Uren naar het plafond staren, woelen en dan toch nog maar eens je Instagram checken om vervolgens maar zuchtend op te staan. Slapeloze nachten heeft iedereen wel eens. Maar wat kun je er eigenlijk tegen doen?
Ik ontving het boek “Slapen is niks doen” van Aline Kruit, vol met goede tips!
“ Aline Kruit is arts en acttherapeut. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen met acceptance and commitment therapy (act). Met haar behandeling heeft zij al talloze mensen geholpen om weer lekker te kunnen slapen.” Als iemand je dus van het schaapjes tellen af kan helpen is zij het wel!
Na het lezen van het boek bleven er eigenlijk vier tips bij me hangen die je eenvoudig zelf kan toepassen.
Stop trying
Als je niet kan slapen ga je nog harder je best doen om dit wel te laten lukken. Hierdoor raak je steeds meer gestresst en kom je in een soort van oneindige loop terecht. Want stress activeert juist je lichaam, dus slapen kan je dan echt vergeten. Accepteer dat je niet kan slapen, blijf rustig liggen (geen afleiding zoeken!) en houd je aan een vast ritme.
Kijk naar je dag
Je dagelijks leven heeft enorm veel invloed op je slaap. Hoe gezond leef jij? Als je veel last hebt van slapeloosheid is het slim om je dag eens onder een vergrootglas te houden. Drink je wellicht veel cafeïne, eet je veel suikers of rook je veel? De stoffen die in deze middelen zitten hebben een activerende werking en houden je dus wakker! En wees eens eerlijk… tot hoe laat ’s avonds kijk jij naar een beeldscherm? Probeer ook die tijd te beperken.
Neem je gedachten niet zo serieus
Piekeren is een van de grootste boosdoeners voor slapeloze nachten. Je gedachten blijven maar door en door gaan. Maar gedachten zijn niet meer dan dat, gedachten. Jij bepaalt hoe belangrijk of hoe groot ze worden. Probeer niet mee te gaan in het gepieker. Maak je je bijvoorbeeld druk over de dag van morgen? Schrijf dan even alles op wat je dan moet doen. Dan kun je het beter loslaten, want zodra je wakker wordt weet je wat je moet doen.
Zen
“ Bewust aandacht geven aan ervaringen zoals ze zijn, op het moment zelf, zonder oordeel”. Oftewel mindfulness. Ja, een beetje zweverig is het wel maar het kan je echt helpen. Je heel erg focussen op je ademhaling is bijvoorbeeld al een vorm van mindfulness! Als je niet kunt slapen, dan kun je proberen om je heel bewust te zijn van alles om je heen. Het bed waar je in ligt, de kamer, lig je eigenlijk wel lekker etc. Voor je het weet… zzzzzzzz.
Gaat jouw slapeloosheid verder dan die ene nacht in de maand of vind je het interessant om meer te lezen over slapeloosheid? Lees dan meer in het boek Slapen is niks doen. Je kunt deze voor €16,95 bestellen bij BOL.com.