Waarom je een ochtendhumeur hebt

op tijd slapen

Morning. Ik was vroeger een enorme ochtendchagrijn. Ja, ik. Maar wat is een ochtendhumeur?

Heel simpel: je lichaam heeft nog geen zin om op te staan en actief te worden. Het is geen ziekte mocht je dat hopen. “Ja, maar ik ben geen ochtendmens, dus ik heb last van een ochtendhumeur”. Weet je waarom je chagrijnig bent in de ochtend? Door je eigen karakter en/of instelling. Heel bot. I know. En ik kon mijn moeder wel wat aandoen als ze dit vroeger tegen me zei. Ik was gewoon niet gemaakt voor de ochtend.  Nu, 10 jaar later, snap ik haar.

Ochtendhumeur door je eigen karakter

Een ochtendhumeur krijg je door je eigen karakter. Omdat je zelf denkt nog te willen slapen. Omdat je denkt dat je geen zin in de dag hebt. Dat je geen zin hebt actief te worden. Een ochtendhumeur krijg je door je eigen instelling. Door laat naar bed te gaan, waardoor je lichaam niet genoeg rust krijgt. Door totaal geen ritme te creëren in je leven. Sta jij met een chagrijnige kop op? Zo zonde.

Probeer deze tips eens uit

 1. Ga op tijd naar bed. Slaap minimaal 7 uur.
 2. Creëer ritme. Probeer zo vaak mogelijk om op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.
 3. Maak meteen voldoende licht als je opstaat. Je hersenen krijgen een seintje dat ze actief moeten worden.
 4. Probeer problemen los te laten. Slaap is wellicht je enige moment rust. Doe muziek op en ontspan.
 5. Geef nooit anderen de schuld van je ochtendhumeur.
 6. Wees niet zo chagrijnig. Je hebt alleen jezelf er mee.
 7. Doe in je nakie een dansje als je uit bed springt.

Good luck. Heb jij nog moeite met opstaan? Vertel me vooral waarom. Comment hieronder.

10 reacties

 1. Hmmmm… moet eerlijk bekennen dat ik een beetje aangebrand was toen ik deze blog begon te lezen haha… Het raakte me… waarom? Omdat ik ook al mijn hele leven (30 Jaar) een ochtendhumeur heb.. Ik geef niemand op kop maar ben wel chagrijnig. Maar als ik je blog verder lees en even op me in laat werken denk ik ”Ja maybe heeft ze wel gelijk :), en had ik deze blog nodig om me uit mijn ochtendhumeurbubble te halen :D” Ik kies er inderdaad voor zo humeurig te zijn, omdat ik eigenlijk nog liever in mijn lekkere warme bedje wil liggen <3 En inderdaad het feit is dat dat niet gaat gebeuren dus kan ik maar beter mijn happy face opzetten daar heeft iedereen meer aan… Work in progress 🙂

  1. Ha Anita. Het is ook zeker niet de bedoeling om mensen er mee te beledigen 😉 Ik ben blij dat je er uiteindelijk wel een goed gevoel aan over hebt gehouden. Een ochtendhumeur kan natuurlijk ook te maken hebben met privé omstandigheden of een slecht slaapritme he. Maar hopelijk heb je iets aan me tips. Leuk dat je er mee bezig gaat! Liefs

 2. Oeh.. Haha even voelde ik mij lichtelijk aangesproken nadat ik – kort voor deze blog – een (positieve) reactie onder 1 van je foto’s had geplaatst met o.a. de tekst “ik zal nooit een ochtend mens worden”. Ergens heb je gelijk, aan de andere kant denk ik ook echt dat dit per persoon verschilt… Ik heb niet vaak echt een ochtendhumeur maar ik moet wel rustig wakker worden, in de zin van ‘praat de eerste 30 minuten nog maar even niet tegen mij’ en ‘een ochtendsporter zal ik nooit worden!’ Dus ja… ieder zijn ding gelukkig! 😉

 3. Ik heb een vast ritme, altijd rond 10/11u slapen en iedere dag rond 5/6u wakker. Ik ben in de ochtend niet moe en heb vaak zin in de dag! Slapen ook vaak met het raam open zodat we natuurlijk wakker worden van het ochtendlicht en vaak voel ik me in de ochtend het fitst!

  Maar toch ben ik iedere ochtend een tikkende tijdbom waar je echt niet tegen moet praten?
  Misschien ben ik dan toch gewoon een nors persoon?

 4. Ik heb eigenlijk iedere dag problemen met opstaan heb al 3/4 jaar slaap problemen met maar 3/4 uurtje slaap per nacht, onderzoeken gehad niks uitgekomen, nu sinds een aantal maanden extra hoog gedoseerde melatonine tabletten gehad van de dokter en nu slaap ik redelijk maar ik ben en blijf de hele dag zo ontzettend moe dus geen zin om op te staan en te gaan werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.