Het schrijven van mijn boek – plan van aanpak

Met een glas champagne sta ik te luisteren naar de speech van mijn uitgever. Boeken waar ze trots op zijn en wat voor mooie dingen ze hebben mogen beleven in 2019. En dan heb je mij. Met mijn glas champagne, zwarte kleding, hoge hakken en lippenstift. Nog geen auteur, nog geen boek en slechts enkele woorden op papier gezet. Een beetje onwennig stel ik mij aan nieuwe mensen voor: “Ja, ik krijg over enkele maanden een boek.” Gauw neem ik nog een groot glas champagne. HOE DAN?!

Van blogartikelen naar 60.000 woorden

Mijn website bestaat inmiddels vijf jaar. Wekelijks maak ik twee tot drie blogartikelen. Soms theorie, soms persoonlijk. Persoonlijke blogartikelen kan ik binnen een half uur schrijven, straight from the heart, blogartikelen vol theorie duren natuurlijk wat langer. En dan heb je nu een boek. Een boek dat ongeveer 60.000 woorden gaat bevatten, dat zijn dus ruim 160 blogs als je het zo vergelijkt. Dan moeten de verhaallijnen uiteraard ook kloppen, de opbouw van het boek en al helemaal het hoofddoel. Wat een uitdaging. Wat een veranderingen. Van blogartikelen schrijven naar een boek met zoveel woorden. Er gaat dus vaak door mijn hoofd: HOE DAN?!

Plan van aanpak, zo ga ik het doen

Wellicht denk ik er nu nog makkelijk over – op die paar HOE DAN?!-aanvallen-met-zweet-tot-aan-mijn-bilnaad na – , maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt, ook al is het onwijs veel. Het verhaal van mijn boek zit helemaal in mijn hoofd. Het is precies het Dear Good Morning-verhaal dat ik al vijf jaar op deze website vertel, alleen dan gebonden in één verhaal, zowel theorie als mijn eigen persoonlijke journey.
Om wel structuur te houden heb ik de afgelopen maanden een werkstructuur uitgewerkt die ik sinds 1 januari hanteer:

 • Mijn enige focus is het schrijven van het boek
  Prio nummer één en alles mag hier voor wijken.
 • Mijn tweede focus zijn mijn presentatie klussen (bijv. GXR X-core)
 • De website ligt volledig in handen van freelancer Eleni
  Mijn grootste uitdaging dit jaar: vertrouwen hebben en dingen uit handen geven. Dat kan ik gelukkig bij mijn huidig team
 • Mijn social media, nieuwsbrieven en overig ligt volledig in handen van freelancer Lonneke (met uitzondering van Instagram, thats me!)
 • Alle mailverkeer wordt doorgestuurd naar het team of naar mijn boekers
 • Een out-of-office die wekelijks aanstaat, dus: meer offline!
 • Meer nee zeggen tegen opdrachten

Schrijven in de zon, doei Nederland!

Ondanks mijn volledige werkstructuur, heb ik toch afleiding genoeg hier in het drukke Amsterdam. Zo heb ik minder geschreven dan gehoopt. Een paar weken terug besloot ik dat mijn focus en prio dus nog groter moest aanpakken. Heel random besloot ik alle afspraken af te zeggen in februari en direct een ticket naar Bali te boeken. Ik ga dus over ruim een week al richting Indonesië om 30 dagen te werken aan mijn boek.
Mijn plan is om elke dag 3000 woorden te schrijven. Hier geef ik mezelf ongeveer 4-5 uurtjes voor (met telkens een wandel- / stretch-break na één uur) en de rest van de dag ga ik genieten van het mooie eiland. Mijn doel is om einde van mijn reis mijn boek globaal af te hebben, zodat ik in Nederland alle tijd heb om te herschrijven en structuur aan te brengen samen met mijn uitgever.

Tip voor nog meer focus, wat ik de afgelopen heb gemerkt: offline gaan! Mobiel op vliegtuigmodus (ik geef dat altijd wel aan bij mijn ouders), deze playlist aan en een geurkaars aansteken.
Via deze link vind je de DGM offline-challenge. Of doe deze Get Focussed-challenge!

Lienke de Jong tekent boekcontract bij AW Bruna
Het tekenen van mijn boekcontract in december 2019. Toen zat ik stiekem al te denken; waar zal ik naar toe gaan om in alle rust te schrijven? ;-)

Mijn grootste angsten bij dit project

Dat ik het toch onderschat, maar dat ga ik deze weken vanzelf merken. Ik blijf realistisch en positief. Je hoort ook vaak dat schrijvers een writer’s block krijgen. Dus letterlijk: een blokkade. Aangezien mijn boek al zo onwijs snel klaar moet zijn, heb ik dus geen tijd voor een writer’s block hoor. ;-)

Ik had gewild dat iemand dit mij had verteld: bereid je voor op het ergste!

Laura Brijde

Gelukkig heb ik vriendinnen en kennissen in mijn omgeving die me al voor zijn, die ik overhoor met alle tips en tricks om alle grote angsten te overwinnen en op alles voor te gaan. Zoals Laura die me nog even dat HOE DAN?!-momentje gaf, hahaha!
We gaan het mee maken en ik neem jullie volledig mee in mijn boek-project.

Eleni Hoefsloot en Lienke de Jong op Curacao
Nog even over redacteur Eleni; zij besloot om gezellig ook een paar weken mee te gaan. Dus we gaan eerst samen naar Bali en daarna ga ik verder op pad. Leeuheeuk!

Wil je op de hoogte blijven?

Dat kan natuurlijk via deze persoonlijke pagina, door je aan te melden voor de nieuwsbrief (die krijg je eens per twee weken), Instagram, Facebook en Pinterest. Oh en doe jij al toffe dingen op de vroege morgen? Deel dat vooral met #deargoodmorning.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 1. Youhoe,
  You go girl…
  Lekker in Bali schrijven en niet vergeten te genieten.
  Die woorden schut je zo uit je mouw. 3000 woorden in de zon, peanuts, toch?
  Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken