Goede doelen stellen, hoe doe je dat?

c499406054ca4904e2e931e97401a796

Goede doelen stellen voor jezelf te stellen is soms best lastig. Hoe zorg je ervoor dat je doelen ook echt haalbaar en realistisch zijn, maar wel ambitieus genoeg? In deze blog omschrijf ik een aantal stappen die je op weg kunnen helpen. Want een goed begin is het halve werk. Toch?!

Benoem je doelen

Het stellen van doelen is iets wat ervoor zorgt dat je jezelf kunt ontwikkelen en verbeteren. Dit kan op het gebied van werk zijn, van sport of juist op persoonlijk vlak. Door dingen concreet te benoemen wordt het makkelijker om ze ook daadwerkelijk te bereiken. Dit komt omdat je er dan bewuster mee bezig bent, het is top of mind en je stelt je daar dan beter op in.

De eerste stap naar goede doelen is dus ook heel logisch. Schrijf voor jezelf op wat je de komende tijd wilt bereiken. Dit kan op korte termijn zijn, maar ook lange termijn.

Stap voor stap

Als je je doelen hebt benoemd, dan is het zaak om te bekijken hoe je deze stap voor stap kunt gaan behalen. Wat handig is, is om een groter doel op te breken in kleinere doelen. Zodat je er stap voor stap naar toe kunt werken. Duidelijke doelen en duidelijke stappen helpen je ook om de juiste keuzes te maken op het gebied van deze doelen. Wat doe je wel en wat doe je niet? Waar steek je je energie in?

Draagt het bij aan je doel? YES. Dan go for it! Voegt het op dit moment niks voor je toe op het gebied van je gestelde doelen? Dan kun je het misschien nog beter even uitstellen.

Overzicht

Het belangrijkste is om onderscheid te maken tussen werkgerelateerde doelen, persoonlijke doelen en gezondheidsdoelen. Door je doelen hierin onder te verdelen creëer je meteen een soort overzicht voor jezelf.

Voorbeelden? Yes, komt ie. Een voorbeeld van een werkgerelateerd doel is: “Binnen een half jaar wil ik die ene promotie behaald hebben!” Een voorbeeld van een gezondheidsdoel is: “Volgend jaar wil ik de marathon lopen!” En een voorbeeld van een persoonlijk doel is: “Dit jaar wil ik een goede balans vinden tussen werk en prive”.

En weer: stap voor stap

Zorg dat je, per categorie, 1 doel stelt. Zo voorkom je dat je teveel tegelijk gaat doen en dat je dus met volledige focus aan je doelen kunt werken. Zorg dat je pas weer nieuwe doelen gaat stellen als je de vorige behaald hebt.

Het belangrijkste? Wat dus vooral telt is dat je voor jezelf helder hebt waar je naartoe wilt. Het grote plaatje. Dit breek je op in kleine stapjes die je stuk voor stuk kunt gaan behalen. Door ze te verdelen in verschillende categorieën houd je het overzicht.

Welke doelen heb jij gesteld? Ik ben benieuwd. Let me know!

Dit vind jij vast ook leuk:

2 Responses to “Goede doelen stellen, hoe doe je dat?”

maart 29, 2019 at 2:08 pm, Stappen zetten en doelen bereiken doe je zo - DEAR GOOD MORNING said:

[…] zetten, maar waar begin je? En waar wil je eigenlijk naartoe? Weet jij het? Mega lastig! Met deze tips is het stellen van doelen helemaal een eitje. En het allerbelangrijkste: hierdoor zijn jouw doelen haalbaar, maar wel ambitieus genoeg. Want […]

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

  • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
  • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
  • Altijd een persoonlijk bericht
  • Kortingen en extra win-acties

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots