Hoe verslavend is social media?

Ik wil het met je hebben over social media. Want hoe lang en hoe vaak kijk jij op social media? Hoe verslavend is social media eigenlijk? Ik ben er de laatste tijd veel mee bezig en ik moet je echt iets opbiechten. 

Aan mijn blogs de laatste tijd heb je vast gemerkt dat ik me erg focus op social media. Er moet gewoon iets veranderen. Ik downloadde de app “Forest” waarmee ik kon zien hoeveel uren ik met mijn mobiel bezig was. Schrikbarend. En 90% daarvan is op social media. Daar werd meteen over geschreven in de blog “Hoe overleef ik social media stress?! omdat ik mensen er bewust van wilde maken dat je ook echt mag minderen. Het leven draait niet om social media. Right?

De laatste tijd ben ik zoekende, maar daar heb ik je al genoeg over verteld in de blog “Het zal de leeftijd wel zijn.. en in de blog ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen. Toen ik ook besloot om mijn social media op te ruimen (lees hier de blog “nep accounts verwijderen op social media“) merkte ik helemaal aan mezelf dat ik aan het veranderen ben.

Huilen

Ik wil eerlijk tegen je zijn. Ik ben echt verslaafd geweest aan social media. Best heftig eigenlijk als ik daar nu over nadenk. Vier jaar geleden begon ik met Instagram, onwetend wat het allemaal teweeg kan brengen. Nu vier jaar later merk ik dat je giga sterk in je schoenen moet staan om “social media” te overleven. Denk aan Dotan, met zijn trollenleger... Door social media kan hij niet meer normaal over straat. Bizar.

Toen ik hard aan het groeien was qua volgers, merkte ik ook dat dat gepaard ging met negatieve reacties. Volgers die het niet eens waren met mijn manier van leven. Dat kan, maar ik had niet gedacht dat het me zo zou raken.

Plaatste ik vol trots een foto van mijn lichaam, kon ik veel reacties krijgen dat ik lelijk was of te dun. Dat ik geen goed voorbeeld was. Toen ik bikini fitness ging doen was het helemaal het hek van het dam. Volgers vonden me een slecht voorbeeld, ik moest me schamen dat ik mensen “inspireerde” om ook bikini fitness te gaan doen, ook al heb ik die woorden nooit in mijn mond genomen. Werden er blogs geschreven dat het belachelijk was dat ik zo streng was voor mezelf (kom op… het is een topsport, maar mijn mening laat ik even achterwege).

Ik heb in die periode onwijs veel moeten huilen. Huilen om freaking social media en alle mensen die ook achter die posts op social media zitten. Hoe snel kun je gemeen zijn online he?

Hoe verslavend is social media

Geen 1000 likes? 

Op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat ik wakker kon liggen als een foto niet meer dan duizend likes haalde. Hoe kan dat nou? Ik heb meer dan 60.000 volgers en ik kan nog niet eens duizend likes op een foto halen. Heb ik dan allemaal nepvolgers? Of vinden mensen me niet meer leuk? Dat laatste zal het wel zijn! Ja ik ben niet meer leuk, ik ben niet meer mooi, niet meer grappig! Of ben ik te dik? Geen voorbeeld meer? Het maakte me gek. Knettergek.

Keerpunt

En daar ontstond het keerpunt. Ik sloeg mezelf voor de kop. Hoe had ik het zover kunnen laten komen? Social media is een toevoeging aan je leven, een extraatje. Ik ben op social media gegaan, omdat ik mezelf wilde motiveren. Een soort dagboek voor mezelf als een bewijs dat ik elke morgen in de gym sta. Ik had er zoveel lol in. De verhalen, de foto’s en de reacties onder mijn foto’s. Ik ging op social media om andere mensen te inspireren. Ik houd ervan om mensen in beweging te krijgen. Waar is die gedachte gebleven?

Ik denk dat het voornamelijk komt doordat ik in april 2016 fulltime voor DGM ging werken. Toch een belangrijk punt en zeker belangrijk om volgers te hebben waardoor mijn bedrijf ook kan blijven bestaan. Maar hey Lienke… DGM is toch niet alleen maar social media?

Zoveel meer

Daar kwam de relaxte Lienke weer naar boven. Ik word ouder en merk dat ik minder vaak op social media zit. Mijn doelgroep is ouder geworden. Ik ben minder vaak bezig met mijn shape of mijn eten. Ik ben meer aan het genieten. Meer aan het genieten offline.

Wauw, ik was even vergeten dat dat ook kon (ja ik meen dit echt). Ik was even klaar met Instagram en vooral toen ik afgelopen maanden steeds meer ontdekte hoeveel Instagrammers volgers gekocht hebben of likes kopen. KOM OP! Be real. Daarom downloadde ik de app “Cleaner for IG en begon ik mijn Instagram op te schonen. Op zoek naar volgers die mijn taal niet eens kunnen begrijpen, vieze mannetjes en nep-accounts. Liever 100 echte volgers dan 10.000 neppe. Agree?

Pas je op met social media?

Zodoende ben ik weer meer aan het genieten van Instagram. Plaats ik wat ik écht leuk vind, zonder na te denken welke tijd of welke dag het beste scoort. Haal ik soms 400 likes en niet meer +1000 maar hey that’s OK! Ik heb een leven buiten Instagram, een leven dat ik behoorlijk heb verwaarloosd en dat ik dit jaar extra aandacht ga geven.

Lieve jij, pas jij op dat je niet verslaafd raakt aan Instagram? Je hebt die likes en reacties echt niet nodig om bevestiging te krijgen dat je er mag zijn. Dat meen ik!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

  1. Zo waar! Eigenlijk fijn dat je het zelf realiseerd. Ik had het van het weekend dat mijn vriend zei waar is de Natas die het niet uit maakt hoeveel likes ze krijgt en de Natas die alleen wat post wanneer ze zin heeft ipv elke dag omdat een ander het verwacht omdat je er iets mee wil bereiken. (In veel kleinere schaal dan jou maar voor mij net zo belangrijk) maar daar had hij wel een punt ondanks dat je eerst het tegendeel probeerde te bewijzen en even tegen sputterd.. nu weer een weekje zonder moet ik eerlijk zeggen dat ik toch wel meer geniet. Regelmatig heb ik een moment dat ik de telefoon dagen lang aan de kant leg.. maar het sluipt er gewoon weer in. Niet heel vreemd want meerendeel heeft er last van maar wel goed om er op te letten!!
    We houden toch wel van je zoals je ben. Ookal zou het maar 1x per week een 7 uur foto zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek