Hoe kan ik beter en dieper slapen?

Je slaap bestaat uit verschillende fases: inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en REM slaap. Iedere fase is belangrijk voor een ander herstelproces in je lichaam. Maar wist je dat je tijdens de diepe slaap vooral bezig bent met het herstellen van je lichaam? Je diepe slaap is dus onwijs belangrijk om ‘s ochtends weer alles uit jouw workout te kunnen halen. Helaas komt niet altijd iedereen tot de fase waarin je diep slaapt. Wat kan je doen om beter en dieper te slapen? Ik geef je tips. 

Stiekem hoop ik natuurlijk dat de inleiding je wel al een beetje bekend voorkomt. In mijn boek vertel ik je namelijk alles over slaap en hoe jij kan ontdekken hoeveel slaap uren je nodig hebt. Hieronder geef ik je de belangrijkste focuspunten en tips, zodat jij sneller en dieper slaapt.

Stress

Stress valt helaas bijna niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Het is ook logisch dat je wat slechter slaapt de nacht voor een belangrijk gesprek met je baas. Maar als je stress voor een langdurige tijd ervaart, dan is dit funest voor je slaap. Probeer daarom voor het slapen altijd je hoofd leeg te maken. Dit kan je doen door naar rustige muziek te luisteren, te mediteren, boeken te lezen of je problemen van je af te schrijven. Ervaar je veel stress de laatste tijd? Lees dan eens deze boeken die je helpen om stress te relativeren.

Drinken

Van cafeïne weten we inmiddels dat het niet bevordelijk is voor je slaap, maar ook alcohol is een echte boosdoener voor een goede nachtrust. I know, het is heerlijk om ‘s avonds nog even een wijntje te drinken met het idee dat je hierdoor juist lekker ontspant. Helaas, werkt de ontspanning van de alcohol maar tijdelijk. Wat je namelijk niet door hebt, is dat je lever ‘s nachts extra hard moet werken om de alcohol af te voeren. Laat de alcohol af en toe een dagje staan en je zal merken dat je ‘s ochtends uitgerust en zonder kater wakker wordt.

Medische oorzaken

Als je vaak licht slaapt kan het zijn dat een medische oorzaak de onderliggende reden hiervoor is. De meest voorkomende medische oorzaken zijn: slaapapneu, astma, maagzuur en diabetes. In deze blog leg ik alles uit over medische oorzaken die jouw nachtrust verstoren. Vermoed je dat je één van deze oorzaken hebt? Of denk je dat er bij jou iets anders aan de hand is? Raadpleeg dan je huisarts voor meer informatie.

Bewegen

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk beweging is voor een goede nachtrust. Door iedere dag al minstens 30 minuten intensief te bewegen, val je gemakkelijker en vooral dieper in slaap. Let er alleen wel op dat je niet een zware workout gaat doen vlak voor het slapen. Dit zorgt er namelijk voor dat je hartslag omhooggaat, waardoor je juist weer moeilijker in slaap valt.

Licht

Nog even een reminder wat je vast wel weet, maar licht is één van de grootste oorzaken waardoor je ‘s nachts slecht slaapt. Door ‘s avonds nog even een film of serie in bed te kijken, verstoor je de aanmaak van melatonine. Melatonine is het hormoon die er voor zorgt dat jij je moe voelt en in slaap valt. Je laptop, telefoon en tv stralen allemaal blauw licht uit waarmee je het slaaphormoon in de war brengt. Een bril die licht filtert kan hiervoor de oplossing zijn. In deze video. wordt meer uitgelegd over hoe licht van invloed is op onze slaap. Daarnaast geldt de regel: hoe donkerder het is in je kamer, hoe beter je slaapt.

Fitbit Sense slaap meting
Slaapscore gemeten met de Fitbit Sense

Meten is weten

Het aantal uren dat je slaapt zegt dus niet altijd alles over de kwaliteit van jouw nachtrust. Fitbit heeft een handige tool die jou precies inzicht geeft hoeveel minuten of uren je ‘s nachts in een bepaalde slaapfase hebt gezeten. Door het meten van je slaapfases krijg je behoorlijk veel inzichten en weet je precies hoe diep je hebt geslapen. Gemiddeld is 12 tot 23 procent van jouw nachtrust diepe slaap. Des te beter en dieper jij slaapt, des te hoger jouw slaapscore uiteindelijk wordt.

Dear good morning Fitbit

Nog meer inzichten

Ik meet zelf mijn slaapscore met de Fitbit Sense. Door de Sense te gebruiken in combinatie met Fitbit Premium krijg ik een geavanceerde analyse van mijn slaapscore-gegevens. Met Premium krijg je namelijk meteen ook tips en opdrachten om aan de slag te gaan je slaap te verbeteren. Zo kan je met Fitbit Premium challenges, workouts en meditaties doen. Zo heb je zelfs een 45 minuten “Sleep Vibes & Rain” audiofragment. Die werkt bij mij dus echt goed om te ontspannen en vervolgens snel in slaap te vallen.

Fitbit premium Dear Good Morning

Word je vaak moe wakker, ondanks dat je denkt dat je voldoende geslapen hebt? Probeer dan deze tips te volgen en je slaapscore regelmatig te meten. Wat is jouw tip om beter en dieper te slapen? Laat het me weten in de reacties.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken