0
Behaalde doelen dankzij de ochtend by Ana Lopez Swinkels

Dankzij de ochtenden geen slaapverlamming meer

Ik vroeg mijn freelance bloggers eens om na te denken over hun ochtend. Want wat is er veranderd in hun leven dankzij de ochtend? Dit keer Ana die voor het eerst daar over nadacht! Zij was namelijk niet altijd een ochtendpersoon. Noch een avondpersoon for that matter.

Slaapverlamming

Ik was ‘gewoon’ een student met een bijbaan in de horeca. Ik trok het wel slechter dan anderen, maar ik dacht gewoon dat ik iemand was die veel slaap nodig had. Regelmatig maakte ik gebruik van powernaps. Toch vond ik dit niet altijd even chill, want als ik ’s middags slaap dan heb ik last van slaapverlamming. Heel lang wist ik niet wat het was, maar toen ik dokter Google er even bij haalde vielen heel veel dingen op hun plek: ik heb een milde vorm van narcolepsie.

Narcolepsie is de slaapstoornis die bekend is doordat sommige mensen die dit hebben midden in een conversatie in slaap kunnen vallen. Zo erg heb ik het niet hoor. Dit is overigens mijn eigen diagnose, maar ik herkende me in heel veel symptomen, waarvan slaapverlamming er dus één is. Wat er gebeurt is, dat je hersenen wakker worden, maar je lichaam nog slaapt. Je wilt bewegen maar dat kan dus niet. Het is een soort van gekke staat van wakker zijn en slapen. Dat is geen fijn gevoel, zoals je wel begrijpt.

slaapverlamming, Ana, narcolepsie, ochtend, ritme

Regelmaat is the key

De zelfhulptips die ik vond waren eenduidig: je hebt regelmaat nodig. Als ik iets niet had in die periode, was het wel regelmaat. Pas toen ik begon met mijn eerste baan, begon ik een vast ritme te krijgen. In de weekenden ontregelde het echter nog te vaak, met knikkebollen tijdens vergadering als gevolg (ja echt, heel gênant).

Daarnaast wilde ik het sporten structureel in mijn volle agenda fietsen. Dat ik sporten dan soms verkoos boven een gezellig vriendinnenavondje werd me niet altijd in dank afgenomen. Maar eerlijk: ik vond het zelf ook niet leuk om dingen te missen.

slaapverlamming, Ana, narcolepsie, ochtend, ritme

De ochtend als oplossing

Dit was het moment waarop ik dacht dat sporten in de ochtend misschien wel eens dé uitkomst zou kunnen zijn. En opeens had ik niet 3 avonden maar 7 ochtenden ter beschikking. Hoe chill is dat? Ik had inmiddels door dat het hebben van een vast ritme en regelmaat écht bij mij paste, dus toen ik eenmaal ’s ochtends de wekker eerder ging zetten, deed ik dat niet voor 1 of 2 ochtenden. Nee, de ochtend werd echt mijn ‘ding’. Nooit meer “geen tijd hebben om te sporten” als smoes kunnen gebruiken, wat een cadeau!

Zeker toen ik in de winter ging trainen voor een halve marathon en het na het werk al vroeg donker was, was de ochtend een uitkomst. Of ik ging vroeg naar mijn werk, om rond 16.00 uur thuis te kunnen zijn en nog een beetje daglicht mee te pakken.

slaapverlamming, Ana, narcolepsie, ochtend, ritme

Geen gevecht met de wekker

Ik heb in de ochtend heel veel meer energie dan in de avond. In de avond sporten is al helemaal niet aan mij besteed. Als ik een keer vroeg ergens moet zijn, zet ik gerust mijn wekker nog wat eerder als ik wil sporten. In het weekend zet ik ‘m soms iets later als ik de avond daarvoor later in bed lig. Maar ook daar probeer ik schommelingen te voorkomen. Ja, dat voelt soms saai. Maar fysiek en met mijn slaapstoornis merk ik dat dat echt het allerfijnste is. Bovendien is de wekker vroeg zetten iets waar ik in het begin aan moest wennen. Door het elke dag te doen, was het niet langer een gevecht.

Dankzij de ochtend heb ik meer energie en daardoor ook waardevolle tijd in mijn dag gekregen. Ik heb nu bijna nooit meer last van slaapverlamming, want ik heb een routine gevonden die werkt voor mij. De ochtend is van mij, onafhankelijk van waar of met wie ik ben. En dat is dus iets om super dankbaar voor te zijn!

Nu ben ik natuurlijk benieuwd, heb jij wel eens slaapverlamming ervaren? Of last van narcolepsie?

Liefs, Ana

Foto’s: David Stegenga

Dit vind jij vast ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF
Je mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. Meer info vind je bij mijn privacybeleid.