3
Uncategorized by Eleni

Ik ging op reis en schrok enorm!

Ruim twee maanden geleden alweer vertrok redacteur Eleni met haar backpack op de rug en een enkeltje naar de andere kant van de wereld. Dat is tot nu toe echt fantastisch. Ze bezoekt de witste stranden, de groenste rijstvelden, de hoogste bergen en de meest drukke steden. Aan de ene kant is geen enkel Aziatisch land te vergelijken en toch is er één duidelijke overeenkomst en die moet me van haar hart. Werkelijk overal ligt afgedankt plastic en meer troep. En niet zo’n beetje ook.

Via Dear Good Morning geef ik Eleni een platform om haar avonturen op reis te vertellen. Dit keer: plastic!

Maleisië

Wandelend door de jungle in Cameron Highlands in Maleisië keek ik genietend om me heen. Links een prachtig uitzicht over de regio, rechts twee batterijen op de grond tussen de zeldzame planten die alleen hier groeien. WAAROM? Maar echt, waarom? Waarom laat je je batterijen achter in een prachtige jungle?

Minder plastic gebruiken 2 - Dear Good Morning.JPG

Troep langs de kant van de weg op Bali

Bali

Door naar Bali. Een prachtig eiland waar voor ieder wel iets leuks te vinden is. Je kunt er genieten van de stranden, shoppen op de lokale markten, fietsen door de rijstvelden of supersportief de vulkaan Mount Batur beklimmen. En ook al deze plekken hebben weer iets gemeen. Er ligt plastic. Heel veel plastic. Niet zoals in Nederland met af en toe een achtergelaten flesje van iemand die te lui is om naar de prullenbak te lopen. Terwijl je op het strand van Lovina in Noord-Bali het water in loopt, moet je moeite doen om alle ronddrijvende plastic zakken te ontwijken.

Minder plastic gebruiken 1 - Dear Good Morning

Een gemiddelde straat op Bali

Vietnam

Vervolgens ging ik kajakken in Halong Bay in Vietnam. Het is een fantastische plek vol enorme krijtrotsen. Echt prachtig. Maar ook tijdens het kajakken kan je niet om het plastic heen. Tasjes, flesjes, snoeppapiertjes. Alles drijft in het water. Ik kwam zelfs een volledige tl-balk tegen in het water. Ongelofelijk.

Minder plastic gebruiken 4 - Dear Good Morning

Zelfs een tl-buis in het water in Halong Bay

Waarom?

Het is zo zo zo zonde! Waarom doen wij dit onze aarde aan? Het is zo’n prachtige plek. Waarom zorgen we er niet een beetje beter voor? Het grote probleem in Azië is dat er geen goed afvalverwerkingssysteem bestaat, zoals in Nederland. Afval wordt in de berm gegooid en niet meer naar omgekeken. Plastic wordt op het land op een hoop gegooid en in brand gestoken. Het netjes weggooien in de prullenbak van je hotel helpt dus niet. Ook dit plastic komt op straat of in het water terecht. Maar wat moet je dan? Ik geef je graag een paar tips om minder plastic te gebruiken op reis, zodat die plastic-hoop in het water niet groter en groter wordt.

Minder plastic gebruiken 5 - Dear Good Morning

Overal plastic

Tips!

1. Waterflesjes zijn misschien wel de grootste afvalpost door toeristen. Europeanen kunnen niet uit de Aziatische kraan drinken, dus zijn we genoodzaakt om waterflessen te kopen. Of toch niet? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen.
♥ Koop een zo’n groot mogelijke fles. Liever 1 x 1,5 liter dan 3 x 0,5 liter.
♥ Koop een hervulbare 20 liter tank en vul je eigen herbruikbare flesjes steeds bij.
♥ Neem je hervulbare flesje (zoals een Dopper) mee en kijk op refillmybottle.com waar je gratis of tegen kleine betaling je
flesje kan laten bijvullen met drinkwater. Een hoop Aziatische landen doen al mee!
♥ Dit heb ik zelf nog nooit uitgeprobeerd, maar hoor er goede verhalen over: een drinkfles met uv-filter. Door het uv wordt
99,9999% van de bacteriën gedood en daardoor kan je gewoon kraanwater gebruiken. Dat scheelt echt enorm veel
onnodige plastic flessen.
2. Vraag altijd, maar dan ook altijd, als je een drankje besteld om “no straw”. Plastic rietjes die eenmalig gebruikt worden, zijn heel onnodig en komen altijd in de natuur terecht. Je kunt prima uit je glas zonder rietje drinken. Wil je toch een rietje, neem dan een eigen bamboerietje of rietje van roestvrij staal mee. Die kun je zelf schoonmaken en keer op keer gebruiken.
3. Gebruik de kleine plastic flesjes met shampoo en douchegel in hotels niet. Ook dit is weer onnodig veel plastic. Neem liever zelf een shampoobar van Lush mee. Deze is super makkelijk te vervoeren in een tinnen bak, is volledig plastic-verpakkingsvrij en kan niet lekken in je tas. Ik vind het ideaal.
4. Zeg altijd nee tegen plastic tasjes. Zelfs als je een postzegel koopt in Azië, krijg je er een plastic tasje omheen. Geef aan dat het niet nodig is, omdat je zo weinig mogelijk plastic wilt gebruiken, zodat de natuur schoon blijft. Hopelijk komt het bewustzijn bij de lokale bevolking dan vanzelf.

Heb jij meer tips om minderen plastic te gebruiken op reis? Laat het ons weten!

Dit vind jij vast ook leuk:

3 Responses to “Ik ging op reis en schrok enorm!”

september 01, 2018 at 12:56 pm, Ine said:

Wow zo erg. Ik ging deze zomer naar de Filipijnen en daar lag er evenveel afval in de bermen. Zo jammer om te zien 🙁 Leuke tips!

Reply

september 04, 2018 at 6:41 pm, Maycie said:

Ha Lienke!

Bij toeval kwam ik bij dit artikel terecht en ik ben blij dat ik dit gelezen heb! Ik ben net een weekje terug van Indonesië en het verhaal over de enorme hoeveelheden plastic komt me bekend voor in de oren. Ik heb hier een meid leren kennen die via ecobricks.org plastic verzameld en hier O.a. Stoeltjes van maakt. Er wordt eerst les gegeven aan de kinderen daar om ze bewust te maken wat plastic met onze wereld doet. Daarnaast gebruikt zij een waterfles met filter waardoor ze zelf geen plastic koopt en dus niet gebruikt.
Ik wilde het meer mededelen maar als iemand het interessant lijkt om hier meer over te weten; http://www.trashrebel.com

Liefs, Maycie

Reply

december 02, 2018 at 6:44 am, Reizen en persoonlijke ontwikkeling: 5x dit leerde ik over mezelf said:

[…] van uit plastic flesjes en eet meer dan de helft van de week geen vlees. Eerder schreef ik al over al het plastic afval in Azië. Nu weet ik zeker: in Nederland ga ik nog meer opletten met plastic (minder wattenstaafjes, plastic […]

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF
Je mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. Meer info vind je bij mijn privacybeleid.