Hoeveel uur slaap per nacht is gezond?

Hoeveel uur slaap per nacht is gezond 1

Ik heb altijd te weinig uren in de dag. Soms droom ik erover dat ik maar 4 uur per nacht hoef te slapen, zodat ik meer tijd in een dag heb voor leuke dingen. Herkenbaar? Dat bracht me op de volgende vraag: hoeveel uur slaap per nacht is gezond? Zijn daar richtlijnen voor?

Over slaap bestaat veel onduidelijkheid. De een zegt dat je acht uur per nacht moet slapen, de ander zegt zeven en weer een ander noemt tussen de zes en twaalf uur. Om dus maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel uur slaap per nacht gezond is. Wel zijn er richtlijnen die je kan aanhouden om een inschatting te maken.

Hoeveel uur slaap per nacht is gezond 2

Hoe komt dat het verschilt?

Hoeveel slaap je per nacht nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Je leeftijd heeft er invloed op, erfelijke factoren, maar ook ziektes en stress hebben invloed op hoeveel tijd je in bed moet doorbrengen om de volgende dag een fijne dag te hebben.

Richtlijnen

Wel zijn er veel richtlijnen. De National Sleep Foundation, een Amerikaanse organisatie die veel onderzoek doet naar slaap, heeft de volgende richtlijn opgesteld:

 Lagere schoolkinderen: 9 tot 11 uur slaap
♥ Tieners: 8 tot 10 uur slaap
♥ Volwassenen (18-64): 7 tot 9 uur slaap
♥ Ouderen (65+): 7 tot 8 uur slaap

Help, ik slaap meer/minder dan de richtlijn. Wat nu?

Maak je geen zorgen! Het is een richtlijn en zoals eerder beschreven hebben nogal wat factoren invloed op jouw ideale slaaptijd. Maak je dus geen zorgen als jij als volwassene 10 uur per nacht slaapt. Het kan heel goed dat jij dat nodig hebt!

Hoeveel uur slaap per nacht is gezond 3, richtlijnen

Hoeveel slaap heb ik nodig?

Hoeveel slaap jij persoonlijk nodig hebt, kun je zelf uitvinden. In mijn boek geef ik je een 66 dagen-stappenplan maar je kan ook prima zelf direct aan de slag door – wanneer je werk het toe laat – te werken zonder wekker. Wanneer word je uit jezelf wakker en wanneer moe? Op die manier ontdek je je slaapuren. Helaas werkt deze methode niet als je in een stressperiode verkeert of ziek bent bijvoorbeeld, dan zal je meer slaap nodig hebben dan normaal.

Hoeveel uur slaap per nacht heb jij nodig?

Bronnen:   National Sleep Foundation

Eén reactie

  1. Tja, was het maar zo makkelijk… Elke keer als ik een wekker zet, duurt het uren voordat ik slaap. (Maar helaas leidt dat er ook niet toe dat ik de volgende avond eerder moe word.) Mocht je daar nog een oplossing voor hebben, dan hoor ik het graag.
    Groetjes Tessa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.