Hardloopschema sneller worden (5 km in 30 of 25 minuten)

Is jouw basisniveau goed en kan jij makkelijk een aantal keer per week de deur uit voor een duurloopje? Wil jij sneller worden? Dan wordt het tijd om enkele intervaltrainingen toe te voegen aan jouw hardloopschema! Met dit schema train jij in 8 weken naar een 5 kilometer onder de 30 minuten of onder de 25 minuten.

Houd er wel rekening mee dat het zonder een goede basisconditie nog niet nodig is om aan je snelheid te werken door middel van intervaltraining. Het is van belang om eerst je uithoudingsvermogen dusdanig te trainen dat je makkelijk 2 tot 3 keer per week de deur uit kan voor een duurloopje zonder onderbrekingen tijdens het hardlopen.

Kan je nog geen vijf kilometer lopen aan een stuk? Begin dan eerst met dit schema voor 5 kilometer. In de Dear Good Morning community hebben we trouwens een hardloopgroep. Daarin geven we elkaar tips & tricks, leuke hardloop evenementen en nog veel meer. Lid worden van de leukste ochtend community levert je meteen veel inspiratie en nieuwe energie op.

Sneller worden en de noodzaak van intervaltraining

Intervaltrainingen zorgen ervoor dat jij simpelweg sneller wordt door het toepassen van snelheid in jouw trainingen. Blijf je al langere tijd hangen rond hetzelfde niveau en wil jij eindelijk die stap zetten en sneller worden? Dan is het tijd om af en toe een intervaltraining toe te voegen in jouw programma.

Zorg er voor dat je minimaal 60 tot 70% van jouw trainingen in een rustig tempo uitvoert. De overige trainingen kun je dan gebruiken om aan je snelheid te werken. Ook hierbij is het van belang dat je de intervaltrainingen rustig uitbouwt en eerst begint met bijvoorbeeld 8 x 20 seconden tijdens een duurloopje om in het ritme te komen.

Wat is het juiste tempo?

Bij een intervaltraining is het niet de bedoeling om constant te sprinten. Het gaat erom dat jij rond je wedstrijdtempo of net daarboven traint, zodat dit tempo goed aan gaat voelen. Ook de pauze speelt hierbij een belangrijke rol. Moet jij elke keer wandelen of te lang uithijgen na een interval? Dan loop je de tempo’s waarschijnlijk te hard. Daarnaast zorg je er dan ook voor dat je te veel spier- en weefselschade opbouwt, wat alleen maar negatieve gevolgen heeft voor de overige trainingen en het herstel. Probeer in de pauze van je intervaltraining rustig door te dribbelen. Hierdoor loop je de tempo’s niet te hard en kan je goed herstellen tussen de tempo’s door.

Download het intervalschema!

Download DEARGOODINTERVAL

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

  1. Wat een fijn schema, ben er nu bijna doorheen! Zou heel graag zo’n zelfde schema willen voor een 10 km binnen 60/55/50 min. Enige kans dat die er ook komt? ?

  2. Bedankt voor het schema, hierna wil ik dus de 5km aan gaan vallen om voor het eerst onder de 25 te lopen. Hoe kan ik dat die dag het beste doen? Warming-up en hoeveel dagen rust na de laatste training week 8?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken