Hoe overleef ik een groot project?

Hoe overleef ik een groot project #1

Zojuist heb ik denk een van mijn grootste projecten ooit afgerond, het Dear Good Morning kalenderboek 2019! Ik had de eer om me te mogen storten op de vormgeving, wat betekende bijna 400 pagina’s voorzien van een mooie look. Enorm tof, maar ook een enorme uitdaging! Hoe zorg je ervoor dat je stressvrij de eindstreep van zo’n project haalt? Ik geef je mijn tips!

Plannen

Het allerbelangrijkste bij een groot project is de voorbereiding. Of je nou gaat trainen voor een marathon (ja, ook dat kan je zien als project!) of, zoals ik, een boek gaat vormgeven. Bedenk en schrijf op wat er allemaal gedaan moet worden. Schat in hoeveel tijd het kost en maak een realistische planning. Vaak moet je voor een goede planning je project opdelen in deelprojecten. Zo heb je continue kleine doelen waar je naartoe werkt en blijft alles veel overzichtelijker. Ik had bijvoorbeeld het boek opgedeeld per maand om niet opgeslokt te worden door de vele pagina’s die nog voor me lagen.

Helemaal klaar met je planning? Markeer dan belangrijke deadlines in je agenda.

Hoe overleef ik een groot project #4

Schrijf het op

Wanneer je je vol overgave op een groot project stort is je hoofd daar vaak continue mee bezig. Wat ik vaak doe op zo’n moment is ervoor zorgen dat ik altijd pen en papier bij me heb. Alles wat ik bedenk, me afvraag of me druk over maak met betrekking tot het project schrijf ik op. Zo kun je er op een later moment rustig naar kijken en krijg je meer rust in je hoofd.

Expect the unexpected

Geen enkel project loopt zoals je perfecte planning. Op papier kan je planning er nog zo goed uitzien, maar er gebeurt ALTIJD iets onverwachts. Want stel, je bent opeens een paar dagen ziek? Of het bedrijf waar je mee samenwerkt heeft opeens technische problemen? Als je je vast blijft houden aan je planning schiet je op zo’n moment compleet in de stress. Stel je van te voren dan ook in op het feit dat zoiets kan gebeuren. Gebeurt het, accepteer het dan en zoek direct naar een zo goed mogelijke oplossing. Meer kan je namelijk toch niet doen! Door te gaan stressen lost het probleem zich niet op.

Hoe overleef ik een groot project #2

Vraag om hulp

We zijn allemaal mensen, jij, je opdrachtgever, je klanten etc. Mensen maken fouten, en mensen lopen soms tegen hun eigen kunnen of onvolkomendheden aan. DIT GEEFT NIET! Als je merkt dat je ergens kennis mist of de deadline niet gaat halen, vraag om hulp en geef het eerlijk toe. Fouten of problemen proberen te verhullen zorgt vaak voor een kettingreactie. Vaak is een probleem dat heel groot is in jouw hoofd zo opgelost door een ander. Zonde toch als je daarvan in de stress raakt?

Hoe ga jij om met een groot project? Heb jij nog aanvullende tips, laat ze dan vooral achter in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

 • Planner 4 dear good morning

  WORKOUT PLANNER DEEL 4 – WEEKSCHEMA

  0.00
  In winkelmand
 • fit tijdens de lockdown

  Workout planner deel 3 – weekschema

  0.00
  In winkelmand
 • fit tijdens de lockdown

  Workout planner deel 2 – weekschema

  0.00
  In winkelmand
 • ochtendroutine en sportschema dear good morning

  Invulschema’s ochtend en sport – weekschema

  0.00
  In winkelmand

Het leukste cadeau om te geven. Voor alle (nieuwe) ochtendmensen.

Laten we 2021 energiek, fit, gelukkig en succesvol maken.

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.