Hoe overleef ik mijn eerste hardloopwedstrijd?

Ik herinner mijn eerste hardloopwedstrijd nog goed. Al 1,5 jaar probeerde ik wekelijks drie keer te hardlopen, wat in de praktijk vaak slechts één keer was. Als stok achter de deur schreef ik me in 2014 in voor de mini-marathon in Rotterdam. Slechts 4,2 kilometer, maar voor mij een hele opgave. Mijn allereerste hardloopwedstrijd met de finish op de Rotterdamse Coolsingel. Ik vond het doodeng, maar het ging super goed. En wel door deze tips:

Oefen van te voren al een keer de gehele afstand

Bij het lopen van een marathon oefen je tijdens je trainingen nooit de volledige afstand van 42,2 kilometer. Doe dat tijdens je allereerste mini-marathon of vijf kilometerwedstrijd juist wel. Als je het tijdens je training kan, kan je het tijdens de wedstrijd ook. Voor meer zelfvertrouwen probeer je de volledige afstand zelfs meer dan een keer. En onthoud: een keertje tussendoor een paar seconden wandelen is echt helemaal niet erg! Het gaat erom dat je de wedstrijd uitloopt.

eerste hardloopwedstrijd 2

Niet te snel starten

Mijn allergrootste valkuil! Ik start bij een wedstrijd altijd te snel, waardoor ik na een paar seconden bekaf ben. Nu ik mijn adrenaline probeer te onderdrukken en voor mijn gevoel heel langzaam te starten, gaat het een stuk beter. Probeer zo constant mogelijk lopen om je energie te verdelen. Dan kom je een stuk vrolijker de finish over.

eerste hardloopwedstrijd 3

Kies iemand voor je die een fijn tempo loopt

Om mezelf te dwingen om niet te snel te gaan wandelen, zoek ik vaak iemand die ongeveer hetzelfde tempo loopt als ik. Ik focus me op die persoon en doe niets anders dan mijn ene voet voor de andere zetten.

eerste hardloopwedstrijd 4

GENIET!!

Het aller aller belangrijkste: geniet! Het is enorm knap dat jij de stap hebt gezet om een wedstrijd te lopen. Bedenk je ook dat je de wedstrijd tegen jezelf loopt en niet tegen iemand anders. Er zullen altijd anderen voor jou finishen, maar daar gaat het helemaal niet om. Je rent tegen jezelf en omdat dit jouw eerste wedstrijd is, loop je altijd een PR! Wees daar trots op!

TIP: Wil je starten met hardlopen? Dan is dit hardloopschema 5km heel fijn!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

  1. Ik kon ook niet hardlopen daarom ben ik in 2017 via Decathlon in Rotterdam een cursus gedaan 5km in 12 weken daardoor loop ik nu 3x per week 5km en 2x per week crossfit heerlijk ik heb nog afgelopen Juni met de ladies run meegedaan mijn eerste 7,5 km in 53min en hoop ik mee te doen met de 10km Rotterdam in 2019?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken