Het positieve van corona

Corona is ruk. Het is beangstigend en het laat zien hoe kwetsbaar wij als mens zijn. Ook ik ben bang voor corona, want het is volgens Rutte een kwestie van tijd voordat ik ziek word. Hoe ziek zal ik worden? Hoe ziek zullen mijn ouders worden? 

Nederland heeft gekozen voor scenario 1. Sociale contacten zoveel mogelijk vermijden, maar langzaamaan met z’n allen immuun worden. Toen Rutte meer dan 7 miljoen kijkers live toesprak op televisie voelde ik me trots en wilde ik hem een knuffel geven. Wat ligt er een grote last op de schouders van Rutte. Met geen enkele verspreking vertelde hij in enkele minuten wat we gaan doen. Hij maakt me rustig. Hij heeft gelijk. We moeten dit samen doen.

Let een beetje op elkaar.

En dat… dat is nou het positieve van corona.

Allemaal met één en dezelfde gedachte

Alle huilbuien die ik de afgelopen dagen heb gehad, zijn opgeteld het aantal keer huilen van de afgelopen 5 jaar bij elkaar. Tranen van geluk, tranen van verdriet. Ik lees een berichtje op social media over een begrafenis waar men niet mocht knuffelen, een oma van een kennis die overleden is aan corona, een ouder echtpaar dat uit elkaar wordt gerukt door corona, een 16-jarige jongen die op de intensive care ligt door corona.

We leven vandaag allemaal met één en dezelfde gedachte: corona. Ik voel verbintenis. Verbintenis met de buurman, de Albert Heijn-caissière en de dame die ik elke dag tegenkom op straat.

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dat verbindt.

Vanmorgen liep ik om 06.00 uur de deur uit om langs de Amstel een work-out te doen. Het is drukker dan normaal. De ene hardloper maakt een grote boog om elke tegenligger, de andere hardloper begroet iedereen. We begrijpen elkaar. Wanneer er een wandelaar begint te hoesten merk je dat er gespannen wordt gereageerd.

We denken allemaal hetzelfde.

Ik zie een oudere man met zijn twee zonen een work-out doen in het speeltuintje naast de Amstel. Wanneer ik dichterbij kom, wil ik ze aanmoedigen, vertellen hoe trots ik ben. Ik voel aan alles dat het de eerste keer is dat ze daar staan, dat ze besluiten om op de vroege morgen hun sportkleding aan te doen om fitter te worden. Maar dan twijfel ik: willen mensen nog wel dat je dichtbij komt? Willen ze wel dat je met ze praat? Zullen ze bang zijn dat ik ze besmet, terwijl ik geen idee heb of ik corona heb of heb gehad. Met een dubbel gevoel van euforie om sportende mensen te zien op de vroege morgen, en verdriet, omdat ik niet weet hoe ik me moet gedragen, loop ik weer richting huis.

Ik sta er niet alleen voor

Mijn zelfgemaakte cappuccino met havermelk is bij lange na niet het bakje cappuccino van de koffietent hier op de hoek, maar ik moet het ermee doen. Ik hoop met heel mijn hart dat het koffietentje het gaat overleven in deze tijd. Na een FaceTime-belrondje met mijn vrienden en familie om te checken of ze nog gezond en fit zijn, verschuif ik van de bank naar mijn keukentafel. Het idee dat nu iedere Nederlander vanuit huis werkt, geeft me rust. Ik sta er niet alleen voor, en ook al heb ik de afgelopen week nog geen enkel sociaal contact binnen 1,5 meter bij me gehad, ik voel me niet alleen.

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

De positieve kant

Corona is ruk, maar het heeft ook positieve kanten. In mijn flatgebouw gaan er berichten rond of iemand hulp nodig heeft met boodschappen doen. Ik krijg van de verste kennissen de vraag of ik gezond ben en of ze me kunnen helpen. Er hangt een spandoek voor de hulpverleners onder mijn raam en eergister stond ik huilend voor het raam met heel Amsterdam te klappen. 

Gaan de moeders hysterisch los in de WhatsApp-groep van mijn werk dat ze niet kunnen werken met hun kinderen om hun heen en dat ze na deze periode vakantie nodig hebben. Staan de dochters van koning Willem-Alexander met pannendeksel in hun handen, en ook die zullen denken: hoe overleef ik drie weken met mijn ouders in één huis? 

Mijn freelance-vrienden die geen werk meer hebben, het Songfestival dat eindelijk in Nederland wordt gehouden en niet meer doorgaat. Mijn moeder die boodschappen voor de buurman doet, de vele initiatieven die op social media komen om elkaar te steunen of gewoon de vraag om online spelletjes met elkaar te spelen.

Hier zit ik dan. Aan mijn keukentafel. Met mijn flauwe bak cappuccino. Ik kijk naar buiten.

Nederland, wat ben je mooi.

Wat zijn we lief voor elkaar. Ik voel me alles behalve eenzaam. Ik voel me sterk, ik voel me een trotse Nederlander, we kunnen het wel. Wat zijn we met elkaar verbonden, wat zijn we allemaal lief.

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, de wereld lijkt ineens een stuk mooier –

en dat… dat is het positieve van corona.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

  1. Wauw, wat mooi en goed verwoord! Precies zoals het is en zoals velen het – denk ik – voelen en ervaren. We mogen inderdaad best een beetje trots zijn, in plaats van alleen maar verdriet, angst, verwarring, onzekerheid (en velen ook boosheid) te voelen. We slaan ons er samen, met zijn allen, doorheen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search