Hoe zorg je voor minder vooroordelen?

Vooroordelen1

Iedereen heeft ze wel: vooroordelen. En dat is zo zonde, want 9 van de 10 keer klopt er helemaal niets van. Aan de hand van iemands kleding bepalen wij al hoe iemands gedrag is. Aan de hand van een profielfoto op Facebook schetsen wij een beeld van die persoon. Na het lezen van de uitnodiging voor een feestje vul jij al voor jezelf in of het feestje leuk wordt of niet. Zo zonde! Door die vooroordelen loop jij een hoop leuke momenten mis!

“Ah, zij drinkt geen alcohol en gaat nooit uit. Vast een saai mens. Daar kan ik het niet mee vinden verwacht ik. Ik ga het niet eens proberen.”

Herken je deze situatie? NIET LEUK! Want misschien is het wel een hele toffe chick en loop je door jouw vooroordeel een hele fijne vriendschap mis. Maar wat doe je eraan?

Vooroordelen2

3 stappen!

Wees bewust van jouw vooroordelen

Het niet meer hebben van vooroordelen is vrijwel onmogelijk. Het is menselijk om te snel een mening te vormen. Maar gelukkig kun je wel iets doen aan de manier waarop je daarmee omgaat. Eerst moet je je dus bewust worden van je vooroordelen. Dat is stap 1 en meteen de allermoeilijkste.

Hoe doe je dat dan? Kijk bijvoorbeeld een week lang elke avond terug op je dag en bedenk aan welke vooroordelen je je schuldig hebt gemaakt.

Vooroordelen3

Focus op jouw vooroordelen

Zodra je weet waar jouw valkuilen liggen, ga je proberen ze te herkennen. Zijn er bepaalde situaties waar je van tevoren altijd al een mening over hebt? Bepaalde eigenschappen van mensen? Bepaalde uiterlijke kenmerken? Merk ze op, dan ben je al een heel eind.

Vooroordelen4

Buig je vooroordelen om

En wat moet je dan, zodra je herkent dat je al een mening vormt over die oude mevrouw (vast slecht met computers), dat meisje van het platteland (vast wereldvreemd) of die man met bril (vast een enorme nerd)? Probeer je vooroordeel om te buigen naar iets positiefs. Ga een open gesprek aan. Daar wordt niet alleen de ander, maar ook jij blijer van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.