Is het goedemorgen of goeiemorgen?

Dat het goedemorgen is en niet goedenmorgen (met tussen -n) weten we inmiddels wel. Daarover schreef ik deze blog met een stukje geschiedenis over de taal die interessant is voor alle ochtendfreaks zoals ik. Nu schrijf ik het nooit meer fout. Maar goeiemorgen, mag dat eigenlijk ook? Of is dat hartstikke fout?

In het woordenboek

goe·de·mor·gen

groet bij ontmoeting of afscheid in de ochtend

Goeiemorgen is spreektaal

Niet alleen goedemorgen is juist. Ook goeiemorgen is juist, maar goeiemorgen is een informele vorm van goedemorgen. Het wordt veel in spreektaal gebruikt. Dat is prima, maar liever niet in zakelijke brieven dus ;)

Goeiemorgen als uitroep van verbazing

Ook wordt goeiemorgen, naast ochtendgroet, nog op een tweede manier gebruikt. Ook als uitroep van verbazing. Als ik je een voorbeeldje geef, is het meteen duidelijk.

“Goeiemorgen! Wat ben jij veel afgevallen!

Op deze manier wordt het gebruikt met de betekenis: ‘Jeetje!’ of ‘Wow!’

Is het goedemorgen of goeiemorgen? Beide zijn dus juist!

?? Wist je trouwens al dat Dear Good Morning ook een webshop heeft? Je kunt daar bijvoorbeeld het boek van Lienke of de journal bestellen!


Bron: TaalAdvies en Van Dale

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search