blog

Hoe krijg ik voldoende eiwitten binnen?

Eiwitten zijn een veel besproken term in de sportwereld. Of je nou gaat hardlopen, graag in de sportschool staat of liever mee doet aan één van de live lessen uit de DGM Hub, eiwitten heb je altijd nodig. Maar hoeveel heb je dan nodig? En hoe krijg je voldoende eiwitten binnen? Wij helpen je op weg met een aantal praktische tips.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten ofwel, proteïnes, spelen een essentiële rol in het opbouwen en herstellen van spieren. Iedere keer wanneer jij een workout doet, beschadigen jouw spieren een klein beetje. Over het algemeen is dat helemaal niet erg, maar het kan er wel voor zorgen dat je spierpijn krijgt. Gelukkig repareert het lichaam de spierschade zelf, toch spelen proteïnes een belangrijke helpende hand gedurende dit proces. Eiwitten leveren namelijk de bouwstenen aan voor het spierherstel. Wanneer je te weinig proteïne binnenkrijgt, wordt jouw herstelproces geblokkeerd en vergroot je de kans op nog meer spierpijn. En laat dat nu net niet zijn wat we willen. Lees hier wat je kan doen om van spierpijn af te komen.

Hoeveel eiwitten heeft mijn lichaam nodig?

Spierpijn na het sporten is nooit fijn, maar hoe zorg je er dan voor dat jouw lichaam voldoende proteïne binnenkrijgt? Om voldoende eiwitten binnen te krijgen, is de hamvraag eerst: hoeveel heb ik nodig? Voor ieder lichaam is dit anders. Gelukkig kan je dit gemakkelijk zelf berekenen met de volgende berekening:

  • Eiwitbehoefte bij 0 – 2 keer sporten per week: Gemiddeld heeft een lichaam 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig.
  • Eiwitbehoefte bij 2 – 5 keer per week sporten: Sport je regelmatig? Dan heeft jouw lichaam tussen de 0,8 gram en 1,2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig.
  • Eiwitbehoefte bij 5 + keer sporten per week: Wanneer je regelmatig intensieve trainingen doet dan heeft jouw lichaam tussen de 1,2 en 1,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig.

Hoe krijg ik voldoende eiwitten binnen?

Om voldoende proteïne binnen te krijgen is een gevarieerd en gezond eetpatroon erg belangrijk. Deze voedingsstof zit in dierlijke producten, zoals eieren, vis en vlees, maar ook in veel groentes zoals peulvruchten. Toch kan het zijn dat je met alleen een gevarieerd eetpatroon niet aan jouw eiwitbehoefte toekomt. Daarom hebben wij onze favoriete eiwitproducten van Myprotein voor jou op een rijtje gezet, zodat jij alsnog voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Double dough brownie

Ben jij gek op brownies en cookie dough? Dan is deze eiwitreep voor jou een match made in heaven. Deze smaakvolle eiwitreep is een lekker tussendoortje en bevat maar liefst 13 gram plantaardige eiwitten.

Vegan protein blend

Wil je graag extra eiwit binnenkrijgen, maar liever niet uit dierlijke producten? Myprotein heeft een breed assortiment van vegan eiwitproducten, zoals deze protein blend. Deze blend bevat 22 gram plantaardige eiwitten.

Impact eiwitreep

JUM! Deze lekkere snack met karamel en chocolade bevat tot wel 20 gram eiwitten. Het is dan ook een heerlijke manier om via deze weg aan je eiwitbehoefte te komen.

Clear protein

Ben je toe aan verfrissing na een zware sportsessie? De Clear protein shakes zijn hiervoor ideaal. Je mixt de blend met water. Hierdoor krijgt je water niet alleen een lekker smaakje, maar krijg je ook na het leegdrinken van een bidon 20 gram eiwitten binnen.

Lean protein bar

Eiwitrepen zijn heerlijk, maar eerlijk is eerlijk: het zijn ook caloriebommetjes. Deze Lean protein bar is een lekkere snack voor tussendoor, maar met minder calorieën dan normaal. Met deze snack krijg je toch 18 gram van dit belangrijke eiwit binnen.

Hoe zorg jij ervoor dat je aan jouw dagelijkse eiwitbehoefte komt? Laat het ons in de reacties weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: