blog

Geen gemaar! Zo kun je omdenken!

Geen zin om te sporten? Iedereen heeft wel eens zo’n dag waarop je jezelf niet van de bank kunt slepen. Je wilt sporten, maar een stemmetje in je hoofd verzint 101 smoesjes. Hoe kom je daar vanaf? Geen gemaar! Wij helpen je in deze blog door een aantal ‘ja, maar’s’ te weerleggen zodat jij deze in ieder geval niet gaat gebruiken en vertellen je hoe je dit zelf ook kan doen.

… maar ik heb geen tijd

Geen tijd hebben om te sporten. Ik vind het een slap excuus. Want tijd kun je maken. Het is een kwestie van keuzes maken en dat kan nog wel eens lastig zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen op de wereld precies dezelfde uren heeft in een dag. Ik heb niet meer of minder uren te besteden dan jij. Dan is die flauwekul meteen van tafel geschoven.

Sporten kan altijd, het heeft alleen te maken met prioriteiten stellen. Want als je écht iets wilt, dan is er altijd tijd. Het heeft dus niet zozeer te maken met “waar moet ik de tijd vandaan halen”, maar meer met het besef dat jij je dagen anders moet gaan indelen. Je moet de knop omzetten die jou motiveert om te gaan sporten zodat je er tijd voor gaat maken. Hierbij helpt het ook enorm om dit van tevoren te plannen in een journal. Al is het maar 5 minuten, kijk wat bij jou past! Geen gemaar!

… maar het is koud buiten

Ook dit is een veel voorkomende ‘ja maar’, en begrijpelijk, want in ons koude kikkerlandje is het nou eenmaal vaak koud. Of nog erger, het regent. Heb je net met je goede gedrag bedacht om morgenochtend te gaan hardlopen, regent het. Bluh!! Balen!

Maar wist je dat het goed is voor je vetverbranding om in de kou te sporten? Je verbrandt namelijk veel meer calorieën! Of dit nou in de winter is of op een afgekoelde zomeravond, dat maakt niets uit. Wel is het goed om te weten dat het dus heel gezond is om in de winter lekker naar buiten te gaan om te sporten.

Geen gemaar! Niet nadenken, gewoon doen! Denk aan de beloning die je jezelf daarna geeft, een warme douche of een heerlijk kopje thee. Heb je echt veel moeite met regen en kou? Pas dan je workout aan naar een home workout, als je maar beweegt en de ochtend voor jezelf pakt.

… maar mijn bed ligt zo lekker

We weten ondertussen dat slaap enorm belangrijk is. En er is toch ook niks fijners dan heerlijk in je eigen knusse bed wakker worden? Maar bedenk hoe trots jij op jezelf kan zijn als je toch uit bed springt voor een energieke ochtend en dan vanavond weer voldaan in je bed kan liggen.

De 15 seconden regel is een echte gamechanger. Deze regel staat ervoor dat je binnen 15 seconden je bed uitspringt, je licht aandoet en je sportkleding aantrekt. De tijd gaat in zodra jij je wekker hebt uitgezet, zodat je niet per ongeluk nog even verder kan snoozen. Elke dag is het weer een race, maar dit werkt onwijs goed om snel uit je bed te komen.

… maar ik heb geen zin

De ene keer heb jij meer zin om te sporten dan de andere keer. Geen zorgen, we begrijpen je! Het is een kunst om dan toch te gaan, zonder nadenken en geen gemaar!

Zorg ervoor dat je altijd een doel hebt. Een hardloopwedstrijd, 5 kilo afvallen of een triatlon. Zorg ervoor dat je weet waarvoor je traint. De enige die je ermee hebt als je niet gaat, ben je zelf. Dus hup hup, de deur uit!

Omdenken zodat jij geen gemaar meer hebt

Zit je wel eens vloekend op de fiets omdat de weergoden hebben bedacht dat het tijd was voor een fikse regenbui? Dat balen hierover verspilde energie is, zal je niet verbazen. Toch doen we het maar al te vaak. We balen dat de trein later is dan gepland, we balen van het weer, we balen dat we geen tijd hebben om te sporten. Je kwijnt langzaam weg in een hoekje als een slachtoffer.

Maar wat nou als je je focust op de dingen die je wél zelf in de hand hebt? Bijvoorbeeld: als je meedoet aan een hardloopwedstrijd en het je doel is om een PR te lopen, kun je behoorlijk teleurgesteld raken (en dus negatief en chagrijnig). Je hebt namelijk geen controle over de omstandigheden van de wedstrijd. Als het je doel is om zo goed mogelijk te rennen, dan kom je altijd met een glimlach over de finish.

Jouw excuus mag er wel zijn, maar soms kan het enorm helpen om dit in perspectief te plaatsen. Je kunt je realiteit ombuigen door middel van omdenken! Je kunt bijvoorbeeld jezelf de volgende vragen stellen:

♦ Is mijn excuus over een jaar nog steeds belangrijk?
♦ Zijn er mensenlevens van afhankelijk?
♦ Is dit echt zo belangrijk dat ik bereid ben mijn geluk in dit moment ervoor op te offeren?
♦ Wat zou jij tegen je vriend zeggen als dit hem overkomt?

Geen gemaar! Niet nadenken, maar gewoon doen! In de leukste ochtend community van Nederland helpen we je om de ochtend voor jezelf te pakken en in de maand januari te focussen op het thema: GEEN GEMAAR!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: