenlijk al meer dan vijf jaar en nu ben ik meer happy dan ooit want… T-Mobile is de allereerste telecomaanbieder die samen met  Closing the Loop aan de Recycle Deal doet.

Ook T-Mobile wil dat er minder e-waste komt en, dit klinkt wellicht dubbel, als jij een telefoon koopt, zorg er dan wel voor dat je ook denkt aan de e-waste van je oude telefoon #85%gold.
Jouw verantwoordelijkheid stopt pas aan het eind van de levensduur van een toestel, wanneer grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden.

De Recycle Deal is simpel

Met de Recycle Deal koop je als klant de nieuwste smartphone en draag je tegelijkertijd bij aan het reduceren van e-waste. Met de Recycle Deal draag je dus als consument een steentje bij aan het milieu en daar krijg je ook nog eens korting mee. Je verkoopt het toestel aan het einde van het abonnement terug tegen een vooraf vastgestelde waarde en laat daarna het toestel duurzaam recyclen of hergebruiken. Die waarde ontvang je niet in één keer terug bij het terugverkopen, maar als een korting op je maandbedrag gedurende de looptijd van je contract. Je kan er ook voor kiezen het toestel te houden. In dat geval betaal je de ontvangen korting terug. Meer informatie over de Recycle Deal vind je via deze link.

Kleine moeite, grote bijdrage

Bewustwording van het bestaan van e-waste is al stap één. Ik voelde me best dommig toen T-Mobile hierover vertelde en ik er niets vanaf wist. Maar stap één is gezet. Denk altijd na over wat je met je smartphone doet of überhaupt met elektronica. Bij interesse, lees in Closing the Loop wat ze allemaal doen en hoe jij je hiervoor kunt inzetten. Bekijk eens of de Recycle Deal iets voor jou is!

Liefs, Lienke

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met T-Mobile. Uiteraard heb ik deze blog alleen gemaakt omdat ik 100% achter de Recycle Deal sta én ik al jaren T-Mobile als provider heb. Meer vragen? Stuur me gerust een mail op lienke@deargoodmorning.com.

Gebruikte bronnen
https://www.greenpeace.org/usa/research/from-smart-to-senseless-the-global-impact-of-ten-years-of-smartphones/
https://www.t-mobile.nl/recycledeal
http://www.closingtheloop.eu/our-services/reuse
presentatie van Niels Hazekamp – Closing the Loop

 

 

2 Responses to “Ga e-waste tegen met je eigen telefoon”

augustus 22, 2018 at 12:49 pm, Ilse said:

Heb je ook een tip waar ik mn oude telefooon kan inleveren? Bij welke bedrijven of organisaties ofzo?

Reply

augustus 22, 2018 at 2:44 pm, Lienke said:

Goeie! ik heb de vraag direct bij T-mobile neergelegd!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF
Je mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. Meer info vind je bij mijn privacybeleid.