Geen tijd om te sporten? Lees dan even dit!

Geen tijd om te sporten. Ik vind het een slap excuus. Ik leg je uit waarom bewegen zo belangrijk is en wat we onder bewegen verstaan. En verder geef ik je 4 tips en de link naar een HIIT workout om aan de slag te gaan. Want is “geen tijd hebben” wel de echte reden?

Waarom zouden we moeten bewegen?

Bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Het is aangetoond dat regelmatig bewegen de kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, psychische klachten en dementie verkleint. Bewegen kan ook helpen om de spieren en botten sterker te maken en het lichaamsgewicht op peil te houden.

Bewegen kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen of een vechtsport. Het is aanbevolen om minimaal 2,5 uur per week actief te bewegen en deze tijd te verdelen over meerdere dagen. Actief bewegen betekent dat het hart sneller gaat kloppen en de ademhaling versnelt, zoals tijdens wandelen of fietsen. Het is ook belangrijk om de spieren en botten sterker te maken door middel van oefeningen of krachttraining. En wat is nou 2,5 uur per week? Ook hier geldt: geen tijd om te sporten? Onzin!

Het is niet aanbevolen om langdurig stil te zitten, omdat dit de kans op ziektes verhoogt. Probeer daarom zo veel mogelijk momenten te vinden om te bewegen, zoals het nemen van de trap in plaats van de lift, een korte wandeling maken tijdens de pauze op het werk of staan tijdens een vergadering.

Geen tijd om te sporten?

In mijn vorige blog, “de grootste valkuilen“, heb ik aangeven dat het missen van een schema en duidelijke structuur één van de grootste valkuilen is. Als je bijvoorbeeld wilt beginnen met sporten worden de tijd en de ruimte om deze activiteiten te kunnen doen vaak over het hoofd gezien. Want tijd kun je maken. Het is een kwestie van keuzes maken en dat kan nog wel eens lastig zijn.

Jij: “Ik heb echt geen tijd om te sporten!”
Ik: “Wacht maar, ik maak tijd voor je!”

Here we go!!

Je maakt tijd voor iets dat je graag wilt doen

Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen op de wereld precies dezelfde uren heeft in een dag. Ik heb niet meer of minder uur te besteden dan jij. Dan is die flauwekul meteen van tafel geschoven.

Sporten kan altijd, het heeft alleen te maken met prioriteiten stellen.
Want als je écht iets wilt, dan is er altijd tijd. Het heeft dus niet zozeer te maken met “waar moet ik de tijd vandaan halen”, maar meer met het besef dat jij je dagen anders moet gaan indelen. Je moet die knop omzetten die jou motiveert om te gaan sporten, zodat je er tijd voor gaat maken. Dus geen tijd om te sporten is flauwekul 😜

Tijd maak je vrij voor dingen die je leuk vindt.
Dus eigenlijk is dat gelijk tip 1: zorg dat je het leuk gaat vinden. Dan is de tijd er ineens wel.

Sporten is bewegen en dat kan dus van alles zijn

Dan wil ik eens met je gaan kijken naar het woordje sporten. Sporten is namelijk een groot woord. Een lastig begrip. Want wanneer sport je? Is wandelen een sport? Valt de hond uitlaten ook onder sporten?

Iedere vorm van beweging kun je als sport gaan zien. Zo merk je gelijk dat het een stuk gemakkelijker wordt om aan de slag te gaan.
Een rondje hardlopen kun je al in 25 minuten doen, een HIIT workout in 7 minuten (ken je de 7 min HIIT workouts?) en een training in 50 minuten.

Tegenwoordig maak ik mijn afspraken met vrienden in het park met een bak koffie in de hand. We lopen dan al snel anderhalf uur kletsend door de natuur in plaats van stil te zitten in een koffietentje. Win win.

geen tijd om te sporten

Verdeel je tijd in korte stukjes

Als je wilt gaan sporten kun je gaan inplannen wanneer je dit gaat doen en hoeveel tijd je hiervoor vrij maakt. Je hoeft niet aan één stuk door te sporten. Je kunt er ook voor kiezen om je beweging op te delen in kleine stukjes. Kortom… er is altijd tijd om te sporten, in wat voor vorm dan ook.

Als ik een lange dag achter mijn laptop zit laat ik mijn wekker om het uur afgaan. Op het moment dat mijn wekker gaat neem ik tien minuten de tijd om actief te bewegen. Even naar buiten, de trap op en af of mijn huis schoonmaken. Het zorgt voor afleiding én je bent in beweging.

Je maakt jezelf helemaal gek

We kunnen onszelf vaak gek maken om helemaal niets. Piekeren om flauwekul. Zo druk bezig zijn met to-do lijstjes maken dat er geen tijd meer is om ze daadwerkelijk uit te voeren.

Maak jezelf niet gek! De tijd is er en tijd verlies je door chagrijnig op de bank te ploffen. Geen tijd om te sporten? NOPE! Sportkleren aan en gaan! Dus maak gewoon tijd om te sporten, want sporten is bewegen en bewegen is gezond. Geen excuses meer!

Bronnen

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoek