Ik ging op reis en schrok enorm!
Ruim twee maanden geleden alweer vertrok redacteur Eleni met haar backpack op de rug en een enkeltje naar de andere kant van de wereld. Dat is tot nu toe echt fantastisch. Ze bezoekt de witste stranden, de groenste rijstvelden, de hoogste bergen en de meest drukke steden. Aan de ene kant is geen enkel Aziatisch land te vergelijken en toch is er één duidelijke overeenkomst en die moet me van haar hart. Werkelijk overal ligt afgedankt plastic en meer troep. En niet zo’n beetje ook.
Via Dear Good Morning geef ik Eleni een platform om haar avonturen op reis te vertellen. Dit keer: plastic!
Maleisië
Wandelend door de jungle in Cameron Highlands in Maleisië keek ik genietend om me heen. Links een prachtig uitzicht over de regio, rechts twee batterijen op de grond tussen de zeldzame planten die alleen hier groeien. WAAROM? Maar echt, waarom? Waarom laat je je batterijen achter in een prachtige jungle?

Troep langs de kant van de weg op Bali
Bali
Door naar Bali. Een prachtig eiland waar voor ieder wel iets leuks te vinden is. Je kunt er genieten van de stranden, shoppen op de lokale markten, fietsen door de rijstvelden of supersportief de vulkaan Mount Batur beklimmen. En ook al deze plekken hebben weer iets gemeen. Er ligt plastic. Heel veel plastic. Niet zoals in Nederland met af en toe een achtergelaten flesje van iemand die te lui is om naar de prullenbak te lopen. Terwijl je op het strand van Lovina in Noord-Bali het water in loopt, moet je moeite doen om alle ronddrijvende plastic zakken te ontwijken.

Een gemiddelde straat op Bali
Vietnam
Vervolgens ging ik kajakken in Halong Bay in Vietnam. Het is een fantastische plek vol enorme krijtrotsen. Echt prachtig. Maar ook tijdens het kajakken kan je niet om het plastic heen. Tasjes, flesjes, snoeppapiertjes. Alles drijft in het water. Ik kwam zelfs een volledige tl-balk tegen in het water. Ongelofelijk.

Zelfs een tl-buis in het water in Halong Bay
Waarom?
Het is zo zo zo zonde! Waarom doen wij dit onze aarde aan? Het is zo’n prachtige plek. Waarom zorgen we er niet een beetje beter voor? Het grote probleem in Azië is dat er geen goed afvalverwerkingssysteem bestaat, zoals in Nederland. Afval wordt in de berm gegooid en niet meer naar omgekeken. Plastic wordt op het land op een hoop gegooid en in brand gestoken. Het netjes weggooien in de prullenbak van je hotel helpt dus niet. Ook dit plastic komt op straat of in het water terecht. Maar wat moet je dan? Ik geef je graag een paar tips om minder plastic te gebruiken op reis, zodat die plastic-hoop in het water niet groter en groter wordt.

Overal plastic
Tips!
Heb jij meer tips om minderen plastic te gebruiken op reis? Laat het ons weten!
september 01, 2018 at 12:56 pm, Ine said:
Wow zo erg. Ik ging deze zomer naar de Filipijnen en daar lag er evenveel afval in de bermen. Zo jammer om te zien 🙁 Leuke tips!
september 04, 2018 at 6:41 pm, Maycie said:
Ha Lienke!
Bij toeval kwam ik bij dit artikel terecht en ik ben blij dat ik dit gelezen heb! Ik ben net een weekje terug van Indonesië en het verhaal over de enorme hoeveelheden plastic komt me bekend voor in de oren. Ik heb hier een meid leren kennen die via ecobricks.org plastic verzameld en hier O.a. Stoeltjes van maakt. Er wordt eerst les gegeven aan de kinderen daar om ze bewust te maken wat plastic met onze wereld doet. Daarnaast gebruikt zij een waterfles met filter waardoor ze zelf geen plastic koopt en dus niet gebruikt.
Ik wilde het meer mededelen maar als iemand het interessant lijkt om hier meer over te weten; http://www.trashrebel.com
Liefs, Maycie
december 02, 2018 at 6:44 am, Reizen en persoonlijke ontwikkeling: 5x dit leerde ik over mezelf said:
[…] van uit plastic flesjes en eet meer dan de helft van de week geen vlees. Eerder schreef ik al over al het plastic afval in Azië. Nu weet ik zeker: in Nederland ga ik nog meer opletten met plastic (minder wattenstaafjes, plastic […]