Hoeveel rust heb je nodig als sporter?

Fanatieke sporters vergeten het vaak, maar het is oh zo belangrijk: RUST! Ja, ook rust is onderdeel van een sportroutine. Maar hoeveel dan? En waarom? 

Rust is ontzettend belangrijk

We willen altijd meer, meer, meer. Hoe meer en zwaarder je traint, des te eerder boek je progressie, right? FOUT! Een extra keer trainen klinkt natuurlijk ook positiever voor je progressie dan een dagje op de bank zitten. Toch is dat niet waar. Rust nemen is juist the key van progressie. Als je rust neemt, heeft je lichaam eindelijk even tijd om te herstellen. Daardoor kan je de volgende training zwaarder trainen. En juist, daardoor boek je progressie.

Hoe werkt dat dan?!

Elke keer als je sport, beschadigen je spieren een heel klein beetje. Klinkt gevaarlijk, is het totaal niet. Als je na je training maar genoeg rust neemt om je spieren te laten herstellen. Als je dat doet, worden je spieren sterker! Supercompensatie heet dat. Je spieren herstellen zich niet alleen terug naar het oude niveau, je krijgt er nog iets extra’s bij, waardoor jij sterker, sneller en beter wordt. Dat is top, vind je niet? Je lichaam wilt de volgende keer dat je dezelfde training doet, namelijk niet weer beschadigen. Daarom bouwt het een beetje extra spiermassa op om dit tegen te gaan.

Ook is het belangrijk om je glycogeenvoorraden weer aan te vullen na elke zware training. Glycogeen is een belangrijke energiebron in je spieren. Na elke training is de voorraad kleiner dan voor de training. Het heeft tijd nodig om deze voorraad aan te vullen, zodat je voldoende energie hebt om weer te gaan knallen.

Als je geen rust neemt, gebeurt er dit…

Je spieren kunnen niet voldoende herstellen als je er weer een zware training tegenaan knalt. Daardoor kan je overtraind raken.

 • Je krijgt zware benen
 • Je hebt een slap gevoel in je lichaam
 • Je hebt weinig energie
 • Je boekt geen vooruitgang meer
 • Je immuunsysteem verslechtert en je wordt sneller ziek
 • Je bent prikkelbaar
 • Je hebt pijn in je botten en spieren

Zoveel rust moet je nemen

Als je geen rust neemt, kunnen je spieren niet voldoende herstellen. Neem je juist teveel rust, dan train je weer niet optimaal. Ergens middenin zit dus een optimale rusttijd. Die tijd hangt af van jouw lichaam, jouw conditie en de intensiteit van de training. Een lichaam dat gewend is aan dagelijks een uurtje sporten, herstelt sneller dan het lichaam van iemand die voor het eerst naar de sportschool gaat. Een ding is zeker: als je nog spierpijn hebt, is je lichaam niet herstelt. Samen met een personal trainer kan je uitzoeken hoeveel rust je tussen verschillende trainingen moet houden.

Een grove leidraad (bron):

 • Na een makkelijke training en zonder spierpijn achteraf neem je minimaal 24 uur rust. 
 • Na een zware training en met spierpijn achteraf neem je minimaal 48 uur rust.

Natuurlijk kun je wel andere spiergroepen trainen. Als je een zware hardlooptraining hebt gedaan en de volgende dag spierpijn in je benen hebt, kun je die dag prima je armen trainen. Maar geef je benen de rust die ze nodig hebben!

Let jij erop dat je genoeg rust neemt na elke training?

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 1. Hi Lienke,

  Hoe zit het met Hiit workout? Ik doe nu doordeweeks iedere ochtend een workout van 25 min, in het weekend neem ik dan rust. Of kan ik beter bijv woensdag een rustdag nemen, na 2 ochtenden Hiit? Ben benieuwd naar jouw bevindingen ?

 2. Ik ben 67 jaar en KNVB scheidsrechter.
  De normale routine is dinsdag een pittige training en zaterdag fluiten.
  Nu door corona is het dinsdag /donderdag en eventueel zaterdag 1 uur hard lopen. 8 km
  Daar tussen in wandelen +/_ 15 km.
  Neem ik zo voldoende rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek