blog

Hoe werkt een foam roller?

Binnen een paar jaar tijd is de foam roller onmisbaar geworden voor het herstelproces van sporters. Vaak heeft men nog het idee dat je foam rollers alleen nodig hebt als je meer dan vijf ochtenden per week sport, maar dat is niet waar. In deze blog leg ik je uit waarom het voor iedereen handig is om een foam roller in jouw ochtendroutine te gebruiken.

Dear Good Morning foam roller blackroll
Dit zijn de twin foam roller en de regenboog foam roller van BLACKROLL

Wat doet een foam roller?

Een foam roller is een grote ronde buis gemaakt van hard schuim. Zoals je op de foto hierboven ziet, zijn de rollers in allerlei verschillende vormen en maten verkrijgbaar, maar de functie blijft altijd hetzelfde. Een foam roller gebruik je namelijk om je spieren en bindweefsel zelf los te masseren. Doordat je met een foam roller een groot oppervlak van jouw bindweefsel los kan maken, ervaar je in een vrij korte tijd hetzelfde effect als bij een sportmassage. Perfect, als je na een zware training spierpijn en stijve benen wil voorkomen.

Nooit meer naar de fysio?

Maar een foam roller is niet alleen fijn om na een zware training in te zetten. Door regelmatig een roller te gebruiken kan je jezelf heel wat ritjes naar de fysiotherapeut besparen. Door iedere ochtend jouw spieren even los te rollen, vergroot je namelijk jouw flexibiliteit. Een foam rolller werkt dus preventief in het het voorkomen van blessures. Door te luisteren naar de fysiotherapeut in de DGM Hub en regelmatig een roller te gebruiken, blijven jouw spieren in topvorm.

Hoe hard kan ik rollen?

Foam rollen kan je overal doen. Het enige wat je hoeft te doen is de foam roller tussen jou en de grond of de muur te plaatsen. Het is belangrijk dat je bij het foam rollen je spieren echt ontspant. Ga dus bij oefeningen voor je benen op de grond zitten. Druk niet gelijk met je volle gewicht op de roller, maar bouw het langzaam op. Let er op dat je nooit zo hard drukt dat je echte pijn ervaart.

Dear Good Morning BLACKROLL
Dit is de Groove Pro foam roller van BLACKROLL.

Basis oefeningen die jij thuis kan doen

Mijn favoriete foam roller is deze van BLACKROLL. Deze foamroller is namelijk extra hard en de groeven zorgen voor nog meer stimulatie bij het losmaken van van mijn spieren. Dit zijn 3 standaard oefeningen voor mijn benen die ik iedere ochtend met de roller herhaal. Wil je meer oefeningen? Neem dan een kijkje op de DGM Hub, de community pagina van Dear Good Morning.

Hamstrings

 1. Ga op de grond zitten en leg de roller precies voor je billen tegen de achterkant van je been aan.
 2. Zet je handen achter je neer op te steunen en til je heupen op van de vloer
 3. Rol langzaam van de achterkant naar de achterkant van je knie toe.
 4. Herhaal deze beweging drie keer en wissel dan van been.

Kuiten

 1. Ga op de grond zitten en leg de roller bij je enkel.
 2. Plaats zet je handen achter je neer en rol langzaam van je enkel naar je knie toe.
 3. Herhaal deze beweging weer drie keer en wissel dan van kant

Bovenbenen

 1. Ga op de grond liggen in een plank positie op je ellebogen.
 2. Leg de roller onder bij je heup en til dat been omhoog.
 3. Ga met de rest van je lichaam in een plank positie staan en rol de roller tot de bovenkant van je knie.
 4. Herhaal deze beweging en doe daarna hetzelfde bij je andere been.

Heb jij al een foam roller in huis die jij standaard gebruikt voor jouw ochtendroutine? Welke oefeningen doe jij dan? Laat het mij hieronder weten in de reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: