Hoe creëer je een ochtendroutine?

Alles wat je doet in het eerste uurtje als je wakker wordt, zijn bepalend voor jouw hele dag. Het bepaalt hoe jij je de rest van de dag voelt. En het mooie is dat jij het compleet in de hand hebt. Maak die ochtendroutine! En word gelukkiger, fitter en succesvoller!

Stap 1: Beter slapen

Voordat je je ochtendroutine uitdenkt, is iets anders heel belangrijk. Zorg dat je genoeg slaapt. Dat klinkt veel makkelijker dan het is, I know. Toch is slapen echt het allerbelangrijkst. Zonder een goede nachtrust werkt je ochtendroutine niet. De effecten van te weinig slapen zijn niet mals: je wordt overgevoelig, prikkelbaar, chagrijnig, hebt slechte concentratie en je hormoonhuishouding raakt in de war. De gemiddelde volwassene heeft zo’n zeven tot acht uur slaap nodig. Slaap je genoeg? Dan kan je naar stap 2.

Stap 2: Eerder opstaan

Van haasten wordt niemand blij. Neem dus ook echt genoeg tijd voor je ochtendroutine. Ik raad je aan om een uur eerder op te staan dan normaal. Wat je in dat uur doet, is aan jou. Wel wil ik je meegeven iets te doen waar je blij van wordt. Want dat eerste uur van de dag bepaalt alle opvolgende uren. Een blije start is een blije dag. Voor mij is de dag beginnen met een uur sporten het fijnst. Misschien is voor jou een korte thuiswork-out voldoende en neem je daarna ruim de tijd om een uitgebreid ontbijt voor jezelf te maken. Of misschien start jij de dag liever met het lezen van een boek of het luisteren van een podcast. Het is aan jou.

Nu is het echt tijd om je ochtendroutine uit te denken. Wat wil jij doen in de ochtend? Tip: schrijf onder elkaar uit welke onderdelen jouw ochtendroutine gaat bestaan. Schrijf er daarna voor hoeveel tijd het kost, zodat je weet of jouw ochtendroutine realistisch is. Maak een tijdsplanning. Bijvoorbeeld:

06.00 uur Wakker worden

06.05 uur Banaan en kopje koffie

06.15 uur 20-30 minuten sporten (bijvoorbeeld HIIT of hardlopen)

06.45 uur Douchen, aankleden en make-up

07.00 uur Ontbijt

Stap 3: Fitter worden

Staat je ochtendroutine op papier. Bekijk dan of je iets sportiefs kunt toevoegen in je ochtendroutine. Begin je dag met een sportieve activiteit om meteen ‘aan’ te staan. Of dat nu een uur sportschool, 2 minuten planken, een 7-minuten-HIIT of een kwartiertje hoelahoepen is. Zet je lichaam aan, word met de dag fitter en daardoor gelukkiger en succesvoller. Done? Tijd voor de laatste stap.

Stap 4: Meer motivatie

Heb je een fijne ochtendroutine gevonden die bij je past? Dan is het nu de taak om je routine te behouden. En dat gaat vast eens mis. We zijn geen robots. Soms heb je geen zin om op te staan, geen zin om te sporten of je ochtendroutine te volgen. Maar als je het echt wilt, dan lukt het. Je kan je eigen gedrag sturen naar iets positiefs. Eén minder dagje betekent niet dat je je ochtendroutine morgen niet kan oppakken. Zolang je je daar van bewust bent, lukt het je. Op Dear Good Morning vind je tientallen artikelen met goede tips over het vasthouden van je motivatie.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij maandelijks of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!